?>

Afgan liderler, Pentagon'da Afganistan'ın geleceğini ele aldı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, ülkelerinin geleceğini görüşmek üzere Pentagon'da Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya geldi.

Dünya - 4 yıl önce

Washington

ABD güçleri Afganistan’dan çekilirken Gani ve Abdullah, Washington’da temaslarda bulundu.

Gani ve Abdullah, ABD Başkanı Joe Biden ve çok sayıda Kongre üyesinin yanı sıra Savunma Bakanı Austin ile de bir araya geldi.

Pentagon’daki toplantı öncesinde basına kısa açıklamada bulunan Austin, ABD’nin Afganistan'ın güvenliğine, istikrarına ve müzakere edilmiş bir çözüm arayışına önemli ölçüde yatırım yaptığını vurguladı.

Austin, “ABD, Afgan ulusal savunma ve güvenlik güçlerine güvenlik yardımı sağlamaya devam etmeye kararlıdır.” dedi.

NATO şemsiyesi altında ülkede sürdürülen Kararlı Destek Misyonu sona erdiğinde ABD’nin Afganistan ile yeni bir askeri ilişki kuracağını belirten Austin, “Afgan hükümeti ve Afgan ordusuyla ortaklık yapmaya ve ortak hedefimiz için yeni ve farklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“ABD’nin Afganları yalnız bıraktığına dair anlatı tamamen yanlış”

Cumhurbaşkanı Gani de konuşmasında ülkesinin savaştan barışa geçiş yaptığına ve bunun etkilerinin ne kadar derin olacağına dikkati çekti.

Kongre ile yaptığı görüşmelerde ABD güçlerinin geri çekme kararına saygı duyduğunu kaydeden Gani, “Afganistan, ABD ile yeni bir ortaklık aşamasına geçiyor. ABD’nin Afganları yalnız bıraktığına dair anlatı tamamen yanlış. Birlikte çok şeyimiz var. Birlikte sevgimiz var ve birlikte başaracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Gani, Afganistan'da yaşanan süreci ABD iç savaşına benzetti ve ülkesinin tıpkı eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’ün 1861’de kuşatma altındaki Washington’ı alarak ülkesini kurtardığı gibi bir dönemece girdiğini söyledi.

Afganistan’da cumhuriyet rejimine önemli bir desteğin söz konusu olduğunu kaydeden Gani, “Sorunlarımız artık operasyonel ve sonunu görebildiğimiz sorunlar, prensip sorunları değil. Bunlar süreç meseleleridir.” dedi.

Afgan hükümetinin, ABD ordusunun çekilmesinden sonraki altı ay içinde düşebileceği iddialarına ilişkin soru üzerine Gani, gülümseyerek, "Bu tür birçok tahmin yapıldı ve hepsinin yanlış olduğu kanıtlandı.” yanıtını verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa’da Kovid-19’un Delta varyantı yayılıyor

2021-06-24 16:56 - Dünya

PTT AŞ'den Babalar Günü için özel gün zarfı

2021-06-20 12:43 - Genel

Dr. Mehmet Öz ve sanatçı Bilginer herkesi Kovid-19'a karşı aşılanmaya çağırdı

2021-06-23 14:41 - Sağlık

Afgan liderler, Pentagon'da Afganistan'ın geleceğini ele aldı

2021-06-26 02:06 - Dünya

Libya Başbakanı Dibeybe: Bölünme dönemi geri dönmeksizin gitmiştir

2021-06-20 21:26 - Dünya

GittiGidiyor'a “Mükemmel Müşteri Memnuniyeti Başarı Ödülleri“nde elmas ödül

2021-06-25 15:05 - Yerel haber-Şirket Haber

İstanbul genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi

2021-06-19 18:26 - Gündem

Tekirdağ kıyılarında müsilaj yoğunluğu arttı

2021-06-19 19:21 - Gündem

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ne muz serası

2021-06-23 16:09 - Ekonomi

Halkbank'ın esnafa yönelik kredileri için faiz kolaylığı

2021-06-22 12:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

Suriye'nin Humus ilinde toplu mezar bulundu

23:32 - Dünya

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya

Hamas ile İsrail heyetleri 6 Ekim'de Mısır'da esir takasını müzakere edecek

22:03 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu Yunan aktivistlerin yakınlarından Dışişleri Bakanlığına mektup

21:18 - Dünya

İngiltere'de yasaklı Palestine Action grubuna destek eyleminde 355 kişi gözaltına alındı

20:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Sydney’de gerçekleşen devir teslim töreninin ardından Türkiye 2026 Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yapacak

00:46 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Gazze İçin Sessiz Çığlık" etkinliğine davet

23:37 - Siyaset

Suriye'nin Humus ilinde toplu mezar bulundu

23:32 - Dünya

Bakan Fidan: Sumud Filosu'nun eylemine devletler mümkün olduğu her ölçüde sahip çıkmak durumund

23:13 - Siyaset

Galatasaray, 10 kişi kaldığı derbide Beşiktaş'tan 1 puan aldı

22:28 - Spor