ABD Dışişleri Bakanlığı: Oldukça zor bir konu olan PKK/YPG'ye ilişkin Türkiye ile görüşüyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile görüşmelerindeki en büyük başlıklardan birinin, "oldukça zor ve hassas" bir konu olan Suriye'de terör örgütü PKK/YPG meselesi olduğunu belirtti.

Dünya - 2 yıl önce

Washington
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, AA muhabirinin terör örgütü PKK/YPG konusundaki sorularını yanıtladı.
Miller, ABD'nin Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'ye olan desteğinin iki ülke arasındaki temel anlaşmazlık noktalarından biri olduğu ve bu konudaki sürecin nasıl ilerlediği sorusuna, Suriye'deki hassas geçiş sürecine atıfta bulunarak cevap verdi.
ABD'li sözcü, Suriye'deki PKK/YPG varlığına ilişkin, "Bu konu, Türk muhataplarımızla üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz son derece hassas ve oldukça zor bir konu. Bu başlık, (Dışişleri) Bakan (Antony) Blinken ile Türk muhatapları arasındaki görüşmelerin büyük bir bölümünü oluşturdu." dedi.
Miller, Türkiye'nin PKK ile mücadelesinin Suriye'deki PKK/YPG'yi de kapsadığı yönündeki soruya yanıt verirken "Türkiye'nin, ABD'nin de terör örgütü olarak tanımladığı bir terör örgütüne, yani PKK'ya, karşı meşru harekete geçme hakkını tanıyoruz." ifadesini kullandı ancak PKK/YPG konusunda daha fazla yorum yapmadı.
Terör örgütü PKK/YPG'nin durumunun Suriye'deki bu hassas süreçte nasıl konumlandırılacağına ilişkin detaylara girmeyen Miller, "Bu konuda NATO müttefikimizle görüşmeler yapıyoruz ve en iyi yolun ne olacağına karar vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"Tüm taraflara, İsrail hükümeti de dahil, durumu daha da kötüleştirecek eylemler görmek istemediğimizi belirttik"

Suriye'de etnik veya mezhepsel çatışmalara girmeden sağlıklı geçiş sürecinin yürütülmesini arzu ettiklerini belirten Miller, bölgede infial yaratacak ve tansiyonu artıracak her türlü eylemden tüm aktörlerin kaçınması gerektiğini vurguladı.
Miller, "Bu değerlendirmeniz İsrail'i de kapsıyor mu?" şeklindeki soruya, "Tüm taraflara, İsrail hükümeti de dahil, istikrarı artıracak eylemler görmek istediğimizi, durumu daha da kötüleştirecek eylemler görmek istemediğimizi açıkça belirttik." yanıtını verdi.
ABD'li Sözcü, İsrail'in Suriye'de tampon bölgeyi işgal etmesine yönelik ise İsrail'in bu adımının "geçici" olduğunu ve oluşan güç boşluğunda olası terör tehlikesini bertaraf etmek amacıyla atıldığını savundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün "yargısal darbe teşebbüsü"nün üzerinden 11 yıl geçti

2024-12-16 12:08 - Gündem

Doğu ve Batı Karadeniz'de kuvvetli yağış uyarısı

2024-12-11 15:08 - Gündem

Bayraktar TB2, 1 milyon saati devirip yeni rekora imza attı

2024-12-10 10:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Üç saati aşan rötarlı uçuşlar için yolculara tazminat ödenecek

2024-12-10 13:42 - Ekonomi

Beşiktaş'ta 2016 yılındaki terör saldırısında şehit olanlar anıldı

2024-12-10 15:22 - Gündem

Çin, ABD'nin Hong Konglu yetkililere planladığı vize kısıtlamalarına karşılık verecek

2024-12-10 21:27 - Dünya

MİT, PKK/YPG'nin Esed rejiminden ele geçirdiği silah ve mühimmatı imha etti

2024-12-10 20:14 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, DEAŞ'ı yenilgiye uğratan Irak hükümeti ve halkını tebrik etti

2024-12-10 22:42 - Gündem

İsrail’in Gazze Şeridi’nde iki apartmanı hedef aldığı saldırıda 25 Filistinli öldü

2024-12-11 09:37 - Dünya

Çağdaş Cam San. ve Tic. AŞ 11-12 Aralık'ta talep toplayacak

2024-12-10 14:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor

16:12 - Dünya

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi