?>

Adalet Bakanı Tunç'tan deprem bölgesi için hazırlanan kanun teklifine yönelik açıklama

Bakan Tunç, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan 11 şehirde yargı süreçlerinin gecikmeksizin işlemesini sağlamak için gereken mevzuat değişikliklerini ve bölgede ihtiyaç duyulan hakim, savcı ve personel desteğini karşılayacaklarını bildirdi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki adli süreçlerin hızlandırılmasına yönelik çalışmaları büyük bir hassasiyetle sürdürdüklerini belirtti.

Depremde hasar gören illerde yaptıkları inceleme, uygulayıcılarla gerçekleştirdikleri istişare ve değerlendirmeler sonucu tespit edilen hususlar ve çözüm önerileri arasında yasamayı ilgilendiren konuları Meclisin takdirine sunduklarını ifade eden Tunç, bu kapsamda deprem bölgesindeki bazı idari davaların daha hızlı sonuçlandırılmasına yönelik düzenlemeyi içeren kanun teklifinin AK Parti grubuna mensup milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulduğunu kaydetti.

Kanun teklifi ile idare mahkemelerinde görülen hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere, hasar tespit raporlarına dayalı tesis edilen yıkım, güçlendirme, abonelik iptali ve tahliye gibi idari işlemlere karşı açılan iptal davaları bakımından geçici bir yargılama usulünün ihdas edildiğini aktaran Tunç, şu ana kadar, bu usulün uygulanacağı 30 bin 476 dava açıldığını bildirdi.

Düzenlemedeki İdari Yargılama Usulü Kanunu'na eklenen geçici madde ile idari yargılamada 30 gün olan idarenin savunma verme süresinin 15 güne indirildiğini belirten Tunç, şu bilgileri verdi:

"Kural olarak idarenin savunması alınmadan keşfe gidilememektedir. Düzenlemeyle, idarenin savunması beklenmeksizin keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabilmesi sağlanmaktadır. İdari yargılamada ilk derece mahkemelerinde tarafların istemesi halinde duruşma yapılması zorunludur. Düzenlemeyle, duruşma yapılması hakimin takdirine bırakılmaktadır. İdari yargılamada yürütmenin durdurulması talepleri hakkında verilen kabul veya ret kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilmektedir. Düzenlemeye göre, bu kararlara itiraz edilemeyecektir. Delillerin toplanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar verilmesi öngörülmektedir. İdari yargılamada idare mahkemesinin kararlarına karşı 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurulabilmektedir. Bu usulde istinafa başvuru süresi 15 güne indirilmektedir. İdari yargılamada istinaf kanun yolu incelemesi en geç 6 ay içinde sonuçlandırılmaktadır. Düzenlemeyle, istinaf başvurusunun en geç 2 ay içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir."

"Sürecin hızlanması amaçlanıyor"

Deprem bölgesinde bilirkişi seçiminin kolaylaştırılması ve bilirkişi görevlendirilmesinin, istinaf yargı çevreleri esas alınarak bilirkişilik bölge kurullarınca oluşturulmuş listelerden yapıldığını belirten Tunç, kural olarak mahkemelerin, içinde bulundukları bölgenin listesinden bilirkişi seçebildiğini ifade etti.

Bakan Tunç, şunları kaydetti:

"Düzenlemeyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremlerle bağlantılı iş, dava, soruşturma ve kovuşturmalarda liste dışından da bilirkişi görevlendirilmesi yapılabilmesine imkan tanınmakta ve sürecin hızlanması amaçlanmaktadır. Tarihin en büyük deprem afetinde yıkılan 11 şehrimizdeki yargı süreçlerinin gecikmeksizin işlemesini sağlamak için mevzuat değişikliklerini ve bölgede ihtiyaç duyulan hakim, savcı ve personel desteğini güçlü bir şekilde karşılıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çinli araştırmacılar, pirincin genetik haritasını çıkardı

2023-10-17 13:22 - Teknoloji

Kırmızı kuyruklu boa yılanı ve çinçillalar Bursa Hayvanat Bahçesi'ne alışıyor

2023-10-21 12:28 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli Niksar cevizinde 2 bin 500 ton rekolte bekleniyor

2023-10-17 11:47 - Çevre-Hayat

Wushunun şampiyonu Elif Akyüz

2023-10-22 15:03 - Spor

Rusya Parlamentosundan Filistin-İsrail çatışmasının çözümü için BM ve dünyaya çağrı

2023-10-19 15:07 - Dünya

Zorunlu deprem sigortasında hedef 15,2 milyon konut ve iş yeri

2023-10-20 11:53 - Ekonomi

Rusya: Sivillere yönelik her türlü şiddet kabul edilemez

2023-10-18 14:48 - Dünya

İzmir Şehir Hastanesi yarın hasta kabulüne başlıyor

2023-10-15 19:22 - Sağlık

Morgan Stanley'nin karı üçüncü çeyrekte azaldı

2023-10-18 18:08 - Ekonomi

Brüksel'de Cumhuriyet'in 100. ve Belçika'ya işçi göçünün 60. yılı dolayısıyla konfera

2023-10-17 17:32 - Dünya

İlgili Haberler

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

Antalya'nın Demre ilçesinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi

00:08 - Gündem

500 Bin Sosyal Konut Projesi ile 81 ilde afet riskine karşı güvenli ve uygun maliyetli evler inşa edilecek

21:31 - Gündem

Türkiye'den Küresel Sumud Filosu'na gıda ve ilaç desteği

19:22 - Gündem

Ankara'da 6 Ekim'e kadar dönüşümlü su kesintileri yapılacak

18:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Endonezya'da okul binasının çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 102 kişi yaralandı

08:38 - Dünya

İstanbullu balıkçılar bir günlük hasılatını Gazze'ye bağışladı

07:03 - Çevre-Hayat

Kıymetini yeterince bilemediğimiz bir başka Türk filmi: Kelebeklerin Uyuduğu Yerdeyim -Eylül Aşkın, Berlin'den yazdı-

07:02 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de akan kanın durması için Sayın Trump'ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum

02:58 - Siyaset

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem