?>

Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine ilgisi artıyor

Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine olan ilgisinin artmasıyla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki ocak-şubat dönemine ait ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 oranında yükseldi.

Ekonomi - 3 ay önce

Gaziantep

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın ilk iki ayında 204 ülke ve serbest bölgeye toplam 2,2 milyon ton ürün ihraç etti.

Bu ihracattan 2 milyar 97 milyon 458 bin dolarlık gelir elde edilirken, en fazla dış satım 748 milyon 207 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine yapıldı.

İkinci sırada yer alan Afrika ülkelerine geçen yıl ocak-şubat döneminde 447 milyon 129 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde dış satım yüzde 13,6 artarak 507 milyon 973 bin dolara ulaştı.

Afrika ülkeleri, bu oranla yılın ilk iki ayında ihracatın en fazla arttığı bölge oldu.

"Hububat ihracatındaki Afrika payı yüzde 25'e yaklaştı"

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin toplam hububat ihracatındaki Afrika payının yüzde 25'e yaklaştığını belirterek, kıtanın yeni dönemde artan ticari potansiyeline dikkati çekti.

Afrika ülkelerinin Türk ürünlerine olan talebinin her geçen yıl arttığını, bunun rakamlara da yansıdığını ifade eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"2024 yılı sonunda hububat ihracatının 2,9 milyar dolara ulaştığı Afrika, Orta Doğu pazarının ardından sektörün en büyük ikinci ihracat bölgesi konumunda bulunuyor. Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan kıta, sektörel ihracatta Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin toplam payından daha büyük oranı elinde tutuyor. Afrika'nın Türk ürünlerine olan talebi, her geçen yıl giderek artıyor."

Gelecek dönemde Afrika genelinde Orta Doğu'da olduğu gibi daha etkili olmayı hedeflediklerini vurgulayan Tiryakioğlu, "Sahra Altı'nda sağlıksız ve elverişsiz koşullarda yaşayan nüfusun buğday unu, makarna ve bitkisel yağ gibi temel gıda ürünlerine erişimini sağlamak konusunda önemli sorumluluk üstleniyoruz. Mevcut ticaret hacmi açısından en büyük işbirliğimiz, Cezayir, Libya ve Mısır gibi gelişmekte olan Büyük Sahra ülkeleriyle gerçekleşiyor." diye konuştu.

Cibuti'ye yapılan yatırım, tedarik zinciri lojistiğini kolaylaştıracak

Hububat sektöründe faaliyet gösteren uluslararası firmaların ve bağlı oldukları ihracatçı birliklerinin Afrika'da ciddi girişimlerde bulunduğunu anlatan Tiryakioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Etiyopya gibi denize kıyısı olmayan ülkeler için lojistik geçit konumundaki Cibuti'ye geçtiğimiz yıl 300 milyon dolara yakın ihracat yapmıştık. Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birleştiren ve Afrika ile Asya arasındaki en önemli ticaret yollarından birinde yer alan Cibuti'de, sektörel ihracatımızın yarıdan fazlasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştirdik. Bu yılın ilk iki ayında ise Cibuti'ye yaptığımız ihracat 47,2 milyon dolara ulaştı. İhracatçı birliklerimizin yürüttüğü alım heyeti programları, ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirirken, firmalarımızın Cibuti'de gerçekleştirdiği stratejik yatırımlar, tedarik zinciri lojistiğinin kolaylaşmasına büyük katkı sağlayacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Borsa günü yükselişle tamamladı

2025-03-03 18:37 - Ekonomi

SGK'nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

2025-03-06 11:43 - Sağlık

Son 2 ayda yapılan denetimlerde motosiklet sürücülerine 326 bin 472 işlem yapıldı

2025-03-02 12:27 - Asayiş

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

Erciyes'te yapılacak Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası'na 12 ülkeden 40 sporcu katılacak

2025-03-06 15:17 - Spor

İsrail güçlerinin Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

2025-03-06 03:18 - Dünya

GÖZDE Güdüm Kiti, TSK'nın gücüne güç katacak

2025-03-05 12:48 - Teknoloji

Ankara İngilizce Kursları Çagrı Dil Okulu Farkı ile Tanışın

2025-03-06 17:56 - İnsan&Hayat

Van'da karla kaplı arazilerdeki menderesler eşsiz manzaralar oluşturuyor

2025-03-06 11:17 - Gündem

İlgili Haberler

Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi

16:18 - Ekonomi

Küresel ulaşımın yol haritasını belirleyecek forum gelecek hafta İstanbul'da düzenlenecek

16:08 - Ekonomi

Rosneft Üst Yöneticisi Seçin, dünyada altına ve kripto paralara talebin arttığını söyledi

13:17 - Ekonomi

Kiracının banka hesabından gönderdiği ücret, açıklama yazılmasa da kira bedeli sayılıyor

13:02 - Ekonomi

İstanbul, kruvaziyer turizminde bölgesel merkez haline geliyor

12:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de tünel inşaatı nedeniyle evleri zarar gören mahalle sakinleri çözüm istiyor

16:42 - Gündem

Lübnan, İsrail ile İran arasındaki savaştan kaçınmayı başarabilecek mi?

16:37 - Dünya

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris, AB'yi İsrail'e karşı somut adım atmaya çağırdı

16:32 - Dünya

YTB ve ICYF arasında "Ümmet Burs Programı" işbirliği anlaşması imzalandı

16:27 - Gündem

Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi

16:18 - Ekonomi