?>

AFAD'dan Iraklı depremzedelere yardım eli

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Irak'ta 7,3 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği yerlerden Süleymaniye'ye bağlı Halepçe ilçesinin köylerinde incelemelerde bulunarak, yardım malzemelerinin dağıtımına katıldı.

Genel - 8 yıl önce

SÜLEYMANİYE (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Irak'ta 7,3 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği yerlerden Süleymaniye'ye bağlı Halepçe ilçesinin köylerinde incelemelerde bulunarak, yardım malzemelerinin dağıtımına katıldı.

Güllüoğlu, içinde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) de bulunduğu kalabalık bir ekiple Halepçe'nin Bamo köyüne ulaştı.

Depremzedeleri dinleyen, hasar gören binalarda incelemelerde bulunan Güllüoğlu, AFAD olarak depreme maruz kalan bir bölgenin en kötü zamanlarda ihtiyaç duyacağı her şeyi tertip ederek beraberlerinde getirdiklerini söyledi.

"Enkaz altında çok fazla kişinin kalmadığını görmek sevindirici bir haberdi"

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Süleymaniye'deki faaliyetleriyle ilgili şunları aktardı:

"AFAD olarak pazartesi sabahı kente ulaştık. Beraberimizde yardım malzemelerimizi de getirdik. Enkaz altında çok fazla kişinin kalmadığını görmek sevindirici bir haberdi. Halepçe'nin depremden en fazla etkilendiği yerlerden biri olan Bamo köyüne hem gıda malzemeleri hem çadır ve battaniye gibi yardım malzemelerinin dağıtımını gerçekleştirdik. Burası dağlık bir bölge olması nedeniyle depremin etkisiyle birçok büyük kaya parçası koparak yollara veya yol kenarlarına düşmüş durumda, o anlamda da bu çevre köyleri hakikaten depremi ucuz atlatmış diyebiliriz."

En çok çadıra ihtiyaç var

AFAD tarafından yapılan incelemeler sonucu arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bir ihtiyacın olmadığını gördükleri için hızlıca yardım faaliyetlerine başladıklarını ifade eden Güllüoğlu şöyle konuştu:

"Özellikle çevre köylerde yıkılan veya ağır hasar gören birçok evin olduğu bilgisini aldık. Tabii bu hasarlı evlerde insanlar yaşamaya korktukları için dışarıda kalmak zorundalar. Biz de bu yüzden acil olarak bölgeye çadır takviyesi yaptık. Önümüzdeki günlerde yine hem Irak Kızılayı hem de yerel yönetimler ile beraber yardım çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün köyleri gezdim ve yapılarda inceleme yapma şansım oldu. Genel olarak tuğlaların üst üste konularak yapıldığı basit köy evleri, bu yüzden yıkılan veya çatlayan hasarlı birçok duvar var fakat sevindirici olan hayatını kaybeden insan sayısının az olması. Tabii bu bölgede yaşayan insanlar genelde hayvancılıkla geçimlerini sağlamakta, bu insanlar evlerini hemen yapma şansına sahip değiller, o yüzden en çok da çadır ihtiyaçları var."

Bamo köyünde depremin yol açtığı hasara ilişkin incelemelerini tamamladıktan sonra tırların taşıdığı gıda ve çadır malzemelerinin dağıtımına da yardımcı olan Güllüoğlu, aynı bölgedeki yaralı vatandaşlara UMKE'nin gerekli müdahaleyi yaptığını belirtti.

"En zor günümüzde bize desteğini esirgemeyen Türkiye devletine çok teşekkür ediyorum"

AFAD ekipleri, depremde evi ağır hasar gördüğü için dışarıda uyuyan 88 yaşındaki Şerif Ferec isimli vatandaşın çadırını kurdu, gıda ve battaniye yardımında bulundu.

UMKE tarafından sağlık kontrolünden geçirilen, yürümekte ve konuşmakta zorluk çeken ihtiyar depremzede Ferec, yardımları ulaştıranlara dua etti.

AA muhabirine konuşan Ferec, "Depremde yuvarlanarak gelen taşlar nedeniyle kafamda yaralar oluştu, tek başıma yaşıyorum ve hastayım o yüzden kaçamadım. Daha sonra komşularımın yardımıyla kurtuldum. Üç gündür dışarıda ve soğukta uyuyorum. En zor günümüzde bize desteğini esirgemeyen Türkiye devletine çok teşekkür ediyorum. Çadır ve ilaç yardımında bulunan AFAD ekibinden de Allah razı olsun." dedi.

Muhabir: Yunus Keleş

Haftanın Öne Çıkanları

Köylülerin talebi 118 yıl sonra gerçekleştirildi

2017-11-16 16:19 - Genel

Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı

2017-11-14 17:23 - Genel

TEB'den eczacılara özel SGK paketi

2017-11-13 16:33 - Ekonomi

GarantiBank International NV’ye inovasyon ödülü

2017-11-10 14:30 - Genel

Neçirvan Barzani'den Türkiye'ye teşekkür

2017-11-13 19:24 - Genel

BBP Genel Başkanı Destici: Yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle istikrar sağlanmış olmaktadır

2017-11-15 17:06 - Politika

AFAD'dan Iraklı depremzedelere yardım eli

2017-11-16 19:34 - Genel

Burs ve kurban paraları kuryeyle Pensilvanya'ya gitmiş

2017-11-13 18:15 - Genel

Şırnak'ta bir terörist yakalandı

2017-11-15 22:32 - Gündem

DEAŞ'a haraç verdiği iddia edilen Fransız şirketine operasyon

2017-11-15 00:02 - Dünya

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen hakkındaki gensoru reddedildi

13:47 - Dünya

Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu başladı

13:42 - Ekonomi

Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları duyurusu yayımlandı

13:37 - Gündem

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

13:22 - Gündem

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyondan daha hızlı artıyor

13:17 - Ekonomi