?>

Afganistan barışa bir adım daha yaklaşıyor

Afganistan'da yaklaşık 40 yıllık savaşı sona erdirmek için ABD ile Taliban arasında gerçekleştirilen barış görüşmelerinin sonuna gelindi.

Dünya - 6 yıl önce

Kabil

Afganistan'da yaklaşık 40 yıllık savaşı sona erdirmek için ABD ile Taliban arasında süren barış görüşmelerinin sonuna gelindi.

ABD temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban yetkilileri arasında 11 kez gerçekleşen barış görüşmeleri sonucu her iki tarafın da tutukluları serbest bırakması, Taliban'ın şiddeti azaltması ve Afgan diyaloğunun başlaması konularında uzlaşma sağlandı.

Uzlaşma metninde, ABD birliklerinin Afganistan'dan kademeli olarak çekilmesi konusu da yer alıyor ancak çekilme tarihine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.

Taliban ile ABD arasındaki anlaşmanın, bu ayın sonunda Katar'ın başkenti Doha'da Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve Afganistan'ın komşu ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla imzalanması bekleniyor.

Afgan hükümetinin ateşkes ısrarına rağmen Taliban, bunun yerine şiddetin 7 günlüğüne azaltılmasını kabul etti.

Sürecin işleme şekli

ABD-Taliban arasındaki barış anlaşması sonucu Taliban, 22 Şubat'tan itibaren 7 gün süreyle şiddeti azaltacak. Militanlar ülke genelindeki saldırılarının sayısını önemli ölçüde düşürecek. Afgan hükümetine göre, şiddetin önemli ölçüde azaltılması da ateşkes anlamına geliyor.

ABD-Taliban arasında barış anlaşması imzalanmasının ardından ABD ve Afgan hükümetinin ellerindeki 5 bin Taliban üyesini, Taliban'ın da rehin tuttuğu 1000 kişiyi serbest bırakması bekleniyor.

Afganistan'daki taraflar arasındaki Afgan diyaloğu görüşmelerinin ise mahkumlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından başlayacağı belirtiliyor.

Afgan hükümeti de Taliban da Afgan diyaloğunun nerede yapılacağı konusunda henüz bir karara varmış değil.

Afganistan'ın iç sorunları ve karşılıklı taleplerin konuşulacağı Afgan diyaloğu süresince ABD ara buluculuk görevini üstlenecek.

Afgan hükümeti hazırlıklara başladı

Afgan siyasetçileri ile hükümet arasında barış anlaşması konusunda henüz fikir birliği bulunmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Eşref Gani, barış için hazırlıklarına başladı.

Cumhurbaşkanı Gani, başkent Kabil'de ülke genelindeki kolordu komutanları ve valilerle Afgan diyaloğunun başlaması için istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Gani, Afganistan'da şiddet tamamen sona ermesini, istikrarın açıkça anlaşılabilir ve gözle görülebilir olmasını istediklerini söyledi.

Taliban ile Afgan diyaloğunu yürütecek heyeti Afgan hükümetinin belirleyeceğini ifade eden Gani, heyetin, görüşmede Afgan halkının temel haklarını savunacağını ve son kararı da hükümetin vereceğini belirtti.

Gani, müzakere heyetinin kapsayıcı bir şekilde oluşturulacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gani, Taliban ile anlaşma sonucu yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinin hiçbir olumsuz etki yaratmayacağını sözlerine ekledi.

Siyasilerden fikir ayrılığı

Cumhurbaşkanı Gani'nin barış için çalışmaları sürerken bazı siyasetçiler hükümete tepkili.

Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar, hükümeti barış konusunda kendi başına hareket etmekle suçluyor.

Afgan diyaloğunu yürütecek heyetin tüm kesimleri temsil edecek şekilde kurulması gerektiğini dile getiren Hikmetyar, tüm yetkinin sadece hükümette olmaması, heyetin de barış konusunda karar verme yetkisinin bulunması gerektiğini vurguladı.

Hikmetyar, Afgan diyaloğu konusunda henüz Afgan hükümetiyle siyasiler arasında fikir birliğinin bulunmadığının altını çizdi.

Öte yandan Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ve eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Afgan diyaloğunu yürütecek heyetin kapsayıcı ve yetkili olması gerektiğini açıkladı.

Trump barış müzakerelerini iptal etmişti

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.

ABD ile görüşmelerin askıya alınmasının ardından Taliban, barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.

Haftalarca belirsiz şekilde kalan barış görüşmeleri, Taliban'ın elinde rehin tuttuğu iki ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla yeniden başlamıştı.

Barış görüşmeleri süreci

Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Afgan hükümeti Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunmuş ve bu amaçla Barış Konseyi kurmuştu.

Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Haziran 2013'te, hükümet ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da yapılması planlanıyordu. Ancak Taliban'ın müzakerelerin yürütüleceği ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti görüşmelerden çekilmişti. Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri de askıya alınmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2020-02-19 13:04 - Ekonomi

Mevlana Müzesi 2019'da ziyaretçi rekoru kırdı

2020-02-19 14:22 - Kültür Sanat

Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu

2020-02-16 19:37 - Gündem

CK Enerji’nin desteklediği 2 sporcu 4 gümüş madalya aldı

2020-02-15 17:51 - Genel

Osman Kavala gözaltına alındı

2020-02-19 02:52 - Gündem

Dünya Mükemmellik Ödülleri sahiplerini buldu

2020-02-18 03:17 - Ekonomi

Tunus Nahda Hareketi: Mevcut listeyle yeni kabineye güvenoyu vermeyeceğiz

2020-02-14 19:17 - Dünya

Meclis finansal piyasalara ilişkin yenilikler içeren teklif için mesai yapacak

2020-02-16 14:17 - Siyaset

Volkswagen 'egzoz manipülasyonu'nda tüketicilere 830 milyon avro teklif etti

2020-02-15 01:12 - Dünya

Türk okçular olimpiyat yolunda günde 10 saat çalışıyor

2020-02-18 15:02 - Spor

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'nda yer alan Alman aktivistler ülkelerine döndü

23:57 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'ndaki Avusturyalı aktivistler, ülkelerine döndü

23:48 - Dünya

Aktivist Thunberg, İsrail'de kaldıkları süreçte temiz suya erişemediklerini söyledi

23:37 - Dünya

Trump: Herkesin (Gazze'de ateşkes) anlaşmaya uymasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız

21:52 - Dünya

ABD’li yorumcu Owens, Kirk’ün öldürülmeden önce Yahudi bağışçılardan baskı gördüğünü söyledi

20:22 - Dünya

Günün Manşetleri

MİT Başkanı Kalın, Gazze'de ateşkes müzakereleri için Mısır'a gidecek

00:22 - Gündem

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Türkiye'yi ziyaret edecek

00:18 - Siyaset

Küresel Sumud Filosu'nda yer alan Alman aktivistler ülkelerine döndü

23:57 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'ndaki Avusturyalı aktivistler, ülkelerine döndü

23:48 - Dünya

Aktivist Thunberg, İsrail'de kaldıkları süreçte temiz suya erişemediklerini söyledi

23:37 - Dünya