?>

ABD'den Suriye'deki DEAŞ karşıtı gruplara 500 milyon dolar

ABD Başkanı Trump’ın 2018 savunma bütçesinde Suriye’deki eğit-donat programına 500 milyon dolar ayrılırken, Suriye’de eğitim verilen gruplara ağır silahların verilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Genel - 8 yıl önce

WASHINGTON (AA) - AA muhabirinin ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) edindiği bütçe ile ilgili bir belgeye göre ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Irak ve Suriye’deki eğit-donat programları için 2018 mali yılı savunma bütçesindeki 64 milyar dolarlık Dış Operasyonlar Fonu'ndan 1 milyon 769 milyon dolar ayırdı.

Söz konusu miktarın 1 milyar 269 milyon dolarının Irak’ta yürütülen eğit-donat programına, kalan 500 milyon dolarlık kısmının ise Suriye’deki eğit-donat programına ayrıldığı tespit edildi.

Belgede, Suriye’de DEAŞ ile mücadele etmek üzere 25 bin milis kuvvetinin eğitildiği ve 5 bin milisin de eğitilmekte olduğu ifade edilirken, ayrılan 500 milyon dolarlık bütçenin 393 milyon dolarının silah ve ekipmanlara ayrılacağı kaydedildi.

AT-4 ve RPG-7 gibi silahlar verilecek

Suriye'deki eğit-donat programı kapsamında desteklenen gruplara verilecek olan silahlar arasında tanksavar ve roketatar gibi ağır silahların da bulunması dikkat çekti.

Söz konusu silah listesinde 12 bin adet kalaşnikof marka tüfek, 6 bin adet makineli tüfek ve 3 bin 500 adet ağır makineli tüfek yer alırken, 3 bin adet Amerikan yapımı RPG-7 ve bin adet Amerikan yapımı AT-4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavar da yer aldı. Ayrıca aynı kapsamda değişik kalibreye sahip 235 adet havan topu, 100 adet keskin nişancı tüfeği, 450 adet PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 adet kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de verilecek ekipmanlar arasında listelendi.

PYD/PKK da faydalanacak

Belgede, silahların verileceği gruplar için “taramadan geçmiş Suriye muhalefeti” ibaresi kullanılsa da bu silahların büyük bölümünden PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) yararlanacağı belirtiliyor. Ayrıca ABD’nin Suriye’nin çeşitli bölgelerinde desteklediği az sayıda DEAŞ karşıtı Arap grubun da bu silahlardan faydalanacağı ifade ediliyor.

Pentagonun bütçe belgesinde, söz konusu silahların tedarik edilmemesi durumda "ABD’nin DEAŞ ile mücadelesinin sekteye uğrayacağı" ve "Suriye’de ortaklık yaptıkları kuvvetler nezdindeki güvenirliğinin zedeleneceği" savunuldu.

Pentagon konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken bütçenin ekim ayında Kongrede onaylanması bekleniyor.

Beyaz Saray geçen ayın başında Suriye’de PYD/PKK terör örgütüne Rakka operasyonu kapsamında silah ve ekipman vermesi için Pentagon’a yetki vermişti. PYD/PKK, ABD’nin Suriye’de tedarik ettiği silahları bugüne kadar gayriresmi olarak alsa da Pentagon örgüte silah verdiğini reddediyordu.

Ancak hafta başında Pentagon, ilk kez PYD/PKK’ya hafif silahlar ve askeri araçlar gönderdiğini duyurmuş ve DEAŞ'la mücadele kapsamında örgütün desteklenmeye devam edeceğini açıklamıştı.

Muhabir: Kasım İleri

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'den Suriye'deki DEAŞ karşıtı gruplara 500 milyon dolar

2017-06-02 02:57 - Genel

FETÖ'cüden 'cep telefonunu otobüste buldum' yalanı

2017-05-27 15:27 - Genel

ABD'den 'laptop yasağı' açıklaması

2017-05-31 03:27 - Dünya

'Taşlı yüzük' sınav iptal ettirdi

2017-06-01 14:42 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan görevleri sona eren HSYK üyelerini kabul etti

2017-05-30 20:52 - Gündem

'Kadın çalışanlarımız mutlaka sendikalı olmalı'

2017-05-26 17:57 - Gündem

Prof. Dr. Dedeoğlu: Siber saldırılara karşı milli yazılımlara ağırlık verilmeli

2017-06-01 15:29 - Genel

'İstanbul Türkiye'nin özetidir'

2017-05-29 01:07 - Gündem

Kuru soğan ihracatından 8,6 milyon dolar gelir

2017-06-01 17:32 - Ekonomi

Elazığ’da trafik kazası:1 yaralı

2017-06-01 03:17 - Asayiş

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliğine z

00:48 - Gündem

Yangın bölgesine patlayan lastiğine rağmen su taşıyan çiftçiye su tankeri hediye edildi

00:42 - Gündem

Starbucks'ın küresel satışları, nisan-haziran döneminde de düştü

00:38 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde 2. ön eleme turunda 5 rövanş maçı oynandı

00:22 - Spor

Çekmeköy'de sünger fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

00:13 - Gündem