?>

"Aile Diş Hekimliği" uygulaması 2024'te 20 ile yaygınlaştırılacak

Eskişehir, Karabük ve Kırşehir'de pilot olarak başlayan "Aile Diş Hekimliği" uygulaması, gelecek yıl 20 ilde de hayata geçirilerek, kademeli olarak ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Sağlık - 1 yıl önce

Ankara

Sağlık Bakanlığınca, ağız ve diş sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesiyle bireylerin çok küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirmesini sağlamak ve sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için önemli adımlar atıldı.

Bu kapsamda, sağlık problemi ortaya çıkmadan diş çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önlenmesini ve kontrolünü hedefleyen "Aile Diş Hekimliği" uygulaması, 2022'de yılında hayata geçirildi.

Eskişehir, Karabük ve Kırşehir'de pilot olarak başlayan uygulamayla, 42 Aile Diş Hekimliği biriminde yaklaşık 10 bin çocuğa ulaşıldı.

Çocukların ağız ve diş sağlığı durumlarının kayıt altına alındığı, gerekli değerlendirmeler yapılarak koruyucu tedavilerin uygulandığı, düzenli takip ve kontrolünün sağlandığı bir sistem olan Aile Diş Hekimliği uygulaması, 2024 yılında 20 ilde yaygınlaştırılacak.

Uygulamanın, 2028 yılının sonuna kadar tüm nüfusu kapsayacak şekilde kademeli olarak 81 ilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

"Çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün hale getirildi"

Yeni modelle birlikte devam eden tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra özellikle çocuklar için önem taşıyan "koruyucu ağız ve diş sağlığı" çalışmaları mevcut sisteme entegre edildi.

Bu kapsamda, hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve 0-12 yaş aralığındaki çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün hale getirildi. Uygulama kapsamında, çocukların muayeneleri yapılarak çürük risk durumları belirlendi ve uygun koruyucu tedaviler uygulandı.

Uygulamalarla ilgili bilgilendirilen ailelerin, ağız ve diş sağlığı farkındalık eğitimlerine katılımları sağlandı. Muayenesi tamamlanan çocuklar düzenli aralıklarla kontrol edildi.

"Randevular, MHRS üzerinden alınabilecek"

Aile Diş Hekimliği uygulaması, gerek tedavi kapsamı, sevk zincirinin sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu, gerekse bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyadaki benzer uygulamalara örnek teşkil ediyor.

Uygulamanın, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrasında randevular, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecek.

Aileler, 0-12 yaş arası çocukların tüm ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ve takip randevularını, e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta gönüllüler oyuncaklarla çocukların yüzünü güldürmeye devam ediyor

2023-11-06 12:32 - Magazin

İngiltere'den, Rusya'nın altın ve petrol sektörlerini hedef alan yeni yaptırım kararı

2023-11-08 16:22 - Ekonomi

İstanbul'daki 8 ilçe belediyesi maaş ödemelerini TROY kartla yapacak

2023-11-09 23:27 - Ekonomi

Uranyum şirket hisseleri yıl başından bu yana yatırımcısına kazandırdı

2023-11-10 15:22 - Ekonomi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Gazze için "kuralsız" saldırı iması

2023-11-06 19:28 - Dünya

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Birkaç çeyrek daha sıkı para politikası sürecek

2023-11-09 12:53 - Dünya

Üniversitenin atık yağları biyodizele dönüştürülüyor

2023-11-08 14:27 - Ekonomi

Fransa'da oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde senatodan geçti

2023-11-08 00:27 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Şu anda oluşmakta olan şey, dinlerin veya medeniyetlerin savaşıdır

2023-11-06 15:08 - Dünya

Gazze'deki hükümetten "çok geç olmadan bölgeyi kurtarın" çağrısı

2023-11-09 19:57 - Dünya

İlgili Haberler

Tüpteki gaz kaçağını çakmakla kontrol edince hastanelik oldu

13:43 - Sağlık

Steroid bağımlılığı gençlerin sağlığını tehdit ediyor

12:27 - Sağlık

Diyarbakır'da mobil kanser tarama aracı erken teşhis için kırsaldaki kadınların hizmetinde

11:58 - Sağlık

Türkiye'de ilk kez akciğer nakilli hasta anne oldu

11:52 - Sağlık

Araştırmaya göre ABD'de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

22:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Moskova'dan dünyaya Zafer mesajı -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

07:28 - En Son Yazılar

Zelenskiy, Rusya’yı dünyadan koparmayı başaramadı -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:08 - En Son Yazılar

‘TR 705 koduyla çalışan CIA ajanı!..' -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:37 - En Son Yazılar

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan Google’a 'Meksika Körfezi' tepkisi

05:33 - Dünya

Pakistan Ordusu: Hindistan, sivil yerleşimlere füze saldırıları düzenledi

02:34 - Dünya