?>

Acarlar Longozu'na ziyaretçi ilgisi

"Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı" özelliğine sahip, doğal güzelliklerinin yanı sıra ziyaretçilerine konaklama imkanları da sunan Acarlar Longozu, yaz aylarında 500 bin turisti ağırladı.

Gündem - 7 yıl önce

SAKARYA - Ömer Faruk Cebeci

Sakarya'da bulunan, dünyanın en büyük longoz (subasar) ormanlarından biri kabul edilen Acarlar Longozu, beyaz nilüferleri, endemik bitkileri, ahşap yürüyüş yolları, piknik alanları ve konaklama imkanlarıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında yer alan, 24 kilometrekarelik alanı, çeşitli kuş, balık ve ağaç türleri, eğrelti otu, nilüferlerin yanında göl soğanları ve su menekşesi gibi endemik türlerin bulunduğu longozun ziyaretçileri, ahşap yürüyüş yoluyla bu doğal güzellikleri keşfetme imkanına sahip oluyor.

Karasu ilçesinde, yeşilin değişik tonlarının birbirine karıştığı, özellikle su menekşeleri ve beyaz nilüferleriyle ziyaretçilerini büyüleyen longoz, deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındırmasıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

200 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyor

Zengin florası ve yaklaşık 200 göçmen kuş türüne ev sahipliği yaparak dünyanın nadir tabiat alanlarından biri olan longoz, biyolojik çeşitliliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

"Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük su basar ormanı" niteliği taşıyan tabiat harikası Acarlar Longozu, bölgede yaşayan canlılar için önemli bir yaşam alanı özelliğine de sahip. Hafta sonları longoz, özellikle İstanbul ve Ankara'ya yakın olması dolayısıyla günübirlik tatilcilerin uğrak mekanı oluyor.

"Burnumuzun dibindeki bu güzelliklerden haberdar değiliz"

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA ekibiyle longozda yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, alanın barındırdığı kuş ve endemik bitki türleriyle korunması gereken kültür varlığı olduğunu söyledi.

İstanbul'a yaklaşık 200 kilometre mesafedeki longozda hafta sonları çok sayıda ziyaretçi ağırlandığını vurgulayan Balkanlıoğlu, "Böyle manzaraları görmek için binlerce kilometre uzağa gidip dış ülkelerde binlerce dolar para harcıyoruz. Gelenler, adeta burnumuzun dibindeki bu güzelliklerden haberdar değiliz diye hayıflanıyorlar." diye konuştu.

"Üç aylık sürede 500 bin vatandaşımız ziyaret etti"

Karasu Kaymakamı Aziz Mercan da longoza özellikle yaz aylarında yoğun ilginin olduğunu belirterek, "Bu yaz, üç aylık sürede 500 bin vatandaşımız longozu ziyaret etmiştir. Biz bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sayının da artmasını bekliyoruz." dedi.

Kuş türleri için iki büyük göç yolundan birinin bölgeden geçtiğini ve gereken korumanın devlet eliyle yapıldığını aktaran Mercan, ileriki dönemde halkın çok yoğun bir şekilde istifade edebileceği, daha da memnun olabileceği bir rekreasyon alanını ilçeye kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mahalleliyi üretime teşvik için pazar kurdular

2018-10-07 16:02 - Çevre-Hayat

INTERPOL Başkanı Hangwei istifa etti

2018-10-08 01:52 - Dünya

Tunceli'de görüntülendi! Nesli tükenmek üzere

2018-10-05 05:02 - Çevre-Hayat

'Irkçılığın sebebi örülmeye çalışılan yapay sınırlar'

2018-10-03 23:22 - Dünya

Şifa kaynağı üzüm hünerli ellerde 'pelte'ye dönüşüyor

2018-10-04 21:12 - Gündem

İtalyanın göçü engelleme politikası şüpheli bulundu

2018-10-02 02:32 - Dünya

Fenerbahçe-Spartak Trnava maçına Alman hakem

2018-10-01 20:37 - Spor

Kuru üzümde ihracat bereketi

2018-10-05 14:32 - Ekonomi

'Cesur dördüncü evladım oldu'

2018-10-07 20:02 - Çevre-Hayat

Acarlar Longozu'na ziyaretçi ilgisi

2018-10-08 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

Karareis Barajı'nın devreye alınmasıyla Çeşme'deki su kesintileri sona erdi

22:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Aksakallı'yı kabul etti

21:03 - Gündem

Datça'da sahilde dinlenen fok için bölgeye güvenlik şeridi çekildi

19:12 - Gündem

Türkiye, İsrail'in Suriye'deki askeri saldırılarını "güçlü şekilde" kınadı

18:08 - Gündem

Geleceğin ulaşım teknolojisi TEKNOFEST’te test ediliyor

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Süleymaniye’deki Lahur Operasyonu ve Türkiye - İran - Bağdat - Erbil dinamikleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

02:39 - En Son Yazılar

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya