?>

ABD'den Filistin konusunu BMGK gündeminden düşürme çabası

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Ortadoğu ve Filistin konulu toplantıda dönem başkanı ABD, Konsey'in İsrail-Filistin sorununa fazla odaklandığını ve İsrail'e karşı önyargılı tutum takınıldığını savundu.

Genel - 8 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi, "Filistin sorunu dahil olmak üzere Ortadoğu'daki durum" başlıklı rutin toplantısını gerçekleştirdi.

Bu ay Konsey başkanlığını ABD üstlendiği için ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley toplantıya başkanlık etti.

Haley, Trump yönetimi tarafından bu göreve atandığında yaptığı açıklamalarda İsrail-Filistin sorununun çözüm yerinin BM olmadığını bu iki ülkenin sorunları kendi aralarında görüşmeleri gerektiği açıklamasını yapmış BMGK'ya "bu sorunu çok fazla gündemde tuttuğu" eleştirisi getirmişti.

Haley, başkan sıfatıyla üye ülkelere gönderdiği konsept notunda da oturumda Suriye, Lübnan, Irak, İran, DEAŞ ve Hizbullah gibi birçok konunun görüşüleceğini belirtti ancak bir sayfalık notta İsrail ve Filistin konusuna hiç değinilmedi.

Toplantının başında konuşan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov da Haley'in toplantı öncesi gönderdiği konsept notu gereği bu ayki sunumunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çeşitli sorunlara değineceğini söyledi.

İsrail'in, işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşim birimi kurma faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Mladenov, "Bu yerleşim faaliyetleri gelecekteki Filistin devletinin Batı Şeria'daki toprak bütünlüğünün altını daha fazla oyuyor. İşgal altındaki topraklarda yerleşim birimleri kurmak uluslararası hukuk altında yasa dışıdır. Bununla ilişkili tüm aktivitelerin durdurulması çağrısı yapıyorum." dedi.

"İsrail'i şiddetle eleştirme oturumlarına dönüşmüş durumda"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de ülkesi adına yaptığı konuşmada, BMGK'nın İsrail-Filistin konusuna yoğunlaşmasını eleştirerek, "Maalesef bu aylık toplantılar İsrail'i şiddetle eleştirme oturumlarına dönüşmüş durumda. BMGK yıllardır absürt şekilde bir ülkeye önyargılı davranıyor." dedi.

Bu toplantıların faydalı olmaktan öte iki tarafı daha da uzaklaştırdığını savunan Haley, "Bu aylık toplantılarda bölge genelindeki çatışmaların nedenlerini bulmaya çalışalım." diye konuştu.

"İran ve Hizbullah, Beşşar Esed güçlerinin yanında..."

İsrail'i eleştirmek yerine "bölgeyi kasıp kavuran" diğer sorunların da ele alınması gerektiğini belirten Haley, İran ve Hizbullah'ı Ortadoğu'daki krizlerin "baş sorumlusu" olmakla suçladı.

İran ve Hizbullah'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve yıllarca terör eylemleri gerçekleştirmekle eleştiren Haley, "Bugün İran ve Hizbullah, Beşşar Esed güçlerinin yanında savaşarak vahşete arka çıkıyor, binlerce insanın ölümüne, mülteci konumuna düşmesine neden oluyor." diye konuştu.

İsrail-Filistin sorununa da değinen Rycroft, tarafların uzlaşma konusunda istekli olmazlarsa terör ve istikrarsızlığın artacağı uyarısında bulundu.

Muhabir:Mustafa Keleş,Betül Yürük

Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı'da kayalıklara gizlenmiş 160 kilo eroin bulundu

2017-04-18 01:42 - Asayiş

Tofaş'ın "Mesleki Eğitime Destek Programı" devam ediyor

2017-04-14 18:47 - Ekonomi

Husiler medya mensuplarını 'idam cezasıyla' korkutuyor

2017-04-20 14:42 - Dünya

Boşnak lider İzetbegovic'ten halk oylaması açıklaması

2017-04-17 17:07 - Dünya

Ömer Halisdemir'i şehit edenler tutuklu yargılanacak

2017-04-18 22:22 - Asayiş

Obradovic 16. kez Dörtlü Final için parkede

2017-04-17 15:22 - Spor

Suriyeliler güvenli bölge için atılacak adımları bekliyor

2017-04-14 14:57 - Dünya

Arnavutluk'ta 'yeminli bakireler' geleneği hala yaşatılıyor

2017-04-20 15:17 - Çevre-Hayat

ABD'den Filistin konusunu BMGK gündeminden düşürme çabası

2017-04-21 01:22 - Genel

Fındık üreticilerine 'kardelen soğanı'ndan ilave gelir

2017-04-20 16:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Manisa'da pikapla otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

15:47 - Gündem

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Altının ons fiyatı, zayıf dolar ve ABD’de hükümetin kapanması riskiyle rekor yeniledi

15:33 - Ekonomi

İzmir'de viyadükte asılı kalan tırın sürücüsü yaralandı

15:27 - Gündem

AA Finans'ın eylül ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

15:22 - Ekonomi