?>

Afrika'da aslanlar, habitat kaybı, avcılık ve kemik ticareti kıskacında

Aslan kemikleri, Uzak Doğu ülkelerinde lüks süs eşyası, takı ve afrodizyak üretiminde kullanılmak üzere yoğun talep görüyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 ay önce

Cape Town

Kenya'da Dünya Aslan Günü

Afrika'da doğal yaşama alanlarının yüzde 95'ini insan yerleşimlerine kaptıran aslanlar, bir yandan av zevki ve kemik ticareti için hedef alınırken diğer yandan turistik amaçlarla tutsak ediliyor.

Her yıl 10 Ağustos’ta kutlanan Aslan Günü, bu sene kıtadaki vahşi yaşam krizine dikkati çekmek için kritik bir anlam ifade ediyor.

Geçen yüzyıl nüfuslarının ve yaşama alanlarının büyük çoğunluğunu insanlar sebebiyle kaybeden vahşi aslanların Afrika savanalarında yaşama mücadelesi sürüyor.

Ömürlerini çelik teller ardında turistleri eğlendirerek geçiren binlerce tutsak aslan ise av etkinliği adı altında katledilecekleri gün için hazır bekletiliyor.

Vahşi aslan nüfusu tehdit altında...

Afrika Vahşi Yaşam Vakfı verilerine göre, 2025 itibarıyla kıta 20 ila 25 bin vahşi aslana ev sahipliği yapıyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğine (IUCN) göre, yaklaşık 14 bin 500 aslanın yaşadığı Tanzanya, bu açıdan dünyanın en büyük vahşi aslan popülasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti 3 bin 300'den fazla aslanla ikinci sırada yer alırken, Botsvana'da 3 bin, Kenya'da 2 bin 500 ve Zambiya'da 2 bin 350 civarında aslan olduğu biliniyor.

Kalan nüfus ise 20 Afrika ülkesine dağılmış bulunuyor.

Oxford Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Araştırma Biriminin 2025 tarihli raporu, bu ülkelerin çoğunda aslan nüfusunun 250'nin altında kaldığını gösteriyor.

Bu durum, kıta genelinde doğal yaşam alanlarının yüzde 95'e yakınını insan yerleşimlerine kaptıran aslan nüfusu için önemli bir kırılganlık oluşturuyor.

Kıta genelinde görülen, siyasi, ekonomik ve güvenlik problemleri de bu kırılganlığı daha ciddi hale getiriyor.

Uzmanlar, geçen yüzyılın başından itibaren nüfuslarının yüzde 90'ından fazlasını kaybeden Afrika aslanlarının neslinin korunması için yıllık 3 milyar dolarlık finansman gerektiğini öngörüyor.

Afrika'nın "tutsak aslanları"

Araştırmalara, yalnızca vahşi doğada yaşayanlar dahil edilirken, doğasından koparılıp insan esaretinde yaşayan "tutsak aslanlar" bu rakamların dışında kalıyor.

"Tutsak aslan" terimi, ticari amaçlara hizmet etmek üzere, özel çiftliklerde insan elinde doğup büyüyen aslanları tanımlıyor.

Avlanma becerilerinden yoksun ve insanlara alışkın oldukları için doğaya salınamayan bu hayvanlar, ticari turizmin önemli bir parçası.

"Tutsak aslan" turizmi...

Yaklaşık 3 bin 500 vahşi aslana ev sahipliği yapan Güney Afrika Cumhuriyeti, aynı zamanda en büyük "tutsak aslan" nüfusuna sahip ülkelerin de başında geliyor.

Dünya Hayvan Hakları Koruma Topluluğunun 2024 raporuna göre, Güney Afrika’daki 366 çiftlikte yaklaşık 8 bin "tutsak aslan" bulunuyor.

Yıllık 40 milyon dolardan fazla gelir getiren bu endüstri, ülkenin turizm gelirlerinin önemli kalemlerinden birini oluşturuyor.

Özel doğa parkları ve çiftliklerde turistlere sergilenen aslanlar, 10–15 dolar giriş ücretiyle ziyaret edilebiliyor.

