?>

AİHM, eski Rus casus Litvinenko'nun öldürülmesinden Rusya'yı sorumlu tuttu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere'ye sığınan eski Rus casus Aleksander Litvinenko'nun Rus ajanları tarafından zehirle öldürüldüğü sonucuna vardı.

Gündem - 4 yıl önce

BRÜKSEL/MOSKOVA

AİHM, Litvinenko'nun 2006'da İngiltere'de öldürülmesi hakkında eşinin açtığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme, Litvinenko suikastının Rus ajanlar Andrey Lugovoy ile Dmitriy Kovtun tarafından düzenlendiğinin "şüphe götürmez bir gerçek" olduğunu belirtti.

Kararda, iki Rus ajanının zehirli maddeyi kendi başlarına temin etme imkanları olmadığı, Lugovoy ve Kovtun'un Rusya makamları tarafından yönlendirildiği ve kontrol edildiğine dair göstergeler bulunduğu kaydedildi.

AİHM, aynı zamanda Rusya'nın Litvinenko'nun ölümüyle ilgili gerçekleri ortaya çıkaracak ve sorumluları cezalandıracak etkili bir iç soruşturma yürütmediğini bildirdi.

Litvinenko'nun zehirlenmesi

İngiltere istinbaratı (MI6) için çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde çayına karıştırılan radyoaktif Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşında hayatını kaybetmişti.

Litvinenko'nun ölümünden önce 3 kez Lugoyov ve Kovtun ile görüştüğü belirlenmiş, bu iki kişinin kaldığı otel odasında ve gittikleri yerlerde zehirli polonyum maddesinin kalıntılarına rastlandığı açıklanmıştı.

Rusya, İngiltere’nin kimliklerini tespit ettiği suikastçıları İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan raporda, Polonyum-210'un sadece devlet imkanlarıyla üretildiğine işaret edilerek, Litvinenko'nun iki eski Rus ajanı tarafından zehirlendiği kanaatine varıldığı ifade edilmişti.

Raporda, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı." ifadesi dikkati çekmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Üç Kardeş 2021' tatbikatının 'Seçkin Gözlemci Günü' yapıldı

2021-09-20 20:11 - Dünya

Norveç'teki genel seçimleri sol blok kazandı

2021-09-14 17:21 - Dünya

Ankara'da 400 motosiklet tutkunu gaziler için turladı

2021-09-19 17:02 - Çevre-Hayat

Van Gölü'nde düzenlenen yüzme festivali ilgi gördü

2021-09-19 20:06 - Çevre-Hayat

ÇAYKUR 93 ülkeye ihracat yapıyor

2021-09-20 23:56 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yeni Türkevi Binası'nda ülkemiz her alanda layıkıyla temsil edilecek

2021-09-21 00:31 - Siyaset

AB Komisyonu: Fransa'nın uğradığı muamele kabul edilemez

2021-09-21 14:46 - Dünya

Işık Menkul'de üst düzey atama

2021-09-17 19:22 - Genel

Hasankeyf'teki ters üçgen süslemeli mezar taşlarının ilçeye özgü olduğu düşünülüyor

2021-09-20 19:21 - Kültür Sanat

Filistin Başbakanı Iştiyye'den İsrail Başbakanı Bennett'in hayırlarına tepki

2021-09-20 19:51 - Dünya

İlgili Haberler

Çanakkale'de çıkan orman yangınının ilerleme hızı güvenlik kamerasında

12:48 - Gündem

İzmir'de sahipsiz köpeklerden kaçarken otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

12:42 - Gündem

Ankara'daki barajlarda doluluk oranı düştü

12:33 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan Gıda Toptancılar Sitesi'nin ilk etabı tamamlandı

12:07 - Gündem

Hatay Antakya'da 2 bin 643 afet konutunun yapımı devam ediyor

11:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Rusya'da satılacak cihazlarda ulusal mesajlaşma uygulamasını kurma şartı getirildi

13:18 - Dünya

ABD: Ukrayna'da güvenlik için en büyük payı Avrupa'nın üstlenmesi gerekiyor

13:13 - Dünya

Kuzey Kore'nin ABD'ye nükleer tehdit oluşturabilecek gizli füze üssü olduğu iddia edildi

13:08 - Dünya

ABD temyiz mahkemesinden, göçmenlere verilen geçici koruma statülerinin sonlandırılmasına onay

12:57 - Dünya

Çanakkale'de çıkan orman yangınının ilerleme hızı güvenlik kamerasında

12:48 - Gündem