?>

Adana'daki 'robot garsonlar' müşteri çekiyor

Adana'da bazı restoranlarda garsonlara serviste yardımcı olması için robotlar kullanılıyor

Magazin - 11 ay önce

Adana

Yaklaşık 40 kilogram yük taşıma kapasitesi bulunan robot, 8 saat aralıksız hizmet verebiliyor. Çok sayıda tabağı ve bardağı taşıyabilen robotlar, garsonların servisteki işini kolaylaştırıyor.

Siparişlere göre yemeklerin ve içeceklerin tepsilere yerleştirilmesinin ardından görevlinin bilgileri girmesiyle robot, müşterilerin olduğu masaya kadar ilerliyor. Robot tarafından taşınan siparişler, müşterilerin bulunduğu masaya garson tarafından servis ediliyor.

Müşterilere "afiyet olsun" diyerek belirlenen noktaya dönen robot, aynı zamanda yüklenen müzikleri de çalabiliyor.

İşletmeci Ömer Çelik, mekanlarında yaklaşık bir aydır masalara serviste robot garsondan da yararlandıklarını söyledi.

Yaz döneminde personel anlamında sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çelik, "Yaz sezonunun başlamasıyla personelin geneli turizm bölgesine gittiği için biz de böyle bir çözüm bulduk. Bize çok faydası oluyor. Çıkan yemeklerimizi, içeceklerimizi masalarına götürüyor ve olumlu tepkiler alıyoruz. Aldığımızdan beri günde 300-400 servis yaptığı oluyor." diye konuştu.

"Sırf robotu görmek için buraya yemeğe gelen insanlar var"

İşletme müdürü Sabri Gel ise robotun insanların ilgisini çektiğini söyledi.

Robotun çalışanların iş yükünü azalttığını anlatan Gel, şöyle konuştu:

"Sırf robotu görmek için buraya yemeğe gelen insanlar var. Aynı zamanda ciddi anlamda iş gücümüze de destek oldu. Robotu, günlük nereden baksanız yaklaşık 7-8 saat boyunca çalıştırabiliyoruz. Çok kısa sürede şarj oluyor. Elimizden geldiğince kullanıyoruz.

Halihazırda bir elemanınız varmış gibi düşünün ve tamamen sizin verdiğiniz komutlarla hareket ediyor. Kalabalık bir misafir grubu geldiğinde 15-20 kişilik bir grup geldiğinde garsonların veya komilerin elinde taşıdığı tepside tabak sayısı belli, sınırlı. 7-8 maksimum tabak taşıyabiliyorlar. Robota nerden baksanız hemen hemen 15-20 kişilik yemeği yükleyip gönderebiliyorsunuz."

Müşteri Esra Işık da ilk defa gördüğü garson robutun ilgisini çektiğini belirtti.

"Personelin işini kolaylaştırmış oluyor"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, restoranların teknolojik yeniliklere açık olması gerektiğini söyledi.

Kentteki restoranların yaz aylarında personel anlamında sıkıntı yaşayabildiğini anlatan Serttaş, şöyle devam etti:

"Yaz aylarında turizm sezonlarının başlamasıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki işletmelerimizde personel ihtiyacı yaşıyoruz. Birkaç personelin yapacağı işi, servis dağıtımını falan elektronik ortamda kendi maharetiyle yapıyor. Bu da işletmelerimizin işini kolaylaştırıyor. Tabii Adana'daki kebapçılarımızın ve restoranlarımızın imalat kısmında bu tür robotların pek bir fonksiyonu olmaz ama servis kısmında çok işlerini kolaylaştırıyor.

Üretimin yapıldığı yerden masa numarası girildiği zaman masaya kadar servisi tek başına götürebiliyor. Hem personelin işini kolaylaştırmış oluyor hem de müşterinin de hoşuna gidiyor bir robotun servis yapıyor olması. Tabii masaya bırakmıyor ama masanın başına kadar getiriyor. Servis kısmının yüzde 40 civarında kolaylaştırılmasını sağlıyor. İşletmelerin rağbet göstereceğini düşünüyorum."

Robotların satışını yapan özel bir firmanın genel müdürü Ahmet Uzel ise şu an Adana'da 3 işletmenin robotları kullandığını söyledi.

Robotların bulut tabanlı sistemle çalıştığını, işletmelerin izinleri doğrultusunda yönetildiğini anlatan Uzel, şunları kaydetti:

"Evde çalışan robotların mantığında çalışıyor ama onlardan biraz daha gelişmiş mekaniğe sahip ve aldığı komutlar ile yaptığı işlemler farklı. Önce kullanılacak işletmedeki sahayı ve masaları tanımlıyorsunuz. Sonrasında girdiğiniz komutların hepsini kendisi gerçekleştiriyor.

Bulunduğumuz bölgede yeni yeni tanınan bir çözüm. Birçok yerden insanların merak ettiği için sipariş verdiği bilgisi geliyor ve işlerine yarayıp kolaylaştırdığına dair dönüşler alıyoruz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Repesaj maçını kazanan milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, bronz madalya müsabakasına çıkacak

2024-08-06 13:33 - Spor

BM, İsrail'e yönelik "gazetecilerin öldürülmesine son verilmesi" çağrısını yineledi

2024-08-01 18:08 - Dünya

Batmanlı çiftçiler tarladaki mahsulü korumak için domuz nöbetinde

2024-08-05 13:08 - Çevre-Hayat

Türk teknoloji firması NATO'ya haberleşme hizmeti sağlayacak

2024-08-05 11:48 - Teknoloji

Aydın'da tarım arazisinden ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

2024-07-30 15:53 - Gündem

Cezayir, Fransa'nın Batı Sahra'yla ilgili adımına karşı Paris Büyükelçisini geri çekme kar

2024-07-30 18:07 - Dünya

Pakistan'da yağışların yol açtığı sel ve su baskınları nedeniyle son 48 saatte 35 kişi öldü

2024-08-01 10:33 - Dünya

İsrail, 7 Ekim'den ağustos ayına kadar yaklaşık 10 bin Filistinliyi gözaltına aldı

2024-08-04 08:22 - Dünya

Yunan havayolları şirketi Aegean, Tel Aviv ve Beyrut'a uçuşlarını durdurdu

2024-08-03 00:22 - Dünya

MİT, 7 ayrı ülkenin cezaevinde bulunan 26 kişinin takas operasyonunu gerçekleştirdi

2024-08-01 17:23 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'li şarkıcı Lana Del Rey'den Filistin'e destek açıklaması: Barış en büyük dileğim

23:08 - Magazin

Müzik dünyasının en renkli bestecisi: Demet Tekin -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

09:23 - Magazin

Motor ustasının 'Psikopat' kedisi sanayinin maskotu oldu

11:43 - Magazin

Kapadokya'da 'At Güzellik Yarışması' düzenlendi

20:13 - Magazin

Denizli'de down sendromlu Gülizar ve Selma'nın gelin olma hayalleri temsili düğünle gerçekleşti

16:13 - Magazin

Günün Manşetleri

Netanyahu: (Filistinliler) Kalmak isterlerse kalabilirler, ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler

04:47 - Dünya

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında sanıklar savunma yaptı

03:02 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

02:03 - Dünya

Rusya: İran'a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazırız

01:03 - Dünya

Hatay'da çıkan örtü yangını söndürüldü

00:52 - Gündem