?>

ABD ordusunun Afganistan'da muhtemel hava saldırıları için yetki talebinde bulunacağı iddiası

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Taliban'ın Afganistan'da Kabil veya diğer büyük şehirleri ele geçirme girişimlerine karşı gruba hava saldırısı düzenlemek üzere ABD Başkanı Joe Biden'dan yetki talebinde bulunacağı iddia edildi.

Dünya - 4 yıl önce

Washington

Biden yönetimi, çekilme tartışmaları başladığından beri çekilme ile birlikte ABD'nin Afganistan'daki tüm askeri operasyonlarının bitirileceğini ve sadece ülke dışından Afganistan'da tehdit teşkil edecek terör örgütlerine yönelik hava saldırıları için bazı hava unsurlarının hazırda bekletileceğini ifade ediyor.

Ancak New York Times gazetesinin üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, askeri yetkililerin Biden'ın çekilme planını esneterek, Afganistan'da Taliban'ın büyük şehirleri ele geçirmesine karşı örgüte hava saldırıları düzenleme seçeneği için yetki talebinde bulunacağı iddia edildi.

Henüz bu konuda verilmiş herhangi bir karar bulunmadığı belirtilen haberde, Kabil'in aniden düşmesi ya da ABD veya ortaklarından herhangi birinin başkentteki diplomatik misyonunun bir tehditle karşı karşıya kalması durumunda ABD savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarının devreye girme seçeneğine sıcak bakıldığı öne sürüldü.

Pentagon, AA muhabirinin bu konudaki sorularına, ABD hükümeti içerisindeki görüşmelerin gizliliğini gerekçe göstererek yanıt vermekten kaçındı.

Bu tür bir hava saldırısı ABD Başkanı Biden'ın onay ve talimatı ile mümkün olsa da bunu bölgede ABD güçleri olmadan ve Afgan hava üsleri kullanılmadan sürdürmenin oldukça zor olacağı belirtiliyor.

Washington'da uzunca bir süredir ABD'nin çekilmesi durumunda Afgan ordusunun Taliban'a karşı dayanamayacağı ifade ediliyor.

Bu kaygılara rağmen ABD, 20 yılın ardından Afganistan'ın tamamında Afgan ordusunun kontrolünü sağlamadan çekiliyor.

29 Şubat 2020'de ABD yönetimi Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile yaptığı anlaşma kapsamında 1 Mayıs 2021 itibarıyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmişti.

Ancak 20 Ocak 2021'de göreve gelen Biden, çekilmenin 1 Mayıs tarihine yetişmeyeceğini duyurmuş daha sonra ise 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar çekilmenin tamamlanacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

OPET'te kağıt slip dönemi sona eriyor, yerine fidanlar dikiliyor

2021-06-04 15:23 - Yerel haber-Şirket Haber

Prof. Dr. İsmail Balık: Kısırlıktan korkanlar aşı olmaktan değil Kovid-19 geçirmekten endişe etsin

2021-06-05 15:50 - Gündem

İstanbul Üniversitesi, müsilajı temizlemek için deniz bakterilerini kullanacak

2021-06-09 14:44 - Gündem

Orta Doğu ülkeleri turizm rotalarını Abant'a çevirdi

2021-06-05 15:46 - Gündem

LGS kapsamındaki merkezi sınav 17 bin 793 okulda gerçekleştirilecek

2021-06-04 12:09 - Eğitim

Anne ve oğlunun iyilik hareketi binlerce canlıya 'yaşam' oldu

2021-06-09 16:26 - Çevre-Hayat

ABD ordusunun Afganistan'da muhtemel hava saldırıları için yetki talebinde bulunacağı iddiası

2021-06-10 08:31 - Dünya

Mişri: ABD vatandaşı Hafter, devlet başkanı olamayacağı için anayasa referandumunu engelliyor

2021-06-09 00:56 - Dünya

Bartın'da jandarma trafik aracı ile cip çarpıştı: 2'si uzman çavuş 4 yaralı

2021-06-08 04:51 - Gündem

Biden ve Stoltenberg, NATO Zirvesi öncesi Beyaz Saray'da bir araya geldi

2021-06-08 08:56 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 20 dükkanı kapsayan 6 ticari tesisi yıktı

16:48 - Dünya

Anket: Almanya'da Başbakan Merz'in çalışmalarından duyulan memnuniyetsizlik arttı

15:58 - Dünya

İsrail Gazze'ye eğlence amaçlı ürünlerin girişine izin verip ilaç girişini engelliyor

15:53 - Dünya

Putin, ABD'nin, Ukrayna konusunun "karmaşık bir konu" olduğunu anladığını belirtti

15:47 - Dünya

Von der Leyen, Ukrayna sınırlarının değiştirilemeyeceğini ve ordusunun kısıtlanamayacağını söyledi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

ECB: Dolar pozisyonu büyük bankaların daha fazla tampon oluşturması lazım

16:52 - Ekonomi

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 20 dükkanı kapsayan 6 ticari tesisi yıktı

16:48 - Dünya

Et ve Süt Kurumundan et fiyatlarındaki dalgalanmalara ilişkin açıklama

16:38 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Memişoğlu: MHRS üzerinden 79 branşın 72'sine aynı güne randevu verebiliyoruz

16:23 - Gündem

Almanya'da şirketler zayıf ekonomiyle işten çıkarmalara devam ediyor

16:18 - Ekonomi