?>

Akaryakıt ve yem sektörünün mucize bitkisi: Sorgum

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, TÜBİTAK destekli projeyle ıslahı yapılan sorgumdan benzinin katkı maddesi biyoetanol üretiminin yanı sıra bitkinin saplarıyla da Türkiye'nin kaba yem açığının kapatılması hedefleniyor. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 9 yıl önce

ADANA - SEBAHATDİN ZEYREK

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli projeyle ıslahı yapılan sorgumdan Türkiye'nin benzin ham maddesi biyoetanol ihtiyacının karşılanması, bitkinin saplarıyla da Türkiye'nin kaba yem açığının kapatılması planlanıyor.

Sapları hayvan yemi olarak kullanılabilen aynı zamanda biyoyakıt üretilebilen ender bitkiler arasında yer alan sorgumun, "Farklı Tatlı Sorgum Genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-Etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması" projesiyle ekonomiye daha fazla katkı sağlaması hedefleniyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çayır ve Mera Yem Bitkileri Şube Müdürü ve Proje Koordinotörü Doç. Dr. Celal Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin petrol ürünleri bakımından dışa bağımlı olduğunu, bu durumun meydana getirdiği stratejik hassasiyetin dış ticaret açığında önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

Yücel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun aldığı kararla piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türevlerinde en az yüzde 3 oranında biyoetanol ilave edilmesinin yasal zorunluluk haline getirildiğine dikkati çekerek, sorgum bitkisinin Türkiye'de ekonomik olarak yetiştirilebileceği alanları ile uygun yetiştirme genotiplerinin (soy yapıları) belirlendiğini aktardı.

"Türkiye ham madde ihtiyacını karşılayacak"

Enstitüde TÜBİTAK'ın da desteklediği projeyle yurt içi ve dışındaki değişik kaynaklardan temin ettikleri, çoğunluğu tescillenen 49 ticari çeşit tatlı sorgum genotipinin Adana, Şanlıurfa, Samsun ve ABD'deki birer üniversiteden de uzmanların yer aldığı 30 araştırmacıyla dikim ve hasat çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Yücel, şöyle devam etti:

"Çukurova ve GAP bölgesinde biyoetanol potansiyelini saptanması amacıyla çalışmalar devam ediyor. Şu anda Adana'da hasat yapılıyor. Proje sayesinde 3-4 hedefi aynı noktada birleştirmek istiyoruz. 100 günde yaklaşık bir dekardan 600 litre etanol elde edeceğiz. Bu bitki günde 5 santimetre büyüyerek 5 metreye kadar uzuyor. Bir sapın ağırlığı 2 kilogram ve dekarda 15 bin adet bitkinin olduğunu düşündüğümüz zaman 25-30 tonu getirecek potansiyele sahip genotipler yetiştirdik. Sorgumla Türkiye kendi benzin ham madde ihtiyacını karşılayabilecek duruma gelecek. Biz bu şekilde hem biyoetanol elde edeceğiz hem de geri kalan saplarla da büyükbaş hayvan yemi olarak Türkiye'nin kaba yem açığını kapatılmasına katkı sağlayacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Başika üssümüz orada duracak'

2016-10-15 18:08 - Gündem

Fantastik canavarlar nelerdir, nerede bulunurlar filmi vizyonda... (fragmanı izle)

2016-10-14 19:52 - Magazin

Emine Erdoğan 'Pitoresk İstanbul Dijital Sergisi'ni gezdi

2016-10-18 00:37 - Kültür Sanat

Halep'e hava saldırısı: 49 ölü, 113 yaralı

2016-10-17 05:17 - Dünya

Kapatılan Zaman Gazetesi eski çalışanlarına yakalama kararı

2016-10-18 16:27 - Asayiş

Öğretmen çift motosikletle 60 kilometre yol kat ederek okula gidiyor

2016-10-15 02:57 - Gündem

'Türkiye'nin arzusu Ortadoğu'nun istikrara ve huzura kavuşmasıdır'

2016-10-18 21:17 - Siyaset

AB zirvesinin ana gündemi Rusya olacak

2016-10-20 15:37 - Dünya

Üniversiteliler 'yaran' oluyor

2016-10-19 14:27 - Çevre-Hayat

Pakistan'da Hint dizi ve filmleri yasaklanacak

2016-10-20 17:17 - Dünya

İlgili Haberler

AA Teknoloji 2026 yol haritasını belirledi

16:08 - Teknoloji

AA Teknoloji 1 yaşında

15:39 - Teknoloji

Yerli yem itme robotu çiftliklerde yem israfını azaltıp süt verimini artıracak

12:44 - Teknoloji

Güvenli İnternet Günü'nde "yapay zekanın güvenliği" masaya yatırılacak

12:28 - Teknoloji

NASA astronotların akıllı telefon kullanmasına izin verecek

00:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Medya

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya

İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

23:36 - Dünya