?>

Akademisyenler, depremi yaşayan gebe ve lohusalarla görüştü

Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden bir ekip, Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin ilçelerinde çadır kentleri gezerek gebe ve lohusaları dinledi.

Gündem - 2 yıl önce

Kahramanmaraş

Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik ve Hemşirelik Bölümü akademisyenleri, depremden etkilenen Elbistan ve Afşin ilçelerinde çadır kentlerde kalan gebe ve lohusalarla görüştü.

TÜBİTAK 1002 C Saha Araştırmaları Doğal Afetler Proje desteğiyle Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen ile ebelik ve halk sağlığı hemşireleri Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger, Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Koçak, araştırma görevlileri Güleser Ada, Feyza Bozkurt ile Doç. Dr. Beyza Dünya Aksu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ikincisinin merkez üssü Elbistan ile Afşin'de 2 bin 600'ün üzerinde çadırı ziyaret etti.

Ekip, yaptıkları yüz yüze görüşmelerde 64 gebe ve lohusa kadının psikososyal durumlarıyla ilgili tespit yaptı.

Ebelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen, AA muhabirine, deprem sonrası gebe ve lohusaların psikososyal durumlarını değerlendirmek için bölgeye geldiklerini söyledi.

Elbistan ve Afşin'de çadır kentleri gezerek özellikle gebeleri ve lohusaları tespit edip deprem nedeniyle ağır travma yaşamış olanları dinlediklerini belirten Dilcen, depremzede kadınların ihtiyaçlarını tespit etmek istediklerini dile getirdi.

"Kadınların anlattıkları ve yaşadıkları gerçekten bizi derinden etkiledi"

Dilcen, yaptıkları görüşmelerde enkaz altında kalan ve kurtulan gebelerin de bulunduğunu öğrendiklerini aktararak, "Kadınlar enkazdan nasıl çıktıklarını bize anlattılar. Kayıplarını anlattılar. Çocukları kaybolmuş onları anlattılar. Kadınların anlattıkları ve yaşadıkları gerçekten bizi derinden etkiledi. Deprem anını öyle değişik hikayelerle dinledik ki hepimizi derinden etkiledi." dedi.

Çadır kentlerdeki kadınlara ebe arkadaşlarının ve hayırseverlerin desteğiyle hazırladıkları, içlerinde ihtiyaç duyulan mama, çocuk bezi, kıyafet, süt sağma makinesi gibi malzemelerin olduğu çantalardan verdiklerini kaydeden Dilcen, "Onların söylemedikleri ihtiyaçları belirleyip onları giderdik. Kadınlar bize 'İyi ki geldiniz ve bizim derdimizi dinlediniz.' dedi. Onların çadırlarında her şey bol bol var ama dinlenilmeye, duyulmaya, sadece ne yaşadıklarını anlatmaya ihtiyaçları vardı. Gebelerin bu konuda kendilerini yalnız olmadıklarını hissetmeleri bile onları çok mutlu etti." şeklinde konuştu.

Dilcen, özellikle çadır kentlerde ebe ve halk sağlığı hemşirelerine ihtiyaç duyulduğunu ve alandaki gebelerin aşıları başta olmak üzere ihtiyaçlarının sürekli takip edilmesi gerektiğini aktardı.

"Depremzede lohusa ve gebelere psikolojik destek verilmeli"

Yaşanan travmanın çok sıcak olduğuna işaret eden Dilcen, şunları kaydetti:

