?>

Beşparmak Dağları'ndaki dev KKTC bayrağını boyama çalışmaları sürüyor

Boyamanın hava koşullarına da bağlı olarak 20-25 iş gününde tamamlanması öngörülüyor.

Dünya - 5 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Beşparmak Dağları üzerinde bulunan dev KKTC bayrağını boyama çalışmaları devam ediyor.

Beşparmak Dağları'nın Lefkoşa'ya bakan tarafında, Taşkent köyü yakınlarında dağa çizilerek yapılan bayrağın yeniden boyanması ve çevresinin düzenlemesi çalışmaları, Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği öncülüğünde ve sponsorların da desteğiyle 20 Ocak'ta başlatıldı.

Bayrağın boyanması için yaklaşık 30 ton kırmızı ve beyaz boya temin edilirken, boyama işlemi püskürtme sistemiyle yapılıyor.

Boyamanın hava koşullarına da bağlı olarak 20-25 iş gününde tamamlanması öngörülüyor.

"Boyanan alan neredeyse 150 bin metrekare"

Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği Başkanı Tanju Müezzinoğlu, bayrak ve çevresinde devam eden çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Müezzinoğlu, bayrağın, ana vatan Türkiye ile yavru vatan KKTC'yi birbirine bağlayan, gönülden bir eser olduğunu belirtti.

"Bu bayrağı yapan Türk milletidir." diyen Müezzinoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğinin de kendilerine her konuda destek olduğunu ifade etti.

Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Bu bayrak bizim sembolümüzdür. Dernek olarak bayrağın etrafındaki ışıklandırmayı yaptık. Her 10 metrede olmak üzere toplamda 224 led lamba yanmaktadır. Bu, dünyanın en büyük ışıklandırılmış ve yere çizilmiş bayrağıdır. 101 bin metrekaredir.

Yan tarafında 'Ne Mutlu Türk'üm Diyene' sözüyle bir de ay yıldızımız vardır. O da 40 metrekaredir ve boyanıyor. Boyanan alan neredeyse 150 bin metrekaredir. Basit bir şey değildir."

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının da kendilerine yardım ettiğini anlatan Müezzinoğlu, kendilerinin doğrudan para almadığını ve yardım eden kuruluşların bunları temin ederek kendilerine ulaştırdığını kaydetti.

Müezzinoğlu, bayrak etrafında yapılan yeni çevre düzenlemesi sonrasında bayrağın yeni halinin daha korunaklı olacağını vurgulayarak, "Bundan sonra Beşparmak Dağları'ndaki KKTC bayrağı, 12 ay boyunca kontrol edilecek, temizliği ve boyası yapılacak." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Müezzinoğlu, 20 Ocak'ta bayrağın bulunduğu alanı ziyaret ederek çalışmaları yerinde incelemişti.

Rum tarafından tepki

Rum basınında, bayrağın yeniden boyanmasına yönelik tepkiler yer alırken, KKTC bayrağıyla ilgili ölçüsüz ifadeler kullanıldı.

Simerini Gazetesi, haberin manşetinde, Kıbrıs Barış Harekatı'na atıfta bulunarak harekatın kod adı olan "Atilla"ya yer verdi. Haberde, "Boyunduruk altındaki Beşparmaklar'da bulunan bayrak, Atilla'nın çalışmalarıyla boyanıyor." ifadeleri kullanıldı.

Eski Rum lider Glafkos Klerides, dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la müzakereler sürecinde bayrağın kaldırılmasını istemiş ancak kabul edilmemişti.

AA muhabirinin, bayrağın boya işlemini ve etrafındaki çevre düzenlemesini yapan işçilerden elde ettiği bilgiye göre, kullanılan boya, çevreye uyumlu ve hiçbir canlıya zarar vermiyor.

Bitkilerin temizliği teknolojik makineler kullanılarak yapılırken, iş güvenliği ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine de dikkat ediliyor.

Bayrak, 4 farklı aşamada ve formda ışıklandırıldı

Beşparmak Dağları'nda 1987'de oluşturulan KKTC bayrağının ışıklandırması, 2013'te yapıldı. Bayrak, hem Türk hem de Rum kesiminden net şekilde görünüyor.

Gündüzleri KKTC Bayrağı görünümünde olan bayrak, 4 farklı aşamada ve formda ışıklandırıldı.

Geceleri yapılan ışıklandırmayla sırasıyla yıldız, ay yıldız, ay yıldızlı Türk Bayrağı ve son olarak da KKTC bayrağına dönüşüyor.

Bayrağın 12 futbol sahası büyüklüğünde olduğu da belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli atletler Viyana yolcusu

2021-01-28 02:21 - Spor

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 100 milyonu geçti

2021-01-26 01:13 - Sağlık

Doğu'nun zorlu coğrafyasında karla mücadele gece de sürüyor

2021-01-29 14:46 - Gündem

Peugeot'nun yeni CEO'su Linda Jackson oldu

2021-01-25 19:20 - Genel

Sömestir hediyesi için en çok tablet tercih edildi

2021-01-26 13:06 - Genel

Ağrı Dağı tırmanışa açılıyor

2021-01-29 02:11 - Gündem

Borsa güne düşüşle başladı

2021-01-28 13:04 - Ekonomi

Kültür ve Turizm Bakanlığından sinema salonlarına 15,9 milyon lira destek

2021-01-30 13:46 - Ekonomi

'Hastalık karşısında ne kadar aciz olduğumuzu gördüm'

2021-01-25 14:31 - Gündem

Erbil'in tarihi tesbih pazarı ekonomik kriz nedeniyle kaybettiği canlılığını arıyor

2021-01-29 00:16 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, Brezilya'dan ithal edilen bazı tarım ürünlerini ek tarife kapsamından çıkardı

02:02 - Dünya

Ukrayna: Kupyansk kontrolümüz altında

01:43 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Washington'a Ulusal Muhafız konuşlandırılmasını durdurdu

01:37 - Dünya

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

01:18 - Dünya

Trump, serbest bırakılan İsrailli esirler ve aileleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi

01:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Brezilya'dan ithal edilen bazı tarım ürünlerini ek tarife kapsamından çıkardı

02:02 - Dünya

Ukrayna: Kupyansk kontrolümüz altında

01:43 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Washington'a Ulusal Muhafız konuşlandırılmasını durdurdu

01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da 'Söz Gençlikte' programına telefonla bağlandı

01:22 - Siyaset

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

01:18 - Dünya