?>

Akseki'nin asırlık konakları ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açılan konaklar, tarihi dokusu ve konseptiyle kültür turizminde öncü rol oynuyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Antalya

Kendisine özgü düğmeli evleriyle ünlü Akseki'de, hasar gören, yıkılan veya yıllar içinde yıpranan tarihi konaklar, restore edilerek kültür turizmine kazandırılıyor.

????

Bu kapsamda, Hakime Hanım, Zilalcı, Osman Yüksel Serdengeçti başta olmak üzere bazı konakların restorasyonu yapılıyor. Tamamlanan konaklar da hizmete sunuluyor.

Özgünlüğü korunarak, restorasyonu 5 yıl süren 150 yıllık Hakime Hanım Konağı da mitolojide hikayeleri olan kardelen, karanfil, papatya, sümbül, gelincik gibi oda isimleri ve nakışlı nevresimleriyle turizme hizmet ediyor.

Burada konaklayan tatilciler, hem doğası ve temiz havasıyla öne çıkan ilçede dinlenme hem de unutulmaya yüz tutmuş el sanatları işlemelerini, çeyiz sandıkları başta olmak üzere antik eşyaları, konağın yıkıntı halinden restorasyonla nasıl kurtarıldığını, mimari yapıları görme imkanı buluyor.

Yerli turistin yanı sıra özellikle av turizmi kapsamında gelen yabacılar da tarihi konakları tercih ediyor.

"600 tescilli yapımız var"

Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, ilçelerinde 600 civarında tescilli yapı olduğunu, Osmanlı'dan günümüze 200, 250, 300 yıllık düğmeli evlerin ulaştığını söyledi.

Restorasyonu valilik tarafından yapılan Zilalcı Konağı'nda belediye hizmeti sunmak istediklerini anlatan Akca, "Boyalı Ev" olarak bilinen konağı restore ettirerek, yöresel yemeklerin çıktığı alakart mutfak haline getirmek için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Akseki'nin tarihi atmosferi ve havasıyla öne çıktığını vurgulayan Akca, şöyle konuştu:

"Şubatta cihazlar yardımıyla ilçemizin hava ölçümü yapıldı. 0-50 arası en iyi derecede kabul ediliyormuş, Akseki'nin hava kalitesi 0-15 arasında çıktı. Yazın serin oluyor. Misafirlerimiz, ilçemizin havasına, doğasına, tarihine hayran kalıyor. Düğmeli evler, konaklama sektörüne farklı boyut kazandırdı. Kültür turizminde iddialıyız, önümüzdeki yıllarda herkesin gözü burada olacak. Konaklarımızın herhangi bir odasında yaşamınızı idame ettirebiliyorsunuz. Odalarında banyosuna, ocağına, dolabına varıncaya kadar hepsi mevcut."

Akca, Akseki'nin Cittaslow (Sakin Şehir) ağında yer alması için İtalya'daki merkeze başvuru yaptıklarını, değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

"Ziyaretçiler eskiyi günümüzün konforuyla yaşıyor"

Konak sahibi mimar Hakime Yılmaz da bölgenin düğmeli evlerinin kültür turizmine kazandırılmasına önderlik etmek için konağı özgün olarak restore ettirdiklerini söyledi.

Doğa tutkunları ve kültür turizmi için Akseki ve İbradı havzasının önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Geleneksel dokuları, coğrafi yapıları birbirini tamamlayan bir bölge. Buraya gelenler, düğmeli evlerle, kervan göç yollarıyla, hanlarla, yürüyüş ve kültür rotalarıyla dolu dolu 3-5 gün geçirebiliyor." diye konuştu.

Yılmaz, Akdeniz kıyısındaki deniz, kum, güneş turizminden sonra bölgede kültür destinasyonuna öncülük ettiklerini dile getirdi.

Ziyaretçilerin sanki anneannesine dedesine misafirliğe gitmiş gibi eskiyi günümüzün konforuyla yaşadığını vurgulayan Yılmaz, "40 yaş üstündekiler mutlu olur sanmıştık, gençlerden de olumlu dönüşler alıyoruz. Yabancı turistler de memnun." dedi.

İstanbul'dan gelen üniversite öğrencisi Selahattin Yıldırım ise atalarının yıllar önce yaşadığı hayatı deneyimlemenin, kullandığı eşyalara dokunmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İspanyol edebiyatçılar ortak bildiriyle İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadı

2025-06-03 18:17 - Kültür Sanat

Kars'ta yıldırım isabet eden çoban yaralandı

2025-06-04 18:48 - Asayiş

Diyarbakır'da 53 ülkeye ihraç için Türk somonu yetiştiriliyor

2025-06-02 12:17 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Güler, NATO Daimi Temsilciliği'ni ziyaret etti

2025-06-04 14:22 - Siyaset

Nijerya'nın Benue eyaletinde düzenlenen silahlı saldırılarda 43 kişi öldü

2025-06-02 19:33 - Dünya

Bankacılık sektörünün net kaarı nisan sonu itibarıyla 264,2 milyar lira oldu

2025-06-02 14:53 - Ekonomi

Kürek Milli Takımında hedef dünya şampiyonluğu

2025-06-02 13:17 - Spor

Amerikalı genç gittiği ülkeleri otostopla şehir şehir geziyor

2025-06-04 11:57 - Çevre-Hayat

İstanbul'da Kurban Bayramı'nda 83 bin 901 sağlık personeli görev yapacak

2025-06-04 18:03 - Sağlık

Gurbetçilerin Türkiye'ye gelişleri sürüyor

2025-06-08 15:17 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Bilim insanlarına göre bugün, en kısa günlerden biri olabilir

14:08 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" ikinci dünya turuna hazırlanıyor

11:53 - Çevre-Hayat

Kars'ta veterinerlik fakültesi öğrencileri yaban hayatını saha eğitimiyle öğrendi

11:33 - Çevre-Hayat

Yeşilayın desteğiyle madde bağımlılığını yenen genç, hayatında temiz sayfa açtı

11:17 - Çevre-Hayat

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk kritik seviyelerde

19:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'nin dış ticaret açığı 2023'ten bu yana en düşük seviyede

16:37 - Ekonomi

Sıcaklıklar yurdun batı bölgeleri hariç mevsim normalleri üzerinde seyredecek

16:28 - Gündem

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türkmenistan'da üst düzey yetkililerle görüştü

16:17 - Gündem

Otomotiv endüstrisi temmuzda 3,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

16:07 - Ekonomi

TFF, Süper Lig'in ilk haftasında oynanacak 3 maçı erteledi

16:03 - Spor