?>

Ağız-diş sağlığı sektöründe 2021 hedefi 800 milyon dolar

DİŞSİAD Başkanı Uçar, Türkiye Ağız-Diş Sağlığı Sektörü'nde 2021'de yüzde 20 büyüme öngördüklerini belirterek, "2021 yılını 800 milyon dolarlık bir işlem hacmiyle kapatacağımızı öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Ekonomi - 5 yıl önce

İstanbul

Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle sektörün geçen yıl 3 aylık bir kapanma dönemi yaşadığını ve birçok sektörün olduğu gibi ağız diş sektörünün de salgından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Kovid-19'un ağız-diş sağlığı sektörü üzerindeki etkilerinin artarak değil azalarak devam ettiğini ifade eden Uçar, "Özel sektör temmuz ayından itibaren kademeli olarak pandemide halkın sağlığını ve çalışanların sağlıklarını riske etmeyecek şekilde düşük tonda da olsa çalışmaya devam ediyor." dedi.

Salgın sebebiyle sektördeki nakit akışlarının bozulduğuna dikkati çeken Uçar, "Belirli bir dönem çalışamamak, üstüne azar azar kademeli olarak çalışmaya başlamak.Diğer taraftan kamu alacaklarımız vardı orda gerek çalışmama, gerekse pandemi gerekçesiyle ödemeler dengesinde biraz bizim aleyhimize gelişmeler oldu." şeklinde konuştu.

Uçar, salgınla birlikte ortaya çıkan olumsuzluklara ve zorluklara rağmen, sektörde 2021 yılı için yüzde 20 büyüme öngördüklerini belirterek, "2021 yılını 800 milyon dolarlık bir işlem hacmiyle kapatacağımızı öngörüyoruz." dedi.

Salgın gibi krizlerde işlem ağız-diş sağlığı sektöründeki işlem hacminin ortadan kalkmadığını ancak ötelendiğini kaydeden Uçar, "Bizim 2023'e giriş hedefimiz var. 2023'te işlem hacminin 1 milyar doları bulmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Uçar, sektördeki yerlilik oranının artırılması amacıyla yapılan çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yerlilik oranımızla ilgili yüzde 5'lerden ölçümlemeye başladığımız yüzde 25'lere kadar giden bir süreç vardı. Bu hala devam ediyor. Biz şu anda pandeminin olumlu etkilerini nasıl sağlarız diye çalışmalar yapıyoruz.

Bu duraksama sebebiyle fiyatlar arttı burada biz lehimize nasıl bir sonuç çıkartırız buna çalışıyoruz. DİŞSİAD olarak belirli çalışmalar içerisine girdik. Dünya dental raporlarını temin ettik geçtiğimiz aylarda şu anda ekipçe onlar inceleniyor.

Dünya ağız-diş sağlığı pazarının durumu nedir ? Pandemi sonrasında ne gibi değişiklikler olacak ? Bunların haricinde ülkemizdeki özel bir kaç tane araştırma şirketiyle çalışma yapıyoruz."

Türkiye'deki implant pazarının yüzde 50'den fazlasının yerli olduğunu kaydeden Uçar, "Diş implantı konusunda Türkiye gayet önde ve ileridedir.

Bunun yanında endodonti ve restoratif alanında da üretim başladı ülkemizde ciddi yatırımlar var.

Bunları önce iç pazara akabinde de dış pazarlara çalışarak ihraç edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Uçar, İstanbul'da dental müze hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya'da 7 tane var bu sekizinci olacak. Halkın ağız-diş sağlığına olan ilgisini çekmek üzerine kuruyoruz.Burada ülkemizin ağız-diş sağlığında, tıbbi cihazda ne kadar ilerlediği aslında göstermek için yapıyoruz bunları.

Bir yandan üreticilerimizi başka fuarlara götürüyoruz ama aslında dünyanın her yerindeki alıcıları da ülkemize getirmek istiyoruz, dikkat çekmek istiyoruz.

Eğer bu dikkati çekebilirsek üreticilerimizle buluşturabilirsek üretim potansiyelimizi hızlı bir şekilde arttıracağımızı düşünüyoruz.

Bir taraftan Sağlık Bakanlığı'yla çalışıyoruz aslında bir pandemi ve ticari gerçekler var. Tıbbi cihaz ürünlerinin bir takım sağlaması gereken protokoller var

CE normu gibi.Şimdi dünyada değişen bir CE normu rüzgarı esiyor. Tıbbi cihaz alanında biz üreticilerimizin sahip oldukları CE'leri korumak ve yeni CE protokolleri ekleyebilmek adına Sağlık Bakanlığı'yla da çalışmalar yaparak ürünlerin geliştirilmesini sağlıyoruz.Bunun önemi nedir?

Uzakdoğulu üreticiler bunu sağlayamazsa (ki zorlanacaklar yeni CE normlarında) biz burada birkaç yıl içeresinde daha da ön plana çıkma ihtimalini görüyoruz. Burada ciddi bir potansiyel var."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kafkasya'nın özgürlük savaşçısı Şeyh Şamil, 150 yıl önce bugün vefat etti

2021-02-04 14:16 - Dünya

Özel İletişim Vergisi oranları yüzde 10 olarak belirlendi

2021-01-30 12:31 - Ekonomi

Türkiye 2020'de yaklaşık 16 milyon ziyaretçiyi ağırladı

2021-01-29 16:31 - Ekonomi

Doğu'nun zorlu coğrafyasında karla mücadele gece de sürüyor

2021-01-29 14:46 - Gündem

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Mustafa Kaplan görevini bıraktı

2021-01-31 21:44 - Spor

Fransa'da mutasyona uğramış koronavirüs bulaşan kişi sayısı günlük 2 bine çıktı

2021-01-29 06:15 - Genel

Basit usulde vergilendirilen mükellefler için beyanname dönemi başlıyor

2021-01-31 14:51 - Ekonomi

Yemen ordusu: Hudeyde'de Husi komutan ve beraberindekiler öldürüldü

2021-01-31 15:36 - Dünya

İnşaat ustasının tabloları görenlerin beğenisini kazanıyor

2021-01-31 15:31 - Çevre-Hayat

Ağrı Dağı tırmanışa açılıyor

2021-01-29 02:11 - Gündem

İlgili Haberler

THY, Air Albania SHPK’daki yüzde 49’luk payını satma kararı aldı

19:13 - Ekonomi

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolünde indirimin zamanla azalacağını söyledi

16:02 - Ekonomi

e-ticaret sektörü İstanbul'da bir araya gelecek

15:42 - Ekonomi

Çin, Almanya'nın ticaret ortakları arasında ilk sıradaki yerini geri aldı

15:22 - Ekonomi

Kalkınma programları kırsal bölgelere iş ve aş oluyor

14:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde teknenin alabora olması sonucu 64 kişi kayboldu

20:22 - Dünya

Almanya, Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemleri sağlayacak

20:18 - Dünya

ABD'deki Türkevi, Gazze ve Sudan'daki ihtiyaç sahipleri için düzenlenen kermese ev sahipli

20:13 - Dünya

İsrail ordusunun, ateşkese rağmen Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli öldü

19:53 - Dünya

Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 120 bin ton askeri malzeme nakledildi

19:47 - Dünya