?>

ABD'den İran'ın nükleer araştırmalarına yönelik yeni yaptırımlar

ABD, İran'ın nükleer araştırmalarıyla bağlantılı kişi ve kuruluşlara yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer araştırmalarıyla bağlantılı kişi ve kuruluşlara uygulanması planlanan yeni yaptırımlara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, İran'ın Savunma Araştırmaları ve İnovasyon Kurumu'na (SPND) bağlı faaliyet gösteren bazı kişi ve kuruluşların yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

SPND'ye bağlı "Şehit Kerimi Grubu"nun başkanı Muhammed Rıza Sıddıki Sabir'in "nükleer patlayıcı cihazların geliştirilmesine yönelik araştırma ve testleri içeren projelerle bağlantılı" olduğu belirtilen açıklamada, nükleer bilimci Ahmed Hakikat Teleb'in de bilimsel uzmanlığını İran'ın nükleer araştırmaları kapsamında kullandığı vurgulandı.

Açıklamada, SPND'de üst düzey yetkili olan Teleb'in, ayrıca nükleer araştırmalar üzerinde çalışan İranlı araştırmacılarla koordinasyon sağladığı aktarıldı.

Aynı kurumla uzun süredir bağlantılı bir başka isim olan Muhammed Rıza Mehdipur'un "Şehid Çamran Grubu" başkanı olduğu ve nükleer ile patlayıcı araştırmalarını desteklediği belirtildi.

Yaptırım listesine alınan kuruluşlar arasında, SPND'ye bağlı "Fuya Pars Prospective Technologists" (Ideal Vacuum) şirketinin de yer aldığı bilgisi verildi.

Açıklamada, şirketin nükleer silah araştırma ve geliştirmede kullanılabilecek ekipmanları yabancı tedarikçilerden temin etmeye ve yerli olarak üretmeye yönelik çabalarda bulunduğuna dikkat çekildi.

Söz konusu kişi ve kuruluşların, "kitle imha silahlarının yayılmasına maddi katkıda bulunan veya maddi katkıda bulunma riski taşıyan faaliyet ya da işlemlerde bulunmak veya bulunmaya teşebbüs etmek" gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı duyuruldu.

Açıklamada, bu adımın İran'ın nükleer silah geliştirme çabalarını sınırlamaya yönelik olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Halepli resim öğretmeni Gaşim, hayatını yaralı ve sahipsiz engelli hayvanların tedavisine adadı

2025-05-12 13:47 - Çevre-Hayat

KKTC'de vefat eden İngiliz turistin bağışlanan karaciğeri Antalya'da hayat kurtardı

2025-05-12 12:42 - Çevre-Hayat

Karabağ gazisi, protez bacaklarıyla Everest'e tırmanmayı hedefliyor

2025-05-12 15:37 - Çevre-Hayat

ROKETSAN, savunma sistemlerini İspanya'da sergiliyor

2025-05-12 16:58 - Teknoloji

Kuantum teknolojileri Afrika için ekonomik sıçrama fırsatı sunuyor

2025-05-13 11:42 - Teknoloji

Süt sektöründe faaliyet gösteren 56 teşebbüse rekabet soruşturması açıldı

2025-05-08 12:38 - Ekonomi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç ile görüştü

2025-05-12 18:53 - Özel Haber

Bayraktar TB3 SİHA'lardan MAM-L ile hedefe tam isabet

2025-05-12 23:02 - Teknoloji

Ezan okuma yarışması birincisi Emir Kayra'nın hayali Ayasofya'da görev yapmak

2025-05-06 14:23 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İsrail ordusu Yemen'de üç liman için saldırı tehdidinde bulundu

2025-05-11 22:27 - Dünya

İlgili Haberler

BM, bu yıl 1,2 milyon Afgan göçmenin ülkelerine geri gönderildiğini açıkladı

19:42 - Dünya

İran: UAEA Başkanı Grossi bundan sonra ülkeye giremez

18:47 - Dünya

ABD'de 6 Ocak Kongre baskını soruşturmalarına katılan 3 savcının görevine son verildi

18:27 - Dünya

İsveç'te İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

17:47 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde İHA ile bir aracı hedef aldığı saldırıda 1 kişi öldü

17:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ın transfer görüşmesi yaptığı David Jurasek, İstanbul'a geldi

19:52 - Spor

THY'nin İran seferleri yeniden başlıyor

19:48 - Gündem

BM, bu yıl 1,2 milyon Afgan göçmenin ülkelerine geri gönderildiğini açıkladı

19:42 - Dünya

İran: UAEA Başkanı Grossi bundan sonra ülkeye giremez

18:47 - Dünya

İsrail'in İran'a saldırılarının Arap ülkelerinin ekonomileri üzerindeki etkileri

18:42 - Ekonomi