ABD'nin, İsrail'e sattığı bombaların kötüye kullanıldığını görmezden geldiği öne sürüldü

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew'un, İsrail'in sivillere yönelik saldırılarından haberdar olmasına rağmen, bu ülkeye silah satışının onaylanması için ABD Dışişleri Bakanlığına mesaj ilettiği iddia edildi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara
ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonunun haberinde, ABD'nin İsrail'e silah satışı politikasına ilişkin iddialar yer aldı.
Soykırımda öne çıkan 11 katliam hafızalara kazındı
Haberde, Lew'un, İsrail'in ABD tarafından satılan bombaları "kötüye kullanmasına" ilişkin raporları görmezden geldiği öne sürüldü.
Ocak sonunda İsrail ordusunun ABD hükümetinden yaklaşık 3 bin bomba talep ettiği sırada Lew'un, Dışişleri Bakanlığına gönderdiği mesajda, bu mühimmatın "kötüye kullanılma riski olmadığını ve satışın onaylanması gerektiğini" belirttiği iddia edildi.
Öte yandan, konuyla ilgili değerlendirmede bulunan yetkililer, Lew'un yalnızca birkaç hafta önce Gazze'de kalabalık alanın İsrail tarafından bombalandığını bildiğini ancak mesajında bunlara yer vermediğini söyledi.
Yetkililer, Büyükelçilik çalışanlarının, Lew'a büyük sivil kayıpların verildiği saldırıları hatırlattığı, hatta bu saldırılarda Büyükelçiliğin Filistinli çalışanlarının evlerinin de hedef alındığını söylediğini aktardı.
Tüm bunlara rağmen Lew ve bazı kıdemli yetkililerin, İsrail'e "GBU-39" tipi küçük çaplı bombalar konusunda "güvenilebileceğini" savunduğu belirtildi.
Büyükelçilikte görev yapmış eski bir yetkili de İsrail'i "denetleme sürecinden" korumanın ve ne kadar insan hakları ihlali bildirilirse bildirilsin silah akışını kolaylaştırmanın "yazılı olmayan bir kural" olduğunu savundu.
Haberde, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'de başlayan saldırılarının öncesi ve sonrasında Dışişleri Bakanlığı kıdemlileri tarafından İsrail'e silah satışının kısmi olarak ya da tamamen kesilmesine yönelik taleplerin göz ardı edildiği ifade edildi.

"İnsan hakları ihlallerinin araştırılması fonuna ret"

ABD'li eski diplomat Mike Casey'ye göre, Büyükelçilik, İsrail'deki insan hakları ihlallerinin araştırılması için Dışişleri Bakanlığının Orta Doğu bürosundan tahsis edilen fonları bile kabul etme konusunda direnmişti.
Bunun, Büyükelçiliğin, İsrail'in adının insan hakları ihlalleriyle geçmesini istememesinden kaynaklandığına işaret eden Casey, "Çoğu yerde amacımız insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmaktır. Burada bunu yapmıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde bir camiye hava saldırısı düzenlediğini itiraf etti

2024-10-05 12:37 - Dünya

Samsun'da emekli matematik öğretmeninin keman tutkusu 'Müzik Ev'de devam ediyor

2024-10-04 14:33 - Kültür Sanat

Türkiye ilk nükleer hizmet ihracını yaptı

2024-09-28 16:32 - Ekonomi

TEKNOFEST Adana'da dördüncü gün etkinlikleri başladı

2024-10-05 09:43 - Teknoloji

Bakan Fidan, TDT üyesi ülkelerin Dışişleri Bakan Yardımcıları ile Ankara'da görüştü

2024-10-04 16:18 - Siyaset

Türk doktorlar, Uganda'da yaptıkları ameliyatlarla yüzlerce kişinin yüzünü güldürdü

2024-09-28 15:17 - Çevre-Hayat

Bayburt'un ürün yelpazesine kudret narı da eklendi

2024-10-02 12:17 - Ekonomi

Olympiakos, Yusuf Yazıcı'yı kadrosuna kattı

2024-09-28 22:18 - Spor

Kayserispor Başkanı Çamlı'dan teknik direktör Burak Yılmaz’a destek

2024-09-29 11:42 - Spor

ABD'nin, İsrail'e sattığı bombaların kötüye kullanıldığını görmezden geldiği öne sürüldü

2024-10-05 14:13 - Dünya

İlgili Haberler

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini onayladı

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

CENTCOM, ilk çok uluslu "tek yönlü saldırı İHA'larından oluşan görev gücünün kurulacağını" bildirdi

23:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini onayladı

23:47 - Dünya