?>

Aile hekimleri 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerdeki hastanelerden tetkik isteyebilecek

Sağlık - 4 ay önce

Ankara

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacak.

Entegrasyon çerçevesinde aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Sistem sayesinde aile hekimleri INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek, sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.

Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastaları için hastanelerden alabildiği muayene randevularına ek olarak yalnızca kendi hastalarına özel kullanılabilecek kontenjanlar oluşturuldu. Bu hastaların ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde MHRS’den randevu alan hastaya uygulanan işlem basamakları uygulanacak.

Aile hekimleri, kendisine kayıtlı hastasını muayene veya değerlendirmesi sonucunda hastaneye yönlendirilmesine karar verdiğinde kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek. Oluşturulan not bilgisi ise hastanedeki hekimler tarafından görülebilecek.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları veya doğrudan hastaneye başvuran hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecek. Aile hekimleri ise bu geri bildirim notlarını kendi sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek.

Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için istem yaptıktan hemen sonra hastaya e-Nabız tarafından benzersiz, özel bir kod üretilecek olup aile hekimi bu kodu hastası ile paylaşacaktır. Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacaktır. Hasta, mamografi ve ultrason hariç, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü hastaneye müracaat etmezse ilgili kod geçersiz olacak.

Aile hekimleri kendisine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecek. Bu işlemlerden mamografi ile Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında uygun yaş grubundan istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden kişiye randevu oluşturabilecek olup randevu bilgilerini hastası ile paylaşacak. Direkt grafi istemlerinde ise laboratuvar tetkiki ile ilgili yöntem uygulanacak.

Laboratuvar tetkiki ve görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına aile sağlığı merkezinden yönlendirilen hastalara, kendileri için planlanan hasta kayıt bankosunda kayıt işlemleri yapılarak kişi kan alma veya radyoloji birimine yönlendirilecek.

Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları aile hekimlerinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarına uyarı olarak düşecek.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecek. Yönlendirilen hastaya ilişkin bilgi notuna, Sağlıklı Hayat Merkezi personelinin kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden ulaşılabilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, kişiye verdiği danışmanlık faaliyetleri ile ilgili bilgi notunu, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden oluşturabilecek. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli personel, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görebilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli sorumlu hekim ve diyetisyen, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılmış olan tahlil ve tetkik sonuçlarını, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek. Vatandaşlar tüm sonuçlarına kendi e-Nabız profillerinden ulaşabilecek.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin dijital entegrasyonu aracılığıyla yeni eklenecek hizmet türleri sağlık bilgi yönetim sistemi vasıtasıyla sisteme otomatik entegre edilebilecek olup il sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak tesislerince bu güncellemeler takip edilerek hizmetlerin devamlılığı sağlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Elektrikli araç şarj soket sayısı kasımda yüzde 3,13 arttı

2024-12-26 10:47 - Teknoloji

NBA'de Alperen Şengün 16 sayı attı, Rockets üst üste 3. kez kazandı

2024-12-24 12:02 - Spor

Mersin'deki 'Zincir' operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı

2024-12-23 08:48 - Asayiş

"Ceylan" ve "hızlı büyüyen" girişim sayısı 5 yılda yüzde 40'tan fazla arttı

2024-12-25 12:23 - Ekonomi

Küresel piyasalar Noel haftasına karışık başladı

2024-12-23 09:42 - Ekonomi

Palandöken Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu yaşanıyor

2024-12-22 16:33 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta kötü gidiş durdurulamıyor

2024-12-21 21:32 - Spor

ABD, Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında DEAŞ lideri Ebu Yusuf'un öldüğünü açıkladı

2024-12-20 18:43 - Dünya

Hırvatistan'da okulda düzenlenen bıçaklı saldırıda 1 öğrenci öldü, 6 kişi yaralandı

2024-12-20 15:07 - Dünya

Körfez ülkelerinden Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı

2024-12-26 20:18 - Dünya

İlgili Haberler

Rahim alma, yumurtalık kisti ve miyom ameliyatlarında izsiz cerrahiyle iyileşme süresi kısalıyor

13:22 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "devlet hastanesinde cinsel istismar" iddiasına ilişkin açıklama

12:07 - Sağlık

Türk bilim insanı devlet desteğiyle geliştirdiği sağlık ürünlerini 7 ülkeye ihraç ediyor

11:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından 10 bin ebeye simülatör destekli normal doğum eğitimi

15:03 - Sağlık

İstanbul'da yılın ilk 3 ayında yaklaşık 41 milyon muayene hizmeti sunuldu

14:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:17 - Gündem

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

Minguzzi davasına ilişkin bilirkişi raporuna ulaşıldı

17:47 - Gündem

AA ile YTB arasında işbirliği anlaşması imzalandı

17:42 - Gündem

Mardin'de kuvvetli gök gürültülü sağanak uyarısı

17:37 - Gündem