?>

Akbaş çoban köpekleri mikroçiple takip edilecek

ABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen, Anadolu'ya özgü akbaş çoban köpeklerine, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yetiştirildikleri merkezde mikroçip takılıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Eskişehir

Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivrihisar Kaymakamlığı ve Sivrihisar Belediyesinin iş birliğiyle ilçenin Kurşunlu Mahallesi'nde 30 bin metrekare alana kurulan Sivrihisar Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezi'ndeki 45'i dişi 60 akbaşa, pet hayvanlarına kimlik çıkarılmasının zorunlu hale getirilmesi kapsamında mikroçip takıldı.

ABD'de 1997'de yapılan bir yarışmada "en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen akbaş çoban köpeklerinin, mikroçip sayesinde anne ve baba bilgileri, ırk takibi, aşıları, hastalıkları, uygulanan tedavi yöntemleri gibi özellikleri uzun yıllar kolaylıkla takip edilebilecek.

Damızlık köpeklerin ardından, tesiste doğan yavrulara da mikroçip takılacak ve sahiplendirilecek.

Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanlığını da yürüten İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Ulutürk, AA muhabirine, Sivrihisar'daki merkezde akbaşları koruma altında tuttuklarını söyledi.

Yetiştirdikleri yavruları sahiplendirdiklerini belirten Ulutürk, "Akbaş çoban köpekleri son yıllarda tanınmaya başladı. Gerçek değerini bulmaya başladı. Artık pek çok sürüde akbaşları görebiliyoruz. Merkezde bulunan damızlık akbaşlar, ırkın bütün özelliklerine sahip. Uzun uğraşlar sonucu iyi akbaşlara ulaştık." dedi.

"Sokağa bırakılan bir akbaşın sahibi de bulunabiliyor"

Ulutürk, Tarım ve Orman Bakanlığının pet hayvanlarına mikroçip taktırılıp kimlik çıkarılmasını zorunlu hale getiren uygulaması kapsamında merkezde çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Yıl sonuna kadar bütün yaş aralığındaki kedi, köpek gibi pet hayvanlarına çip takılması gerektiğini anlatan Ulutürk, şöyle konuştu:

"31 Aralık'tan sonra 6 aya kadar olan hayvanlar çiplendirilebilecek. Bütün yetiştiriciler hayvanlarını mikroçiple kimliklendirmelidir. Merkezimizdeki 60 akbaşımıza mikroçip takılıp kimliklendirmesi yapıldı. Doğan yavrulara aynı işlemi uygulayacağız. Mikroçip sayesinde akbaşların bütün özelliklerine rahatlıkla ulaşılabiliyor. Böylece sahiplendirilip, sokağa bırakılan bir akbaşın sahibi de bulunabiliyor. Mikroçiple akbaşların genetiklerinin takibi yapılıp, ırkı, annesi, babası uzun yıllar sonra bile ortaya çıkabilecek. Önemli bir veri bankamız oluşacak. Irkın takibi çok rahat yapılabilecek. Aşıları, hastalıkları, uygulanan tedavi yöntemlerini görebileceğiz. Değerli bir köpek ırkı olan akbaşların çalınma riski de mikroçipler sayesinde ortadan kalkacak."

Erhan Ulutürk, akbaş sahiplerinin il ya da ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile yetkilendirilmiş özel veteriner kliniklerinde mikroçip taktırma işlemi yaptırabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyadaki en büyük emisyon kaynakları ABD ve Rusya'da

2022-11-11 11:28 - Dünya

Bakan Nebati: Otomobillerde ÖTV indirimi gündemimizde yok

2022-11-10 21:43 - Ekonomi

2022 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: Japonya

2022-11-11 11:46 - Spor

2022 FIFA Dünya Kupası'nda E Grubu: İspanya

2022-11-11 11:48 - Spor

İngiltere’de enflasyon 41 yılın en yüksek seviyesinde

2022-11-16 11:03 - Ekonomi

Fenerbahçe ligde 9 maç sonra mağlup

2022-11-12 21:13 - Spor

NBA'de Boston Celtics'ten üst üste 7. galibiyet

2022-11-15 10:39 - Spor

Beyoğlu'nda patlama meydana geldi

2022-11-13 17:02 - Gündem

Hatay'da sahipsiz köpeklerin saldırdığı kişi yaralandı

2022-11-14 10:32 - Gündem

Portekiz'in 2022 FIFA Dünya Kupası kadrosu açıklandı

2022-11-10 21:39 - Spor

İlgili Haberler

Astronomlar, Dünya'dan yaklaşık 430 ışık yılı uzaklıkta gezegen keşfetti

16:57 - Teknoloji

Sakarya "TEKNOFEST Sürü İHA Yarışması"na ev sahipliği yapıyor

14:58 - Teknoloji

SpaceX'in Starship roketinin 10'uncu test uçuşu, hava şartları sebebiyle ertelendi

09:33 - Teknoloji

TEKNOFEST heyecanı 'mavi vatan'a taşınıyor

13:42 - Teknoloji

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'nda geçit töreni düzenlendi

18:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya

Kazakistan ekibi Kairat, tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi'nde

23:02 - Spor