AB'nin yardım çalışmaları koordinatörü Tiainen: Türkiye'den madalya almak büyük onur

Depremlerden etkilenen bölgelerde görev yapan AB yardım çalışmaları koordinatörü Pekka Tiainen, arama kurtarma çalışmalarının parçası olmanın ve Türkiye'den "Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı" almanın büyük onur olduğunu söyledi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara
Arama kurtarma çalışmalarında görev alan yerli ve yabancı ekiplere madalyalarının takdim edilmesinin ardından Tiainen, bölgedeki izlenimlerine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Tiainen, uluslararası yardım ekibi liderlerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek "Türkiye'den madalya (Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı) almak büyük onur." dedi.
Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'nın parçası olduğunu belirten Tiainen, "Türkiye, ailenin bir parçası ve aile üyelerine yardım istemeden gelir yani bir şekilde görevimizi yaptık ve arkadaşlarımızı destekledik." diye konuştu.
Tiainen, AB'nin yardımlarının devam ettiğini vurgulayarak "AB'nin de bu olağanüstü durumda Türkiye'ye çok sağlam bir şekilde destek verdiğini görüyorum." ifadesini kullandı.
Depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına 90 ülkeden 11 bin 300'den fazla kişi katılmış, 60 ülke ve yardım kuruluşu yaklaşık 250 bin çadır göndermişti.
Cumnurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninde ekiplere hitaben "Yerli-yabancı toplam 55 bin kişiye inşallah bu madalya ve nişanları takdim edeceğiz. En zor günlerimizde yanımızda olan sizler gibi fedakarlık abidelerini ihmal edemeyiz. Gayreti, fedakarlığı, iyiliği karşılıksız bırakmamak bizim kadim kültürümüzün bir gereğidir. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez. İşte bugünkü törenimizle sizlere teşekkür borcumuzu ödemek istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

"Çalışmalar devam ediyor"

Finlandiya İçişleri Bakanlığında kıdemli uzman olarak çalışan Tiainen, ülkesinin de depremin vurduğu bölgede Birleşmiş Milletlere yardımcı olmak için üzerine düşeni yaptığına işaret etti.
Tiainen, depremin vurduğu bölgedeki çalışmaların hem fiziksel hem de zihinsel bakımdan gerçekten yorucu olduğunu ve bu çalışmalara mayıs ortasına kadar devam edeceklerine dikkati çekerek "Operasyon üslerini, BM çalışanlarının kalabileceği, yaşayabileceği ve çalışabileceği kamplar, ofisler, bilgi iletişim tesisleri ve ekipmanlar olacak şekilde hazırladık." şeklinde konuştu.
7 farklı noktada çalışmalara katıldıklarını kaydeden Tiainen, "Sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar ve neredeyse üç hafta boyunca çalışıyorsunuz ve ara vermiyorsunuz ve bir ekip lideri olarak her zaman ekip üyeleriniz için endişeleniyorsunuz. 7 farklı yere dağıldık, bu da ekip yönetimini ve ekip liderliğini çok zorlayıcı hale getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Tiainen, bölgede üç hafta geçirdikten sonra eve dönüşünde sıcak karşılandığını ancak zihinsel olarak toparlanmasının uzun sürdüğünü dile getirdi.
Bölgeyi tekrar ziyaret için gelip gelmeyeceği sorulan Tiainen, bu şekilde bir planının bulunmamasına karşın Türkiye'de tanıştığı ve arkadaş olduğu insanları tekrar görmek isteyeceğini ancak bunun çoğu zaman mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Laçın Koridoru'nun başlangıcında Azerbaycan bayrağının dalgalanması kamerada

2023-04-26 15:59 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm paylaşımı

2023-04-22 17:03 - Gündem

AB'nin yardım çalışmaları koordinatörü Tiainen: Türkiye'den madalya almak büyük onur

2023-04-27 16:13 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: 14 Mayıs'tan sonra TCG Anadolu'nun daha büyüğünü yapacağız

2023-04-24 19:07 - Gündem

"TNIS 2023", Afrikalı ve Türk yatırımcıları İstanbul'da buluşturacak

2023-04-27 10:48 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa Valiliğini ziyaret etti

2023-04-24 23:23 - Gündem

MASAK 2 bin kişinin dahil olduğu yasa dışı bahis organizasyonunu deşifre etti

2023-04-26 11:37 - Ekonomi

Beşiktaş, Galatasaray derbisi hazırlıklarını sürdürdü

2023-04-26 16:12 - Spor

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan 23 Nisan mesajı

2023-04-23 11:12 - Spor

Hektaş'tan 48 milyon dolarlık yeni üretim tesisi yatırımı

2023-04-27 16:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

İletişim Başkanlığından İsrail Başbakanlığının Türkiye'ye yönelik iddialarına tepki

02:17 - Gündem

"İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi

00:42 - Gündem

TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Erdoğan: Bu toprakları vatan yapan değerler gelecek nesillere akt

00:27 - Gündem

Manisa merkezli 5 ilde suç örgütüne yönelik operasyonda 38 şüpheli yakalandı

20:27 - Gündem

Yeni Parti Gaziantep Milletvekili Melih Meriç bıçaklı saldırıda yaralandı

20:17 - Gündem

Günün Manşetleri

BM, Gazze'nin 2025'te de en fazla insani yardım çalışanının öldürüldüğü bölge olduğunu bil

07:18 - Dünya

Kolombiya, deprem nedeniyle ABD’den ek gümrük vergilerini askıya almasını istedi

06:02 - Dünya

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs’te E1 projesi kapsamında 1234 konutluk ihale açtığı bildir

03:52 - Dünya

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde birçok noktaya hava saldırısı düzenledi

03:28 - Dünya

İletişim Başkanlığından İsrail Başbakanlığının Türkiye'ye yönelik iddialarına tepki

02:17 - Gündem