?>

AFAD ekipleri, Sednaya Hapishanesi'nde arama kurtarma çalışmalarına başladı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, devrik lider Beşşar Esed'in işkence merkezi Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kaldığı düşünülen kişiler için arama tarama ve kurtarma faaliyetlerine başladı.

Gündem - 5 ay önce

Şam

Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kaldığı düşünülen kişiler için gönderilen AFAD ekipleri, bölgeye intikal ederek çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Okay Memiş ve Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, başkent Şam'daki Sednaya Hapishanesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Memiş, Hatay'dan hareket ederek yaklaşık 5-6 saat süren yolculuğun ardından Şam'a geldiklerini belirtti.

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğinin "Suriye'deki yerel otoritenin" talebini kendilerine iletmesi sonrası bu organizasyonu yaptıklarını dile getiren Memiş, 43 araç ve 120 personelle Sednaya Hapishanesi'nde çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Memiş, cep telefonlarının neredeyse çalışmadığını, Ankara ile iletişimi ise uydu telefonlarıyla sağladıklarını aktardı.

Duvar arkası görüntüleme cihazı, yer radarı, dört köpekli arama timi ve sismik akustik dinleme cihazlarıyla çalışma yapacaklarını dile getiren Memiş, "Burası maalesef Esed rejiminin insanlık dışı muamelesi sonucunda mahkumların hayatını kaybettiği, yer yer aklını kaçırdığı ve gerçekten sizler sayesinde de bütün dünyanın izlemiş olduğu şekliyle can kayıplarının yaşandığı bir alan, o anlamda da aslında kriminal de bir alan ve delil niteliğinde hususların da olduğunun farkındayız." diye konuştu.

Memiş, arama çalışmalarını da bu hassasiyetle yürüteceklerini ifade ederek, olumlu bir neticeye ulaşma temennisinde bulundu.

Ekip olarak İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, yerel otorite ve Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği koordinasyonunda hareket ettiklerini anlatan Memiş, Sedyana Hapishanesi'nin çok büyük olduğunu, çalışmalarına mimari projeleri inceleyerek başlayacaklarını kaydetti.

"Mevcut, meşru geçici hükümetle çalışmaya başladık"

Köroğlu ise Sednaya Hapishanesi'nde büyük cinayetler işlendiğini ve bir kısmının tespit edilemediğini hatırlatarak, AFAD'ın kendi cihazlarıyla yapacağı araştırmaların önemine vurgu yaptı.

Sadece hapishanede değil alanın çevresinde de kapsamlı araştırmalar yapılacağını belirten Köroğlu, bu savaş suçlarını işleyenlerin nasıl cezalandırılacağı konusunda Türkiye'nin uzun süredir çalıştığını anımsattı.

Köroğlu, Suriye'nin ihtiyaç duyduğu yardımlar konusunda Türkiye'nin birçok kurumuyla bölgede olacağını aktardı.

Büyükelçilik olarak Suriye'nin kalkınmasına ve Türkiye-Suriye ilişkilerine katkıda bulunacaklarını dile getiren Köroğlu, yarın hem geçici yönetimin Başbakanı Muhammed el Beşir hem de Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani) ile görüşeceklerini ifade etti.

Köroğlu, Suriye'deki en büyük ihtiyacın istikrar ve saldırıların durması olduğunu belirterek, "Hiçbir gücün buraya müdahale etmesine gerek de yok. Bu çerçevede mevcut, meşru geçici hükümetle çalışmaya başladık." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Türkiye Girişimci Buluşması 17-18 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak

2024-12-12 14:53 - Ekonomi

Kars Barajı'nın yüzeyi soğukların etkisiyle buz tuttu

2024-12-16 10:58 - Çevre-Hayat

Süper Lig'de 16. haftanın perdesi açılıyor

2024-12-12 10:02 - Spor

Adalet Bakanı Tunç'tan "DEM Parti'nin İmralı başvurusu" açıklaması

2024-12-10 11:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

2024-12-10 15:56 - Siyaset

Sağlık Bakanlığı ve DSÖ, 28 ülkenin katılımıyla İstanbul'da deprem konferansı düzenleyecek

2024-12-16 11:48 - Gündem

"Diyabet sensörüyle" 28 bin tip 1 diyabet hastası çocuğun şekeri anlık takip edilecek

2024-12-10 14:22 - Sağlık

Basketbolda Türk takımları Avrupa kupalarında bu hafta 15 maça çıkacak

2024-12-16 09:26 - Spor

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde elçilik faaliyetleri yeniden başladı

2024-12-14 16:48 - Gündem

İlgili Haberler

1 Mayıs'taki izinsiz gösterilerde 418 kişi gözaltına alındı

23:07 - Gündem

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı yarın gece kapalı olacak

22:58 - Gündem

"Yaren" leyleğin 2 yavrusu yumurtadan çıktı

22:07 - Gündem

Tuzla'da park halindeyken freni boşalan kamyonun araçlara çarpma anı kamerada

22:02 - Gündem

Ankara'da itfaiye aracının sel sularına kapılması görüntülendi

19:58 - Gündem

Günün Manşetleri

1 Mayıs'taki izinsiz gösterilerde 418 kişi gözaltına alındı

23:07 - Gündem

Tebriz Traktör, İran Süper Ligi'nde şampiyonluğunu ilan etti

23:03 - Spor

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı yarın gece kapalı olacak

22:58 - Gündem

Antalyaspor sahasında tek golle kazandı

22:12 - Spor

"Yaren" leyleğin 2 yavrusu yumurtadan çıktı

22:07 - Gündem