?>

ABD'de, Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 78. yılı anıldı

ABD’nin Pennsylvania eyaletinde, Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 78. yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Dünya - 3 yıl önce

New York

Eyalette Ahıskalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Lancaster şehrinde, Ahıskalı toplumunun gayretleriyle alınan Lancaster Diyanet Camisi'nde gerçekleştirilen törene, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür başta olmak üzere, ABD'deki Ahıska Türkleri derneklerinin temsilcileri ile yerli ve yabancı toplum üyeleri katıldı.

Büyükelçi Mercan, yaptığı konuşmada,Türklerin tarihinin hep büyük acı ve trajedilerle dolu olduğunu belirterek, bunların başında gelen Ahıska Türkleri Sürgünü'nün insanı derinden yaraladığını söyledi.

Mercan, “O acıları anlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bugün buradayız. Hatta benim görüşüm, Miami’den Seattle kadar bütün ABD genelinde, Ahıskalıların yaşadığı her yerde, bu sürgünü hafta olarak anmak, bunu yaşatmak lazım.” diye konuştu.

Ahıskalıların sadece Türk ve Müslüman olduğu için sürgüne maruz kaldığını vurgulayan Mercan, ABD’de yaşayan Ahıskalıların vatan aşkı, gösterdiği birlik ve beraberliğin mutluluk verici olduğunu söyleyerek, “Sizin burada imanınıza, kültürünüze bağlı olmanız, diğer Türk toplumlarına da örnek oluyor.” dedi.

“Kederiniz kederimiz, sevinciniz sevincimizdir”

Törende konuşan Başkonsolos Reyhan Özgür de sürgünde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, Ahıska Türklerinin sadece kendi davaları konusunda değil Türkiye’nin milli meselelerine karşı da duyarlı olduğunu dile getirdi,

Türkiye’nin her zaman Ahıska Türklerinin yanında durduğuna işaret eden Özgür, “Ahıska Türkleri büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kederiniz kederimiz, sevinciniz sevincimizdir. Her zaman da öyle olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın 9 farklı ülkesine yayılmış, 500 bin civarında Ahıska Türkü olduğu bilgisini paylaşan Özgür, ABD’de yaşayan Ahıskalı Türklerin varlığının yerel makamlar tarafından bilinmesi, farkındalık yaratılması gerektiğine dikkati çekti.

Lancaster Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Ahmed Sabriyev de sürgünde geçen çocukluğunun zor günlerinden örnekler verdi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Amerika Temsilcisi Shuhrat Temirov ise geçen 78 yıla rağmen sürgünün acısını hala yüreklerinde hissettiklerini ifade etti.

Ahıska Türk toplumunu, ABD’de ve dünyada daha da ileriye taşımak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Temirov, “Toplumumuz için kara kışların sona ermesini ve artık baharın gelmesini istiyoruz.” dedi.

Anma töreninde, Ahıska Türklerinin dramı, film gösterimi ve fotoğraf sergisiyle gözler önüne serilirken katılımcılara daha sonra Ahıska pilavı ve Türk yemekleri ikram edildi.

14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü

Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından 14 Kasım 1944'te, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesinden, Orta Asya'daki Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan topraklarına sürülmüştü.

Aniden evlerinden zorla çıkarılarak trenlere doldurulan 90 bin ile 117 bin civarında Ahıska Türkü'nün birçoğu yolda hastalıktan, açlıktan yaşamını yitirmişti

Ahıskalı Türkleri, 12 yıl boyunca Orta Asya'da sıkı yönetim rejimi altında tutulmuş, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde, sürgünün, Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı.

Sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri, 2004 yılından itibaren ABD tarafından mülteci statüsüyle kabul edilmeye başlandı. ABD'nin farklı bölgelerinde 20 binden fazla Ahıska Türkü yaşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı 10 ayda 2 milyar doları aştı

2022-11-09 21:46 - Ekonomi

Güney Afrika'da kızamık salgınında vaka sayısı 35'e yükseldi

2022-11-10 23:29 - Dünya

Gazze'yi etkisi altına alan sağanak yağış sele neden oldu

2022-11-08 15:39 - Dünya

'Niloya'nın ilk filmi 11 Kasım'da vizyona girecek

2022-11-09 23:28 - Magazin

Nepal'de 5,4 büyüklüğünde deprem

2022-11-12 21:21 - Dünya

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'dan "12 Kasım'daki deprem tatbikatına katılım"

2022-11-10 16:15 - Gündem

İstanbul'daki terör saldırısında öğretmen kızını ve torununu kaybetti

2022-11-14 17:07 - Gündem

Dünyanın en yüksek yapıları

2022-11-08 17:19 - Çevre-Hayat

MKE Ankaragücü Süper Lig'de yarın Trabzonspor'u konuk edecek

2022-11-10 10:52 - Spor

Diyanet İşleri Başkanlığı 40 ilçe müftüsü alacak

2022-11-09 15:39 - Gündem

İlgili Haberler

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, İsrail ile güvenlik müzakerelerinde ileri aşamaya geçildiğini söyledi

19:52 - Dünya

NATO Konseyi yarın Rusya'nın Estonya hava sahasını ihlal etmesini görüşecek

19:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ile görüştü

21:03 - Siyaset

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya