?>

ABD'den Sincar ve Karaçok açıklaması

ABD yönetimi, TSK'nın Sincar Dağı bölgesinde ve Suriye'nin kuzeydoğusunda Karaçok'ta terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı PYD'ye düzenlediği hava harekatında "koordinasyon sorunu yaşandığını" öne sürerek operasyonlardan kaygı duyulduğunu açıkladı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

WASHINGTON

ABD yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'ın kuzeyinde Sincar Dağı bölgesinde ve Suriye'nin kuzeydoğusunda Karaçok'ta terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı PYD'ye karşı düzenlediği hava harekatında "koordinasyon sorunu yaşandığını" öne sürerek operasyonlardan kaygı duyulduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı günlük basın brifinginde, TSK'nın Sincar ve Karaçok bölgelerindeki operasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, bir soru üzerine Türkiye’nin düzenlediği hava harekatından dolayı “derin kaygı” duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı verdiği haklı mücadeleyi anladıklarını ifade eden Toner, “Türkiye’nin Kuzey Irak’ta ve Kuzey Suriye’de bugün düzenlediği hava saldırılarına ilişkin ABD ya da DEAŞ’a karşı koalisyonla yeterli koordinasyon sağlanmamıştır.” dedi.

Toner, düzenlenen hava saldırısı hakkında Türkiye’ye “doğrudan” kaygılarını ilettiklerini söyledi.

Ayrıca Toner, Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ’a karşı çok önemli bir partner olduğuna dikkati çekerek bölgedeki savaş alanında “DEAŞ’a karşı baskıyı korumak adına” yakın koordinasyon halinde olunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Pentagon'dan TSK operasyonu açıklaması

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin operasyonları konusunda ABD ve ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon ile yeterli bir şekilde koordine edilmediği gerekçesiyle "Türkiye’ye kaygılarını dile getirdiklerini" açıkladı.

AA muhabirinin, "Amerikan subaylarının PYD/PKK'lılar ile Türkiye’nin Karaçok bölgesinde vurduğu alanları incelemeye katıldığı" iddialarına yönelik sorusuna Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, yazılı açıklama ile cevap verdi.

Galloway, söz konusu harekatın DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadığını ve DEAŞ’a karşı ittifak ettikleri güçlerin vurulmasına neden olduğunu iddia etti.

PKK terör örgütünün Türkiye’ye karşı teşkil ettiği tehdidin farkında olduklarını ifade eden Binbaşı Galloway, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin gün içerisinde kuzey Suriye ve Irak’ta ABD ve daha geniş anlamda DEAŞ karşıtı koalisyon ile yeterince koordinasyon yapmadan gerçekleştirdiği hava saldırıları konusunda son derece kaygılıyız. Kaygılarımızı Türkiye hükümetine ifade ettik. Bu hava saldırıları DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadı ve DEAŞ ile mücadelede Kürt Peşmergeler de dahil müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.”

Sözcü, ABD subaylarının bölgede inceleme yapması konusundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

Türkiye, söz konusu bölgelerde sabaha karşı hava harekatı düzenlemiş ve Genelkurmay Başkanlığı 70 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. TSK tarafından düzenlenen hava harekatında, Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok'ta da 30 civarında teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedilmişti.

Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari,Kasım İleri

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

VakıfBank'tan 967 milyon dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması

2017-04-25 16:57 - Ekonomi

ABD'den Sincar ve Karaçok açıklaması

2017-04-26 02:32 - Dünya

Beyanname verme süreleri uzatıldı

2017-04-20 15:51 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: AKPM kararı, Türkiye düşmanı çevrelerin siyasi operasyonudur

2017-04-25 21:45 - Genel

TSK’dan teröristlerin lojistik kaynaklarına ağır darbe

2017-04-23 20:37 - Asayiş

Juventus yarı finalde

2017-04-20 03:02 - Spor

Uber 2020 için 'Uçan araçlara' hazırlanıyor

2017-04-26 01:57 - Teknoloji

FETÖ sanığına 6 yıl 3 ay hapis

2017-04-22 01:57 - Gündem

YÖKDİL Sınavı'nın 2'ncisi 9 Temmuz'da yapılacak

2017-04-19 17:14 - Genel

Nuri Şahin sakatlandı

2017-04-23 02:42 - Spor

İlgili Haberler

İsrail, Suriye'de hava saldırısı düzenledi

21:43 - Dünya

BMGK, İsrail hükümetinin Gazze kentini işgal kararını görüşmek için acil oturumla toplanacak

21:22 - Dünya

DSÖ, Sudan'da yaklaşık 25 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi

21:13 - Dünya

Almanya’nın silah ihracatını askıya alması Netanyahu'yu "hayal kırıklığına" uğrattı

20:57 - Dünya

İsrail'e ait İHA'nın Lübnan’ın güneyinde bir araca düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü

20:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Başkentte kısa süreli sağanak etkili oldu

21:58 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

21:47 - Gündem

İsrail, Suriye'de hava saldırısı düzenledi

21:43 - Dünya

BMGK, İsrail hükümetinin Gazze kentini işgal kararını görüşmek için acil oturumla toplanacak

21:22 - Dünya

İzmir Karşıyaka'da çöplerin toplanmaması tepkilere neden oluyor

21:17 - Gündem