?>

AİHM, İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndereceği uçuşu durdurdu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndereceği ilk uçuşu durdurdu.

Dünya - 3 yıl önce

London, City of

Ruanda'ya gönderilecekler arasında yer alan bir sığınmacının avukatının başvurusu üzerine AİHM, bu kişinin uçağa bindirilmesini engelledi.

Kararda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin "Ruanda'ya gönderilecek mültecilerin, oradaki sığınma başvurularında adil ve etkili bir yasal desteğe erişemeyeceği" yönündeki değerlendirmesi dikkate alındı.

Ayrıca İngiliz yargıçların, Ruanda'nın ne kadar güvenli olduğu konusundaki şüpheli yaklaşımına da dikkat çekildi.

İngiliz basınına konuşan kaynaklar, hükmün İngiltere'nin sınır dışı kararı aldığı tüm sığınmacılar için geçerli olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri de BBC'ye yaptıkları açıklamada, AİHM'nin "son dakika" müdahalesinin ardından uçağın kalkamayacağını doğruladı.

Uçak tüm gün bekledi

Gün boyunca başkent Londra'ya yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan Amesbury'deki askeri havaalanı Boscombe Down'da hazır bekleyen uçakta, ilk aşamada sadece 7 kişinin olacağı açıklanmıştı.

İlk listede 120'den fazla kişi olsa da İngiliz mahkemelerinin aldığı kararların ardından sayı 7'ye kadar gerilemiş, Dışişleri Bakanı Liz Truss sayıya bakılmaksızın uçağın havalanacağını açıklamıştı.

Gün içinde Başbakan Boris Johnson da İngiltere'yi AİHM'den çıkarmakla tehdit etmiş ve başvuruları yapan avukatları "sığınmacıları sömüren suçlulara yardım etmekle" suçlamıştı.

Tepki çeken plan

İngiltere'de yasa dışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

13 Haziran'da Temyiz Mahkemesi, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM'e başvuru yapmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bulaşıkçılıktan kick boks şampiyonluğuna uzandı

2022-06-08 12:41 - Spor

Aynularab'daki mezar taşları, YPG/PKK'nın çocukları kullandığını belgeliyor

2022-06-10 11:58 - Dünya

Hatay'da antrepoda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor

2022-06-09 08:45 - Gündem

Kayak Federasyonu Başkan Adayı Alaftargil: Kayakta hak ettiğimiz yerde değiliz

2022-06-09 16:35 - Spor

Başkentteki selde hayatını kaybeden İlkay Yiğit'in cenazesi toprağa verildi

2022-06-12 15:07 - Gündem

F1 Azerbaycan Grand Prix'sini Verstappen kazandı

2022-06-12 16:55 - Spor

Bakan Kurum: (Ankara'daki sağanak) 106 binamızda hasar tespit çalışmamızı tamamladık

2022-06-14 18:09 - Gündem

Ankaralılar yarın sporcularla birlikte Başkent Kültür Yolu Koşusu'nda yarışacak

2022-06-11 13:06 - Spor

İtalya'da kaybolan, içinde 4 Türk'ün de bulunduğu helikopteri arama çalışmaları yeniden ba

2022-06-10 13:09 - Dünya

Milli İHA ve SİHA'lar ihracat şampiyonunu değiştirdi

2022-06-14 11:35 - Teknoloji

İlgili Haberler

Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 104'e çıktı

20:18 - Dünya

İsrail, Batı Şeria genelinde 2 bin 339 konut inşa etmeyi planlıyor

20:13 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları İsveç'te protesto edildi

18:22 - Dünya

Trump, kendisini eleştiren ABD'li eski talk showcuyu vatandaşlıktan çıkarmayı düşündüğünü belir

18:18 - Dünya

İran: ABD ile nükleer müzakerelere hazırız ancak sivil nükleer haklarımızdan vazgeçmeyiz

17:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 104'e çıktı

20:18 - Dünya

İsrail, Batı Şeria genelinde 2 bin 339 konut inşa etmeyi planlıyor

20:13 - Dünya

Kırklareli'nde orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

20:07 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangınında oğlunu kaybeden acılı baba, olaya ve davaya ilişkin konuştu

20:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

19:22 - Gündem