?>

Akıncı: 'Elimizden geleni yapacağız'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Kıbrıs konusunda iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Dünya - 10 yıl önce

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Kıbrıs konusunda iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. 

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaklaşık bir aylık aranın ardından, bugün saat 18.00 sıralarında ara bölgede bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’nda bu akşam saat 22.30 sıralarında basının karşısına çıkan Akıncı, bugün ilk önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Akıncı, konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve görüşlerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Daha sonra çalışmaların müzakerecilerin katılımıyla sürdüğünü belirten Akıncı, en son da her zaman olduğu gibi tüm heyetle bir araya gelip son durumu gözden geçirdiklerini aktardıAkıncı, “Müzakerecilerimize verdiğimiz talimat önümüzdeki günlerde mülkiyete ilişkin kriterler konusuna yoğun bir şekilde başlamaları oldu. Sanırım yarından itibaren bir araya gelmeye başlayacaklar” dedi.Daha önceden açıklandığı gibi bir sonraki liderler görüşmesinin 30 Ekim’de olacağını anımsatan Mustafa Akıncı, “Bugünkü görüşmede Kasım ayından itibaren daha yoğun bir şekilde müzakerelerimizi sürdürmeye devam etme kararlılığını da teyit ettik” dedi.

“Önümüzde ciddi bir süreç var. Yoğun çalışma istiyor, varılan mutabakatlar var” diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafın da onaylayabileceği bir ortak sonuca ulaşmaktır. Bu kolay bir süreç değildir, zor bir süreçtir, inişli çıkışlı bir süreçtir. Ama bu süreci başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.Bu akşam Nikos Anastasiadis ile ara bölgede bir akşam yemeğine katılacağını da aktaran Akıncı, bir soru üzerine yemeğe hem müzakerecilerin, hem de sözcülerin katılacağını söyledi.

“BURADA İKİ KESİMLİLİKTEN NE ANLADIĞIMIZ ÖNE ÇIKIYOR”

Akıncı, Rum liderliğinin son dönemlerdeki açıklamaları ve “kırmızı çizgiler” ile ilgili bir soru üzerine, sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları kaydetti:“Bu konuda kırmızı çizgi diye bir şey konuşulmuyor. Bu konuşulanlar aradaki görüş farklılıklarını nasıl aşabiliriz, nasıl kapatabiliriz… yani iki taraf da bu konuyu çözmek için çaba harcıyor.

Biliyorsunuz maalesef bir çözüm olmadan bir taraf AB’nin üyesi oldu. Dolayısıyla AB müktesebatına biraz fazla referans yapılıyor ama hatırlanacağı gibi 2014 11 Şubatı’nda varılan ortak mutabakat belgesinde bir yandan AB ilkelerine bağlı kalınacağı ifade edilirken aynı zamanda bir BM parametresi haline gelmiş olan iki kesimli ve iki toplumlu federal yapıya, siyasi eşitliği içerecek olan federal yapıya da bağlı kalınacağı, çözümün bu niteliğinin de korunacağı çok açık ve net bir şekilde ifade edildi.

Burada sanıyorum iki kesimlilikten ne anladığımız öne çıkıyor, ben ne anladığımı çok defalar izah ettim, tekrarlamama gerek yok. Onlar da kendi ne anladıklarını anlatıyorlar. Onları da zaten görüyorsunuz, basında çıkıyor. Dolayısıyla o noktada bir uzlaşma olduğunu yani bu kavramların ne anlama geldiği konusunda bir uzlaşma olduğunu söyleyecek durumda değiliz şu an itibarıyla.”

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya liderlerinden taziye mesajı

2015-10-10 22:12 - Genel

5.1’lik Tokat depremi kamerada

2015-10-09 22:44 - Çevre-Hayat

Aslan Fırtına’yı potaya gömdü

2015-10-10 21:36 - Spor

Kıbrıs’ta 3 günlük yas ilan edildi

2015-10-11 12:38 - Dünya

Van’da karakola saldırı: 14 yaralı

2015-10-07 13:30 - Asayiş

Yapmak istemediğiniz ne varsa onlar yapıyor

2015-10-07 13:51 - Genel

Teknolojiyle gelen bereket

2015-10-09 20:01 - Ekonomi

Bursaspor tam gaz çalışıyor

2015-10-09 20:05 - Spor

Akıncı: 'Elimizden geleni yapacağız'

2015-10-13 13:05 - Dünya

Kimliği tespit edilen 77 kişinin ismi açıklandı

2015-10-11 15:53 - Genel

İlgili Haberler

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Hamas, Trump'ın planını kısmen kabul ederken bazı maddelerde müzakere istedi

23:32 - Dünya

ABD Kongre üyesinden Küresel Sumud Filosu yolcularını alıkoyan İsrail'e tepki

22:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL askerlerinin yakınına bomba attı

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Şişli'de inşaat alanındaki vinç öğrenci yurduna devrildi

10:52 - Asayiş

Gazze'deki Filistinli ressamlardan Küresel Sumud Filosu'na duvar resimli teşekkür

10:47 - Kültür Sanat

Kars'ın tescilli gravyer peyniri tezgahlarda yerini aldı

10:37 - Ekonomi

PTT ve HGS adını kullanarak dolandırıcılık yapan 12 şüpheli yakalandı

10:08 - Asayiş

Gebze-Çayırova-Birlik OSB Hafif Raylı Sistem Hattı 1. Aşaması'nı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlendi

09:59 - Çevre & Seyahat