?>

Adıyaman'daki Tharsa Antik Kenti'nde kazı ve temizlik çalışmaları başladı

60 kaya mezarın bulunduğu Tharsa Antik Kenti'nde temizleme ve kazı çalışması yürütülüyor.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Adıyaman

Adıyaman'da Roma dönemine ait ve içerisinde 60 kaya mezarı bulunan Tharsa Antik Kenti'nde kazı ve temizleme çalışmaları başladı.

Kommagene uygarlıklarının 5 büyük kentinden biri olan Adıyaman'da tarihi alanların gün yüzüne çıkarılması amacıyla kentin birçok noktasında kazı çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, Kuyulu köyü yakınlarında Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından daha önceki dönemlerde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Roma dönemine tarihlenen 60 kaya mezarın bulunduğu Tharsa Antik Kenti'nde kazı ve temizleme çalışması başlatıldı.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere, Tharsa Antik Kenti'nde 6 kişilik ekiple kazı ve temizlik çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Kaya mezarların yapısını incelediklerinde Perre Antik Kenti'nden farklı bir yapı olduğunu gördüklerini belirten Alkan, "Köy içerisinde bulunan büyük Tümülüse baktığımızda milattan önce üçüncü bin yıldan, birinci bin yıla kadar kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır.

Burada yaklaşık olarak 60 kaya oda mezar bulunmaktadır. Bu mezarların benzemesine baktığımızda içerisinde kabartmalar Perre Antik Kenti'nden farklı olarak yapılar karşımıza çıkmaktadır.

Burada kapı girişinde kemersel girland, bukranyumlar bir kısım testiler ile eros kabartmaları ve kapı üzerindeki silmeler gözümüze çarpmaktadır. Mezarların büyüklüğüne baktığımızda 3 odalı olarak görünmekte ve aile mezarı olarak düşünülmüştür. Şu an kazı çalışmalarına başladık kazı ve temizlik çalışmaları yapılacak." diye konuştu.

Söz konusu oda mezarları incelediklerinde aynı dönemle tarihlenen Perre Antik Kenti'ndeki kaya mezarlardan farklı olduğunu anladıklarını aktaran Alkan, şunları kaydetti:

"Burada Perre Antik Kenti'nden farklı bir yapı söz konusu, kapı girişince farklı bir kemerden yapı ve hayvan ve bitki figürleri var.

Söz konusu mezarlar milattan önce birinci yüzyıldan Roma döneminde kullanılmaya başlanmış, 1999 yılında yapılan kazı çalışmalarında ele geçirilen kandillerde ise Bizans Dönemi'nde de kullanıldığı saptanmaktadır.

Bugün burada başlattığımız kazı çalışmalarında temizleme yapılacak ve Kommagene canlandırma projesi kapsamında burada karşılama merkezi yapılacak, ziyaretçiler gezip dolaşabilecek."

Çalışmalara katılan arkeolog Mustafa Çelik, bölgenin kültür potansiyeli yüksek bir alan olduğunu belirterek, "Alanda yaptığımız incelemelerde büyük ve küçük tümülüs var. 1999 yılında yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda kültür varlıkları ile karşılaşıyoruz.

Bu alanda yaklaşık 60 kaya mezar var ve bizler buraların temizlik çalışmalarını ve kazı çalışmalarını yaparak yeni mezarlar ortaya çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TOGG Türkiye'de elektrikli otomobile ilgiyi artırdı

2021-09-09 14:44 - Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda duman alarmları çaldı

2021-09-09 17:02 - Teknoloji

İspanyol televizyonları Türk dizileri için İstanbul'a geldi

2021-09-08 17:21 - Kültür Sanat

Erzurumlu nakkaşın Oltu taşından işlediği tespihler yurt dışından da ilgi görüyor

2021-09-12 15:56 - Çevre-Hayat

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye son 3 yılda 1 milyon 250 bin kaçak göçmeni sınırda engelledi

2021-09-11 01:51 - Siyaset

TBMM Başkanı Şentop: Düzensiz göç küresel bir sorundur

2021-09-08 13:40 - Gündem

Adıyaman'daki Tharsa Antik Kenti'nde kazı ve temizlik çalışmaları başladı

2021-09-14 15:37 - Kültür Sanat

Dua ve sabır tanelerinin 40 yıllık ustası

2021-09-13 15:56 - Çevre-Hayat

Başkent derbisi 40 yıl sonra 'alt ligde' oynanacak

2021-09-10 17:12 - Spor

Yıllıklandırılmış cari açık 11 ayın en düşük seviyesinde

2021-09-13 15:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Terkos Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle tarihi yapıların kalıntıları ortaya çıktı

19:33 - Kültür Sanat

Türkiye, Bakü Cinema Breeze 2025 Film Festivali'ne konuk ülke olarak katılacak

15:55 - Kültür Sanat

Datça'nın İsa ustası kütüphaneye çevirdiği tamirhanesinde kitap sevgisi aşılıyor

17:22 - Kültür Sanat

Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın askerlik şubesindeki fotoğrafı ortaya çıktı

20:04 - Kültür Sanat

Türkiye'de 2024'te kültür harcamaları arttı

11:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

WSJ: Warner Bros. Discovery, stüdyo ve yayın platformunu Netflix'e satmak için görüşmelere başl

15:58 - Ekonomi

AB'den X'e 120 milyon avro para cezası

15:53 - Dünya

Kızılhaç, Asya'da selden etkilenen ülkelerde yaraları sarmaya çalışıyor

15:47 - Dünya

ABD'den AUKUS anlaşmasına destek kararı

15:43 - Dünya

Fransa Donanması, nükleer denizaltıların konuşlu olduğu üssün üzerinde uçan İHA’lara ateş açtı

15:38 - Dünya