?>

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki bazı üyeler ile sivil toplum kuruluşları, Columbia Üniversitesi'ndeki Gazze gösterilerine öncülük eden aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına "Anayasa'daki ifade özgürlüğü maddesine aykırı" diyerek tepki gösterdi.

Dünya - 6 ay önce

Washington

Columbia Üniversitesi öğrencisi Halil'in Filistin'e destek gösterilerinin ardından tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerinden Rashida Tlaib, Halil'in tutuklanmasını "ifade özgürlüğüne bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Tlaib, açıklamasında, "Mahmud Halil'i serbest bırakın. Bu, muhalefeti kriminalize etmek ve Anayasa'nın ifade özgürlüğü ile ilgili 1. değişikliğine ve ifade özgürlüğümüze bir saldırıdır. Siyasi görüşünü ifade ettiği için birinin yeşil kartını iptal etmek yasa dışıdır. Soykırımı protesto etmek suç değildir." ifadelerini kullandı.

Bir diğer Demokrat Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ise tutuklamanın tehlikeli bir emsal oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Ocasio-Cortez, "Eğer federal hükümet ABD'de daimi yasal oturum hakkı olan bir kişiyi bir gerekçe ya da arama emri olmaksızın tutuklayabiliyorsa, o zaman ABD vatandaşlarını da ortadan kaldırabilir. Anayasal hakların ve ifade özgürlüğünün önemini bilen herkes, sol, sağ ya da merkez fark etmeksizin şimdi alarma geçmelidir." değerlendirmesini yaptı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan New York Başsavcısı Letitia James de endişelerini dile getirerek, tutuklamayı "kanunsuz" olarak nitelendirdi ve "Filistin kökenli bir savunucu ve yasal daimi ikamet sahibi olan Mahmud Halil'in tutuklanması konusunda son derece endişeliyim." yorumunu yaptı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), İç Güvenlik Bakanlığı'nın eylemlerini kınayarak Halil'in tutuklanmasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak nitelendirdi.

CAIR, açıklamasında, "İç Güvenlik Bakanlığı'nın sadece barışçıl soykırım karşıtı aktivizmi nedeniyle Halil'i tutuklamaya yönelik hukuksuz kararı, anayasanın 1. değişikliğinde yer alan ifade özgürlüğü güvencesine, göçmenlik yasalarına ve Filistinlilerin insanlığına yönelik açık bir saldırıdır." ifadelerine yer verdi.

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden Filistinli aktivist öğrenci Mahmud Halil dün tutuklanmıştı.

Halil'in avukatı Amy Greer, Halil'in, "yeşil kartlı daimi ikametgah sahibi" olarak ABD'de bulunmasına ve eşinin Amerikalı olmasına rağmen ICE yetkilileri tarafından tutuklandığını ve yeşil kartının iptal edildiğini söylediklerini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da, konuya ilişkin X hesabından paylaştığı mesajında, "Amerika'daki Hamas destekçilerinin vizelerini veya yeşil kartlarını iptal edeceğiz, böylece sınır dışı edilebilecekler." ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2024 ilkbaharında ABD'deki üniversite kampüslerinde Gazze'deki katliama karşı düzenlenen gösterilere katılan uluslararası öğrencileri sınır dışı etme sözü vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

16 yılda 200'ü aşkın kişiye sigarayı bıraktırdı

2025-03-10 12:57 - Çevre-Hayat

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın'dan yabancı orta hakem açıklaması

2025-03-06 14:47 - Spor

NBA'de 50 binler kulübünün kurucusu LeBron James

2025-03-06 12:09 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile telefonda görüştü

2025-03-10 13:42 - Siyaset

Kokusundan rahatsız olan çocukları için sigarayı bırakıp sağlıklı bir yaşama başladılar

2025-03-06 13:37 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ve Azerbaycan barışın, huzurun, refahın tarafındadır

2025-03-05 17:17 - Siyaset

A Milli Erkek Hentbol Takımı, Diyarbakır'da İsviçre'yi konuk edecek

2025-03-08 13:13 - Spor

İlgili Haberler

Hamas, Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını reddettikleri iddiasını yalanladı

22:27 - Dünya

Guterres: İnsafsız insan acılarının yaşandığı bir çağa girdik, BM ilkeleri kuşatma altında

21:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 80. BM Genel Kurulu'na hitap etti

18:47 - Dünya

İran: ABD'nin füze menzilimizi sınırlandırma şartı, müzakereleri olumsuz etkiledi

18:38 - Dünya

BM Komisyonu, Netanyahu ve Herzog'un Gazze'deki soykırımı kışkırttığını bildirdi

17:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Hamas, Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını reddettikleri iddiasını yalanladı

22:27 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangını davasında ara karar açıklandı

22:17 - Gündem

PFDK'den Fenerbahçe ve Ali Koç'a para cezası

22:12 - Spor

Fed Başkanı Powell para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

22:07 - Ekonomi

'Soğuk Savaş' programına yönelik başlatılan soruşturmada 2 şüpheli tutuklandı

21:55 - Asayiş