?>

ABD'de Kovid-19/ koronavirüs salgını dolayısıyla et fiyatlarında büyük artış bekleniyor

ABD'de, Kovid-19 salgını dolayısıyla üretimi durma noktasına gelen et fiyatlarında büyük artış beklendiği öngörüldü.

Dünya - 5 yıl önce

New York

ABD'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla üretimi durma noktasına gelen et fiyatlarında büyük artış beklendiği öngörüldü.

Amerikan çiftlik kredi sisteminin bir parçası olan kooperatif bankası CoBank’ın internet sitesinde yayımlanan raporda, birkaç hafta içinde sığır ve domuz eti fiyatlarının, Kovid-19 nedeniyle yüzde 20 artacağı tahminine yer verildi.

Raporda, salgının gıda ve tarım sektörünü de olumsuz etkilediği vurgulanarak ABD'de domuz ve sığır eti üretiminin geçen yıla göre yüzde 35 civarında düştüğü kaydedildi.

Milyonlarca domuz itlaf edilebilir

Cobank’ın 2020’nin ikinci çeyrek beklentilerinin belirtildiği raporda, "Üretimde önümüzdeki haftalarda toparlanma beklesek de, üreticiler ikinci çeyrekte yaklaşık 700 milyon dolar değerindeki 7 milyon domuzu itlaf etmek zorunda kalabilir. Bu durum, sonbaharda et arzını daha da azaltacak ve milyarlarca dolarlık zarara yol açacaktır.'' ifadelerine yer verildi.

Raporda, ABD Başkanı Donald Trump’un et üretimi yapan çiftliklerin yeniden açılması yönünde aldığı kararın, bu sorunun çözümüne yardımcı olabileceğine de dikkat çekildi.

''Helal et üretimi etkilenmez''

Öte yandan, Amerika’nın New Jersey eyaletinde toptan gıda şirketi Vintage Food Corporation yöneticisi Levent Demirgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, helal et üretiminin ABD’de yaşanan bu krizden yakın zamanda etkilenmesini beklemediklerini söyledi.

Pennsylvania eyaletinde bir helal kesim çiftliği işleten Demirgil, ''ABD’de helal üretim yapan işletmeler diğerlerine nazaran az işçi çalıştırdığı için Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ayarlaması daha kolay oluyor. Zaten biz helal kesim yapan bir işletme olarak hijyene de her zaman dikkat ediyorduk. Helal et üretimi ve fiyatları bu krizden etkilenmez.'' dedi.

Demirgil, talep fazlalığı ve üretim azlığı nedeniyle et fiyatlarının geçici süreliğine yükselebileceğini ancak canlı hayvan tedarikinde bir sıkıntı olmadığı için helal markette ciddi bir fiyat artışı beklemediklerini ifade etti.

ABD’deki Tyson gibi büyük et üreticilerinin binlerce işçi çalıştırdığını ve günde 2 binden fazla kesim yaptığını hatırlatan Demirgil, virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerin üretimlerini durdurma noktasına getirdiğine işaret etti.

Salgın et üretim tesislerini vurdu

Geçen hafta yayınlanan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) raporunda, 115 civarında et ve kümes hayvanı işleme tesisinde 4 bin 913 Kovid-19 vakası ve 20 ölüm tespit edildiği, bu yüzden bazı büyük et işletme tesislerinin kapanmaya veya üretimini azaltmaya zorlandığı bilgileri yer almıştı.

Kovid-19 vakaları yüzünden et ihtiyacında sıkıntı yaşanması üzerine ABD Başkanı Donald Trump da 28 Nisan'da et işletme tesislerinin açık kalması talimatını içeren Başkanlık kararnamesine imza atmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TRT Çocuk, çocukların beğenisini ebeveynlerin güvenini kazandı

2020-05-03 16:37 - Medya

Damat Tween Suadiye Bağdat Caddesi Mağazası özel fırsatlarla yeniden açılıyor

2020-05-05 19:42 - Genel

Darbe yapmak için Venezuela'ya girenlerden yakalananların sayısı 23'e çıktı

2020-05-08 02:47 - Gündem

Yumurta üreticileri talebe yetişemiyor

2020-05-06 14:57 - Ekonomi

Yerli yazılımla video konferans daha güvenli

2020-05-03 13:12 - Teknoloji

ABD'de Kovid-19/ koronavirüs salgını dolayısıyla et fiyatlarında büyük artış bekleniyor

2020-05-08 14:22 - Dünya

Esed rejimi Kovid-19/ koronavirüse rağmen keyfi tutuklamalarını sürdürüyor

2020-05-02 19:32 - Dünya

Türkiye'den Cezayir'e Kovid-19/ koronavirüs yardımı

2020-05-07 18:47 - Gündem

İspanya'da Kovid-19/ koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı 25 bin 613'e yükseldi

2020-05-05 15:27 - Dünya

Samsung'dan Anneler Günü kampanyası

2020-05-05 15:22 - Genel

İlgili Haberler

Özgürlük Filosu'ndaki Türk aktivistler İsrail askerlerinin müdahalesinden çekinmiyor

18:37 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Fransa'da Başbakan Lecornu’nun istifasıyla siyasi ve mali kriz derinleşiyor

17:23 - Dünya

Gazze'de gazeteciler 2 yıldır süren İsrail soykırımını belgelemenin bedelini canlarıyla ödedi

17:13 - Dünya

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu'ndaki Türk aktivistler İsrail askerlerinin müdahalesinden çekinmiyor

18:37 - Dünya

Vicdan gemisinden aktivist Baygın "soykırıma dur deyin" çağrısı yaptı

18:27 - Gündem

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi