?>

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Artık çağın en yeni kanunlarına sahip olan bir ülkeyiz

Bakan Tunç, Türkiye'nin yürürlükte olan ceza kanunlarının tamamen yenilendiğini belirterek, "Bu süreç içerisinde artık çağın en yeni kanunlarına sahip olan bir ülkeyiz. Yani Avrupa'nın temel kanunlarından çok daha yeni olanağa biz sahibiz." dedi.

Siyaset - 2 yıl önce

Erzurum

Bakan Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi Meclis Simülasyon Programı'nda yaptığı konuşmada, hukuk fakültesindeki öğrencilerin en iyi şekilde yetişmesine olanak sağlamanın devletin asli görevi olduğunu söyledi.

Bu görevi layıkıyla yapmanın gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Tunç, şöyle konuştu:

"Şu anda yürürlükte olan ceza kanunlarımız, ceza mahkemesi kanunlarımız, borçlar kanunumuz, ticaret kanunumuz, hukuk mahkemeleri kanunumuz tamamen yenilendi. Bu süreç içerisinde artık çağın en yeni kanunlarına sahip olan bir ülkeyiz. Yani Avrupa'nın temel kanunlarından çok daha yeni olanağa biz sahibiz. Sizler bu anlamda şanslısınız. Özellikle değişen temel kanunlar, sizin tam eğitim gördüğünüz zamana denk geldi ve onlarla hukuk fakültesinden mezun olup mesleğe başlayacaksınız. Sonradan değişen yeni kanunlara adapte olmak, uygulama sürecinde biraz, bazı gecikmelere neden olabildi ama o da telafi edildi. Aradan geçen sürede değişen kanunlarımızın yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeni değişikliklere ihtiyaç oluyor ve bunları da hukuk fakültelerimizden, akademisyenlerimizden gelen teklif önerileri, sizlerin derslerdeki tartışmalarından çıkan sonuçlar, yargının, uygulamanın ortaya koyduğu öneriler, vatandaşlarımızdan gelen talepler ve yargının tüm alanlarından gelen talepler doğrultusunda Meclisimiz gecikmeksizin o değişiklikler noktasındaki talepleri yerine getiriyor."

Tunç, şu anda Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlığı içerisinde olduklarını belirterek, "Üniversitelerimiz, barolarımız, yargı camiamızın tüm kademelerine görüşler noktasında çalışmalarımıza başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan istinafa, ilk dereceye varıncaya kadar, avukatlarımız, özellikle üniversitelerimizi önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelecek olan öneriler bizler için çok değerli. Bu anlamda Yargı Reformu Strateji Belgemizin sene sonuna kadar hazırlığını tamamlayacağız. Önceki dönemlerdeki yargı reformu strateji belgelerinden tutturulamayan hedefler, Meclisin çalışma takvimi ve deprem nedeniyle yetişmeyen bazı kanun değişiklikleri vardı. Onları da ilave ederek yeni Yargı Reformu Stratejisi'ni Türkiye Yüzyılı'nın ilk reform belgesini, inşallah çalışmalar neticesinde hazırlayıp Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri tutturabilmek için yasama, yürütme ve yargı olarak üzerimize düşen görevi inşallah yapacağız." diye konuştu.

"Darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı, bütün bunları değiştirdik, kaldırdık"

İnsanların en iyi yargı hizmetinden yararlanması için 21 yıldır mücadele ettiklerini anlatan Tunç, bu mücadelelerini bundan sonra da sürdüreceklerini ifade etti.

Anayasada küçümsenmeyecek, sessiz devrim sayılan önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerine işaret eden Tunç, şunları kaydetti:

"Özellikle Anayasa'mızda yargı alanındaki değişiklikler birer reformdur. Anayasa'mızda yargı birliğini sağladık, askeri yargıyı kaldırdık. Hakimler Savcılar Kurulunu ve Anayasa Mahkemesinin yapılarını daha demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Anayasa'mızda sıkı yönetim diye bir madde vardı, gerektiğinde sıkı yönetim ilan edilebilir şeklinde. Darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı, bütün bunları değiştirdik, kaldırdık. Anayasa'mız, 1982 Anayasası darbecilerin yazdırdığı bir anayasa. Bu anayasada 184 değişiklik yapıldı. Bir madde birkaç defa değişikliğe uğradı. Demek ki değişiklik ihtiyacı sürekli var. Dolayısıyla Anayasa'mızda kadın, çocuk, engelli, yaşlı tüm bunlar 2010 anayasa değişikliği sürecinde Anayasa'mızda yerini aldı."

Tunç, "Bireysel başvuru hakkı, kamu denetçiliği kurulması, vatandaşlarımızın idarelerle anlaşmazlığa düştüğünde yargıya gitmeden kamu denetçisine başvurarak düzeltme imkanı sağlaması gibi kişisel veriler, ilk kez Anayasa'ya daha son dönemde girdi. Dolayısıyla temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesinden tutun da yargı ile ilgili düzenlemelere varıncaya kadar, hepsi son zamanlarda milletimizin onayıyla Anayasa'mızdaki o darbeci ruhu ortadan kaldırmaya yönelik mücadelenin sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, Abdullah Avcı ile istikrarı yakalıyor

2023-11-06 11:17 - Spor

Trabzonspor'un kaptanı Uğurcan Çakır, Fenerbahçe maçı öncesi iddialı

2023-11-01 12:42 - Spor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Artık çağın en yeni kanunlarına sahip olan bir ülkeyiz

2023-11-06 16:02 - Siyaset

İsrail'in sınır dışı ettiği binlerce Filistinli işçi Gazze'ye ulaştı

2023-11-03 12:58 - Dünya

İdrar yapamama şikayetiyle hastaneye başvuran kişiden 600 grama yakın prostat çıkarıldı

2023-11-03 13:03 - Sağlık

Uluslararası Af Örgütü: Gazze halkı tam bir iletişim kesintisi içinde sıkışıp kalmış durumda

2023-11-01 20:27 - Dünya

Gazze'deki çocuk ölümleri Amsterdam'da canlandırıldı

2023-11-04 20:07 - Dünya

Gaziantep FK, yarın Çaykur Rizespor'u konuk edecek

2023-11-05 09:42 - Spor

Moldova'da yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

2023-11-05 09:53 - Dünya

Avro Bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte küçüldü

2023-10-31 15:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de akan kanın durması için Sayın Trump'ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum

02:58 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ve Macaristan parlamenterleri arasındaki dostluk maçını izledi

20:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkının yanında dimdik duruyoruz

19:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

18:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu Gazze'de "müdahale hattı"na yaklaşıyor

09:53 - Dünya

Kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 9 suçlu Türkiye'ye getirildi

09:29 - Gündem

Endonezya'da okul binasının çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 102 kişi yaralandı

08:38 - Dünya

İstanbullu balıkçılar bir günlük hasılatını Gazze'ye bağışladı

07:03 - Çevre-Hayat

Kıymetini yeterince bilemediğimiz bir başka Türk filmi: Kelebeklerin Uyuduğu Yerdeyim -Eylül Aşkın, Berlin'den yazdı-

07:02 - En Son Yazılar