?>

'Alışverişlerde internet korsanlarına karşı tedbirli olunması' uyarısı

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde evden çıkmadan, Kovid-19 salgını açısından tehlike oluşturabilecek kalabalık ortamlara girmeden ihtiyaç duyulan ürünlere ulaşılabilse de güvenli alışveriş için çeşitli önlemler almak gerekiyor.

Teknoloji - 5 yıl önce

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin, "Biz nasıl şu anda internet üzerinden alışveriş yapmak için bir nevi internet seyahat ediyorsak eski zamanlarda ticaret yapmak için gemiler denize açılırdı, yollarını korsan gemileri keserdi.

Şimdi de internet korsanları var bunları hacker adını veriyoruz. Aslında alınacak önlemler hiç değişmedi." dedi.

Korsanların güçlü ve üzerlerindeki toplarla savunma önlemlerini alan gemilere değil, kolayca ele geçirebilecekleri zayıf gemilere saldırdığını anlatan Metin, "Bilgisayarların ve akıllı telefon gibi cihazların işletim sistemleri güncellemelerini yaparak zafiyetlerini giderin.

Mesela Microsoft Windows 7, Aralık 2019 itibarıyla artık güvenlik güncellemesi yayımlamıyor ve siber saldırılara karşı zayıf durumda. Bilgisayar ve akıllı telefonlar ayrıca bir anti virüs yazılımı ile güçlendirilmeli. Lisanslı programlar kullanmayarak, kaynağını bilmediğiniz programları yükleyerek sisteminizde zafiyet oluşturmayın." diye konuştu.

Metin, bir internet sitesine bağlanıldığında aldatmaya yönelik bir site olup olmadığını çok dikkatle incelemek gerektiğine işaret ederek, bir bankacılık sitesine girildiğinde internet sitesi adresinin "https" ile başladığının görülebileceğini ve adresin solunda bir kilit oluştuğunu, söz konusu işaretin bulunmadığı alışveriş sitelerine güvenmemek gerektiğini söyledi.

Gelen e-postaların dikkatli incelenmesi ve aldatmaya yönelik bir mesaj taşımadığından emin olunması gerektiğini belirten Metin, "Özellikle 'yılbaşı indirimi', 'şahane cuma', 'siber pazartesi' gibi adlarla yapılan kampanyalara ilişkin çok fazla sayıda e-posta ve SMS mesajları gelmekte.

Bu mesajlardaki linklere gittiğinizde sahte sitelere yönlendirilebilir, kredi kartı bilgilerinizi, kullanıcı adı parolalarınızı kaptırabilirsiniz. Dahası cep telefonunuza gelen mesajlar ile cep telefonunuza bir uygulama indirmenizi de isteyebilirler, bundan da kaçınmak gerekir." dedi.

"Her internet sitesinde ayrı bir parola kullanmak önemli"

Doç. Dr. Bilgin Metin, güncel bir internet tarayıcısı kullanması uyarısında bulunurken, "Karayip Korsanları gibi sinema filmlerinden de gördüğümüz gibi tarihteki korsan gemileri daima modern, çok hızlı gemiler olmuşlardır.

Bu şekilde ani baskınlar yapıp gerektiğinde ülkelerin donanmalarına ait koruyucu gemilerden kaçabilmişlerdir. Bu sebeple değerli yük taşıyacak gemilerin de o zamanının en modern teknolojisini kullanmasına özen gösterilmiştir.

Günümüzdeki Chrome veya Firefox gibi internet tarayıcısı programların en son versiyonunu kullandığınızdan emin olun. Bu modern internet tarayıcıları internet siteleri üzerinden gelebilecek birçok tehlikeden koruma sağlamaktadır.

Bu internet tarayıcılarının gelişmiş özellikleri de aktif hale getirilmelidir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Mozambik'teki saldırılar nedeniyle göç edenlerin sayısı 560 bine yükseldi

2020-12-10 13:36 - Dünya

Dünyanın en büyük buz dağı eriyor

2020-12-05 17:26 - Dünya

Kovid-19'dan bir ayda 4 yakınını kaybeden imamdan 'maske, mesafe, temizlik' çağrısı

2020-12-09 15:21 - Çevre-Hayat

Etiyopya'da 1000 asker, isyancıların elinden kurtarıldı

2020-12-10 01:06 - Dünya

Çin'e giden ilk ihracat treni Ankara'dan geçti

2020-12-07 10:26 - Gündem

8 bin polis adayı alımı için başvurular başladı

2020-12-08 17:19 - Gündem

İzmir'de tedbirler sonuç verdi Kovid-19 vaka sayılarında yüzde 25 civarında azalma oldu

2020-12-09 16:47 - Sağlık

'Kocaali Cennet Hurması Kurusu' coğrafi işaret bekliyor

2020-12-10 00:44 - Gündem

Van'da jandarmanın ikna çalışmaları sonucu iki terörist teslim oldu

2020-12-10 13:50 - Gündem

Garanti BBVA'dan mobilde yeni uygulama

2020-12-10 14:58 - Genel

İlgili Haberler

Bayraktar AKINCI, ALPAGUT ve EREN mühimmatlarıyla başarılı atışlar gerçekleştirdi

14:43 - Teknoloji

Gökte yerde uydu teknolojilerine yatırım hız kesmiyor

12:52 - Teknoloji

Araştırma: ChatGPT, çocuklara tehlikeli yönlendirmelerde bulunuyor

12:38 - Teknoloji

Donanmanın helikopterleri milli çözüme emanet

16:18 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI, ASELSAN'ın LGK-82 mühimmatı ile hedefini tam isabetle vurdu

13:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 5 şüpheli tutuklandı

08:23 - Gündem

İsrail Güvenlik Kabinesi, "Gazze kentinin" işgalini onayladı

07:48 - Dünya

Türkiye, İsrail’e Kürd kartını çekebilir mi? -Mahmut Muslihan yazdı-

07:06 - En Son Yazılar

Trump, Aliyev ile Paşinyan'ın Beyaz Saray'da 'barış anlaşması' imzalayacaklarını duyurdu

02:17 - Dünya

Trump'tan Ukrayna ile ateşkes konusunda Putin'e sitem: Bu durum ona kalmış

00:32 - Dünya