Ek ücret ödeyen ziyaretçiler yavru aslanları sevebiliyor, fotoğraf çektirebiliyor veya bakıcıların besleme gösterilerini izleyebiliyor.

"Tutsak aslan" avı...

"Tutsak aslan" avının özel izin almak şartıyla yasal olduğu Güney Afrika, dünya çapında aslan avcılığının en önde gelen merkezlerinden biri.

Humane Society International'ın 2022 tarihli raporuna göre, Güney Afrika'da 2014-2018 döneminde yılda ortalama 1000 "tutsak aslan" avcı turistlerin hedefi oldu.

Aslan avına en büyük talep ise başta ABD'liler olmak üzere Batılı turistlerden geldi.

Güney Afrikalı turizm acentelerinden edinilen bilgiye göre, av partilerinin fiyatları, avın ve turun niteliğine göre 2025 itibarıyla, 15 ila 70 bin dolar seviyesinde bulunuyor.

Bu av turları, on binlerce dönümlük çiftliklerde 4 ila 10 gün süren safari turları şeklinde gerçekleştiriliyor.

Aslan kemiği ticareti...

Batılı turistlerin avladıkları aslanların kemikleri ise başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde lüks süs eşyası, takı ve afrodizyak üretiminde kullanılmak üzere yoğun talep görüyor.

Yasal aslan endüstrisine sahip tek ülke olarak en önemli tedarikçi Güney Afrika, son yıllarda ulusal ve uluslararası baskıların etkisiyle kemik ticaretine kota uyguluyor.

Bununla birlikte, yoğun talep nedeniyle son derece karlı bir sektör olan aslan kemiği ticareti, tutsak aslanların yanı sıra vahşi aslanları da avcıların hedefi yapıyor.

Güney Afrika, "tutsak aslan" endüstrisini kapatma yolunda...

Güney Afrika hükümeti, ulusal ve uluslararası çevreci kuruluşların baskılarıyla 2022'den beri bu endüstrinin sonlandırılması için çalışmalar yürütüyor.

Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Bakanlığı, bu yıl itibarıyla yeni çiftliklerin kurulmasını yasaklayan düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İspanya hafta sonuna Madrid ve Avila çevresindeki yangınlarla başladı

2025-08-09 10:52 - Dünya

Beşiktaş, Ndidi için görüşmelere başlandığını duyurdu

2025-08-07 00:32 - Spor

Keçeyi sanata dönüştüren usta, ürünlerini 45 ülkeye satıyor

2025-08-03 13:12 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

İzmir'de 16 yıl önce yanan alan çalışmalarla yeniden ormanlaştırıldı

2025-08-07 14:58 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanlığı Rus ajansına Bakan Fidan'ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı

2025-08-06 12:02 - Özel Haber

Malatya'da devlet desteğiyle alabalık tesisi sayısı artıyor

2025-08-04 12:07 - Ekonomi

Kuraklık riski altındaki 8 göl için "acil eylem planı" hazırlanacak

2025-08-05 13:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Terörsüz Türkiye' mektubu Mersin'de şehit annesine ulaştı

2025-08-08 17:37 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2002'den bugüne 13 bin 291 tarihi eserin ana vatana iade edilmesini sağladık

2025-08-06 19:09 - Siyaset

FIBA'nın 2025 Avrupa Şampiyonası 'güç sıralaması'nda Türkiye 4. sırada yer aldı

2025-08-05 16:09 - Spor

İlgili Haberler

Rapor: Avrupa'nın çevre durumu iyi değil

20:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yeşilayın 'Türkiye Kumar Raporu' açıklandı

16:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rusya'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı ilhakının üstünden 3 yıl geçti

13:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 50 artarak 66 bin 55'e yükseldi

13:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Polen analizleri uzun yıllar sonra bile faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını sağlayabiliyor

12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

AB, tasarrufları yatırıma dönüştürmek istiyor

16:23 - Ekonomi

MİT'ten kişisel verileri çalanlara yönelik operasyon

16:18 - Gündem

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pist tam kapasite hizmet vermeye başladı

15:53 - Gündem

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Gazze müzakereleri için Katar'da

15:37 - Gündem

Katar: Gazze'de ateşkes müzakerelerine Türkiye de katılacak

15:23 - Dünya