?>

ABD-Ukrayna anlaşmasında Rusya'nın elindeki Ukrayna madenlerinin akıbeti merak konusu

ABD ile Ukrayna arasında imzalanması beklenen Yatırım ve Kalkınma Fonu anlaşmasında, nadir toprak elementleri dışında Ukrayna'nın Rus ordusunun elinde olan topraklarındaki hidrokarbon varlıklarının nasıl ele alınacağı konusundaki belirsizlik sürüyor.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkesinin yaptığı yardımları geri tahsil etmek amacıyla Ukrayna ile yapmak istediği anlaşma, büyük ölçüde nadir toprak elementlerinin değerlendirilmesine ve ABD'nin bundan payını almasına odaklanıyor.

Ancak ABD'nin taleplerine ve anlaşma içeriklerine ilişkin sızıntılar, nadir toprak elementleri dışında kömür, petrol ve doğal gaz gibi hidrokarbon kaynaklarının da kapsama alınmak istediğini gösteriyor.

Ukrayna'nın söz konusu hidrokarbon kaynaklarının önemli bir bölümü ise Rus ordusunun işgalindeki topraklarda bulunuyor.

AA muhabiri Ukrayna'nın doğal gaz, petrol ve kömüründeki mevcut durumu açık kaynaklardan derledi.

Ukrayna'nın doğal gaz, hidrokarbon ve petrol durumu

Ukrayna, yüksek gelir elde edebileceğini düşündüğü kaynakları savaştan sonra "ülkenin yeniden inşasında" değerlendirmek istiyor.

Worldometer verilerine göre, Ukrayna dünyada petrol rezervlerinde 51'inci, doğal gazda ise 23'üncü sırada yer alıyor.

Ukrayna'nın petrol rafineri sisteminin teknolojik olarak geride kalması ve Rusya'nın bazı alanlardaki hakimiyeti Kiev'in bu kaynaktan tam olarak verim almasını engelliyor.

Ukrayna'nın petrol kaynaklarının bir kısmı Rusya kontrolünde bulunuyor. Moskova tarafından 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım’da, Azak Denizi’nden başlayarak Kerç-Kefe-Yalta hattında çıkarılmamış zengin petrol ve gaz yatakları bulunduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, Karadeniz ve Azak denizlerindeki üretim Ukrayna'nın toplam petrol ve gaz üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor.

Rusya 2023'te Berdyansk, ardından Mariupol şehirlerini kontrolü altına alarak Kiev'in Azak Denizi ile bağlantısını tamamen kesmişti.

IEA verilerine göre, Ukrayna, 9 milyar ton petrol eşdeğeri olduğu tahmin edilen hidrokarbon rezervlerine sahip.

Ülkede hidrokarbon kaynakları 3 bölgede yoğunlaşırken, bunlar ülkenin batısında Karpat, doğusunda Dinyeper-Donetsk ve güneyinde Karadeniz-Azak bölgesinde.

Rusya, Donetsk bölgesinin çok büyük bir çoğunluğunu elinde tutarak, Ukrayna'nın hidrokarbon kaynaklarının azalmasına neden oluyor.

Ukrayna'nın doğal gaz kaynaklarının 5,4 trilyon metreküp olduğu düşünülürken bunlardan 1,1'i kanıtlanmış rezerv durumunda. ABD hükümeti verilerine göre, Ukrayna doğal gaz rezervlerinde Avrupa'da 2'nci sırada yer alıyor.

World Population Review verilerine göre, savaşın taraflarından Rusya ise doğal gaz sıralamasında ABD'nin ardından dünyada 2'nci sırada bulunuyor.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakıyla, Ukrayna'nın önemli açık deniz gaz kaynaklarına artık erişememesi, doğal gaz rezerv tahminlerinde düşüş olduğu anlamına geliyor.

Fosil yakıtlar Ukrayna'nın en büyük enerji kaynağı olmaya devam ederken bunlar içinde kömür ve doğal gaz en büyük oranı oluşturuyor.

Ülkenin kanıtlanmış gazının yüzde 80'ine yakını ve gaz üretiminin yüzde 90'ı savaşın etkilediği Dinyeper-Donetsk hattında yer alırken, ülkedeki gaz kaynaklarının yüzde 6'sına sahip olan Karadeniz ve Azak hattı Rusya'nın kontrolünde bulunuyor.

Kömür kaynaklarının büyük çoğunluğu Rus kontrolünde

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Ukrayna kömür rezervi alanında dünyada 8. sırada yer alıyor.

Savaşın ardından Rusya, özellikle Ukrayna'nın doğusunda bulunan kömür yataklarının yarısından büyük bir kısmını kontrol altına aldı. Savaşın sürdüğü Donetsk bölgesi, Ukrayna kömür rezervlerinin büyük çoğunluğunu barındırıyor.

Ukrayna'nın sanayi faaliyetlerinin yüzde 15'i, ihracatının yüzde 20'sinden fazlası da savaşın sürdüğü Donbas bölgesinde yapılıyordu.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre Ukrayna, Donetsk'in batısında yer alan ve önemli bir lojistik merkezi olan Pokrovsk şehrine Rus birliklerinin yaklaşmasıyla ocakta ülkenin son koklaşabilir kömür madenini kapatmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Petrol fiyatları hafta boyunca yüksek seyretse de 5 haftalık düşüş trendini kıramadı

2025-02-22 15:33 - Ekonomi

Ordu'nun bazı ilçelerinde yarın eğitime ara verildi

2025-02-27 19:58 - Eğitim

Mario Lemina: Bu farkı koruyarak şampiyonluk yolunda ilerlemek istiyoruz

2025-02-25 01:22 - Spor

NBA'de Timberwolves, 25 sayı geriden gelerek Thunder'ı uzatmada mağlup etti

2025-02-25 12:23 - Spor

Geri dönüşüm malzemeleri kadınların ellerinde çeşitli ürünlere dönüşüyor

2025-02-23 12:52 - Çevre-Hayat

Avrupa hedefindeki Beşiktaş 4. sıraya yükseldi

2025-02-21 23:11 - Spor

Ticaret Bakanlığı, "e-Kolay İhracat Platformu"nu yarın tanıtacak

2025-02-27 18:22 - Ekonomi

Fenerbahçe ile Rangers, 23,5 yıl sonra yeniden karşı karşıya

2025-02-21 20:57 - Spor

10 soruda oruç ile ilgili merak edilenler

2025-02-28 11:40 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Guterres, 3 yıldır süren Rusya-Ukrayna Savaşı'na "Yeter artık" diyerek tepki gösterdi

2025-02-23 20:57 - Dünya

İlgili Haberler

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

16:03 - Dünya

BM, küresel yardım fonu kesintilerinin mülteciler için riskler oluşturduğunu bildirdi

15:03 - Dünya

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: (Gazze'de) Mevcut acının devam etmesi vicdansızlıktır

14:23 - Dünya

AB veri kurumundan TikTok'a 530 milyon avro ceza

14:13 - Dünya

Günün Manşetleri

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

AYM, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini 7 Mayıs'ta görüşecek

16:42 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 141 milyar 51 milyon dolar oldu

16:37 - Ekonomi

Bazı illerde sağanak ve dolu etkili oldu

16:32 - Gündem

RTÜK'ten televizyon programında Sultan 2. Abdülhamid'e yönelik ifadelere inceleme

16:23 - Gündem