?>

Afetzedeler ile kurtarma ekipleri arasında kopmayan bir bağ oluştu

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkıma uğrayan Hatay'da çalışmalara katılan Düzce Ulusal Keşif Arama Kurtarma Araştırma Derneği (UKSAR) ekibi, yakınlarını enkazdan kurtardıkları afetzedelerle iletişimini sürdürüyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Hatay

Samandağ ilçesindeki faaliyetlerde ekip, yakınlarının kurtarılmasını beklerken enkaz başında tanıştıkları Güneş Kaptan ve Enver Kundra ile irtibatı kopartmadı. 1 yaşındaki yakını Ali ve ablası saatler sonra enkazdan çıkarılan üniversite öğrencisi Kaptan ve afetin ardından ailesiyle Muğla'da bir otele yerleşen Kundra, cep telefonuyla görüntülü konuştukları ekibe yeniden teşekkürlerini iletti.

Daha önce yaşamadıkları bir şeyi deneyimlediklerini belirten Kaptan, "Geçmeyen bazı şeyler var. Korku geçmiyor. Girdiğimiz veya çıktığımız yerlerdeki binaların güvenliğinden çok endişe ediyoruz. Her daim tetikte olmaya çalışıyoruz. Maalesef halen daha uyku problemlerimiz var. Gece uyuyamıyoruz." diye konuştu.

Kaptan, depreme ilişkin tedbir alma konusundan senaryolar çizdiklerini anlatarak, "Çaresizliği en üst düzeyde yaşarken, yardıma en çok ihtiyacımız olduğu anda sizleri karşımızda gördük. Bu bizim için çok kıymetli. Sizlere teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde ailemden 2 bireyi kurtarabildik. Hayatın başında olan 1 yaşındaki Ali ve ablasını kurtardık. Bu süreci daha da iyi yaşayabilirdik ama bizim için en büyük şans, sizlerin oradaki varlığıydı." diye konuştu.

Arama kurtarma ekiplerine minnettar olduklarını dile getiren Kundra, "Başımızın üzerinde hepinizin tek tek yeri var. Geldiğiniz zaman telefon açmanız yeterli. İnşallah evlerimize geçip, iş yerlerimizi açtığımızda sizi daha farklı ortamda ağırlamak isteriz. Hakkınızı ödeyemeyiz. Çıkardığınız bir taş parçası için bile size minnettarız." ifadesini kullandı.

"Temel afet bilinci eğitimini almaları çok önemli"

UKSAR Başkanı Selçuk Özen, afet bölgesinde 16 vatandaşı kurtarmayı başardıklarını söyledi.

Arkadaşlarıyla AFAD koordinesinde 18 saat yolculuk sonrası afet bölgesine ulaştıklarını aktaran Özen, "Ekipmanlarımız geldiği an ekibi ikiye ayırdık ve enkazın altında sağ kalan vatandaşları çıkarmaya başladık. 16 vatandaşımızı canlı çıkardık." dedi.

Özen, Türkiye'nin deprem gerçeğinin bulunduğunu ve vatandaşların temel afet bilinci eğitimi almaları gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hatay'daki vatandaşlar bu depremi ilk defa yaşadı. Bilinçsizlerdi. Temel afet bilinci eğitimini almaları çok önemli. Sivil toplum kuruluşları üzerinden okullarda veya kamu alanlarında temel afet bilinci eğitimi verilmesi gerekiyor. Aile içinde önce velilerin eğitimleri almalarını ve ardından çocuklarına aktarmalarını istiyoruz."

e-Devlet üzerinden eğitimlerin alınabileceğine dikkati çeken Özen, ne kadar çok gönüllü ekip olursa doğal afetlerde o kadar çok canın kurtulabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Özer'den depremzedeler için yemek hazırlanan okula ilişkin paylaşım

2023-03-05 22:17 - Gündem

Tekirdağ'da liseliler depremzedeler için battaniye ve kışlık kıyafet üretiyor

2023-03-04 11:03 - Çevre-Hayat

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: Kimliği bilinmeyen 82 çocuğumuz var

2023-03-03 19:13 - Gündem

Hatay'da şebeke suyu ve kanalizasyon çalışmaları devam ediyor

2023-03-03 19:47 - Gündem

Sakarya Üniversitesi akademisyenleri deprem bölgesindeki fay hatlarını inceledi

2023-03-04 13:58 - Gündem

Galatasaray hazırlık maçında İstanbulspor'u 6-0 yendi

2023-03-04 19:17 - Spor

Artvin'de çığ düşmesi sonucu yaralanan dağcılar bölgeden tahliye edildi

2023-03-05 08:12 - Gündem

Voleybol bu sezonluk "Hatay'sız" başlıyor

2023-03-02 09:45 - Spor

Futbolda haftanın programı

2023-03-03 09:53 - Spor

Zonguldaklı madenciler enkazdan kurtardıkları çocuğu ve annesini ziyaret etti

2023-03-04 19:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Depremlerde hasar alan Hz. Ukkaşe Türbesi yeniden ziyarete açıldı

14:42 - Çevre-Hayat

Bozayıların Nemrut Krater Gölü'nde serinlediği anlar görüntülendi

13:58 - Çevre-Hayat

Gurbetçiler yaşadıkları ülkelere buruk dönüyor

13:32 - Çevre-Hayat

Düzenlenen bisiklet turlarıyla hareketli yaşıyorlar

13:28 - Çevre-Hayat

Doğuştan ayrık omurga hastası Yağmur tek başına yürüyebileceği günün hayalini kuruyor

13:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ın yeni transferi Taylan Bulut, siyah-beyazlılarla şampiyonluğa ulaşmak istiyor

17:43 - Spor

Uluslararası fotoğraf yarışmasında AA foto muhabirleri 10 kategoride ödül kazandı

17:38 - Gündem

Zafer Haftası’nda TCG Anadolu gemisiyle Çanakkale’den İstanbul’a yolculuk düzenlenecek

17:17 - Gündem

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı İstanbul'da 8. kez kapılarını açtı

17:07 - Ekonomi

Trabzonspor, Christ Ravynel Inao Oulai ile 5 yıllık anlaşma sağladı

17:03 - Spor