"Şu an olay o kadar sıcak ki... Bir süre sonra bu kişiler geceleri uyku, yeme sorunları ve dikkat toplamada güçlükler yaşayabilirler. Deprem gibi büyük travmalardan sonra kadınlarda depremde yaşadığı anılar tekrar tekrar gözlerinin önüne gelebilir. Acıları daha da derinleşebilir. Bu acılarının daha da derinleşmemesi için mutlaka özellikle lohusa ve gebelere, sağlıklı nesillerin oluşabilmesi için posttravmatik stresle (travma sonrası stres) ilgili çalışma yapılmalı. Bizim çalışmamızın amacı deprem yaşayan gebe ve lohusalarda psikososyal sağlık durumunun tespitini yapmak. Özellikle gebelerdeki posttravmatik stres bozukluğu, depresyon ve anksiyetelerini belirleyerek, ruh sağlığını nasıl etkilediğiyle ilgili çalışma yaptık. Bununla ilgili psikolojik destek verilmeli, yani bireysel ve gruplara psikoeğitimler ayrıca grup terapileri olabilir."

"Çadırlarda ebelere ve halk sağlığı hemşirelerine büyük ihtiyaç var"

Deprem gibi doğal afetlerden sonra gebe ve lohusaların daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Dilcen, "Kadınların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve giderilmesi için ebelik hizmetlerinin aksatılmaması gerekmektedir. Özellikle çadırlarda bulaşıcı hastalıklar gibi halk sağlığı sorunlarının yaşanmaması için ebelere ve halk sağlığı hemşirelerine büyük ihtiyaç var. Bir ebe olarak bir kadının ve bebeğin bu taramalarımız sırasında hayatını kurtardık ve tespit edilmeyen, aşılanmayan bütün gebelerin sorunlarını belirleyerek çözümler bulduk. Bizim buradaki görevimiz bitmek üzere bundan sonra bizim yaptığımız desteği sağlamak için ebe çadırı olmalıdır. Taramalar için sağlık ekibinde ebe ve halk sağlığı hemşireleri mutlaka olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremde babası ve 2 kardeşini kaybeden çocuk, annesiyle hayata tutunuyor

2023-02-21 18:18 - Çevre-Hayat

Lüleburgaz'da güneş santralleri projesi ihale edecek

2023-02-22 09:28 - Ekonomi

Adalete hizmet eden binalar depremi en az hasarla atlattı

2023-02-25 14:39 - Gündem

Makine sektörü yıla yüzde 20,1'lik ihracat artışıyla başladı

2023-02-24 11:54 - Ekonomi

TFF Tahkim Kurulu Jorge Jesus'un 1 maçlık cezasını onadı

2023-02-24 20:29 - Spor

Fazla Kilolarınızdan Kurtulmak İçin 5 Harika Öneri

2023-02-22 13:35 - İnsan&Hayat

Deprem bölgesindeki en büyük su firması, afetin etkilerinin gölgesinde yeniden üretime odaklandı

2023-02-28 12:22 - Ekonomi

Toprak Razgatlıoğlu sezonun ilk yarışında üçüncü oldu

2023-02-25 12:23 - Spor

Malatya'da 5,6 büyüklüğünde deprem

2023-02-27 12:54 - Gündem

Avrupa kupalarında son 16 turu kurası yarın çekilecek

2023-02-23 11:02 - Spor

İlgili Haberler

Fatih'te seyir halindeki İETT otobüsü çelik bariyerlerde asılı kaldı

11:13 - Gündem

"Huzur İstanbul" uygulamasında 833 kişi gözaltına alındı

11:02 - Gündem

Orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor

10:58 - Gündem

Hatay'da yüksek ateşten tedaviye alınan temel eğitimdeki 2 asker şehit oldu

10:03 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç: Son 15 gün içerisinde çıkan yangınlarla ilgili 17 kişi tutuklu

01:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Klimaların tasarruflu kullanımı, sıcak havalarda elektrik faturasını düşürüyor

11:22 - Ekonomi

Küresel piyasalar Fed haftasına giriyor

11:18 - Ekonomi

Fatih'te seyir halindeki İETT otobüsü çelik bariyerlerde asılı kaldı

11:13 - Gündem

"Huzur İstanbul" uygulamasında 833 kişi gözaltına alındı

11:02 - Gündem

Orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor

10:58 - Gündem