?>

ABD'deki Quad zirvesi ile 'Asya'da güç dengesi oluşturma' hedefi

Uzmanlar, ABD'nin ev sahipliğinde Quad ülkeleri liderlerini buluşturan zirvenin, Çin'in bölgesel faaliyetlerine karşı "Asya'da güç dengesi oluşturma" hedefi taşıdığını savunuyor.

Dünya - 4 yıl önce

Tokyo

ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde, "Quad" liderleri olarak bilinen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Japonya Başbakanı Suga Yoşihide ile ilk yüz yüze toplantısını 24 Eylül'de Beyaz Saray'da gerçekleştirdi.

"Çin'i çevreleme" hedefi taşıdığı kaydedilen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da Quad ittifakının son zirvesini değerlendiren dış politika uzmanları, ittifakın, Asya bölgesinde "güvenlik parametrelerini" Çin'e karşı kullanma fırsatı sunduğunu belirtti.

Nakasone Barış Vakfı Başkanı ve Japonya’nın eski Washington Büyükelçisi Fujisaki İçiro, zirvenin, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS özel güvenlik anlaşmasının akabinde gerçekleşmesine dikkati çekti.

Fujisaki, "Quad zirvesi, AUKUS anlaşması sonrası gerçekleşmesi nedeniyle hassas zamanlamaya sahip ancak verdiği mesajlar ana kapsam olarak siyasi ve ekonomik içerikli." diye konuştu.

Quad'ın "Çin'i çevreleme hedefi taşıdığı" yorumlarına değinen Fujisaki, "Quad yeni bir grubun gücünü temsil ediyor." dedi.

NATO iddiaları

Sasakawa Barış Vakfı (SPF) Uluslararası Barış ve Güvenlik Bölümü Kıdemli Uzmanı Watanabe Tsuneo da ittifakın son zirvesiyle, "bölgede açık hedefinin Çin olduğunun" kanıtlandığını belirtti.

Watanabe, ittifakın, "Çin'in çevrelenmesi" olarak nitelendirilmeyebileceğini belirterek, "Ancak bölgede olası askeri hareketlere karşı ortak gücün korunmasına yönelik bir çaba diyebiliriz. Çünkü Çin donanmasının bölgede kendine güveni oldukça yüksek." dedi.

"NATO'ya benzediği yönündeki" iddiaları değerlendiren Watanabe, "Bölgesel güvenlik çerçevesine uyum sağlamıyor ve bu iddialar karşılıksız. Ayrıca diğer üyelere nazaran Hindistan 'geleneksel bağlantısızlık' yaklaşımına sahip." diye konuştu.

Watanabe, Quad ile Asya'daki güç dengesinin sağlanmaya çalışıldığını kaydederek, "Bu ittifakla Hindistan, Çin'in bölgedeki 'kendine güvenen' faaliyetlerine denge oluşturmaya çabalıyor." ifadelerini kullandı.

"Çin'in asıl endişesi"

Hindistan'da Jawaharlal Nehru Üniversitesi Doğu Asya Çalışmaları Merkezinden Prof. Dr. Srikanth Kondapalli de, Quad üyelerinin yüz yüze görüşmelerini, "bu ülkelerin politikalarını kendileri için olduğu kadar bölge ve dünya için de önemli olduğu" şeklinde yorumladı.

Kondapalli, yapılan ortak açıklamada aşılar, gelişen teknolojiler, uzay, siber güvenlik, altyapı ve diğer alanlar gibi geniş kapsamlı küresel gelişmelere yer verildiğini anımsattı.

Afganistan meselesinin Quad’ın açıklamasında belirgin şekilde yer aldığına işaret eden Kondapalli, bununla birlikte ittifakın Afganistan'da Çin ile bir rekabete girmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

Kondapalli, Çin’in Taliban tarafından "ortak" kabul edildiğini ve Pekin'in de Taliban’a yakın durduğunu anımsatarak, "Çin'in asıl endişesi 'Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi (ETIM)’ ve bu örgütün Afganistan’daki aktivistleriyle ilgili. Bu sebeple Quad ittifakının Afganistan'da Çin'e karşı harekete geçmek gibi bir gündemi yok." dedi.

Öte yandan Kondapalli, Çin’in Afganistan'da istikrarı ve terör gruplarının uluslararası terörizmle bağlantısını kesmesini teşvik etmesini Quad ittifakının olumlu olarak nitelendirecekleri değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Selçuk Bayraktar: "İşte bugün, hayallerimiz gerçekleşmeye filiz vermeye başladı"

2021-09-21 17:15 - Teknoloji

'Üç Kardeş 2021' tatbikatının 'Seçkin Gözlemci Günü' yapıldı

2021-09-20 20:11 - Dünya

“Dişlerinize limon ve karbonat uygulamayın“ uyarısı

2021-09-23 12:37 - Genel

Avrupa Şampiyonu Ampute Futbol Milli Takımı, Anıtkabir'i ziyaret etti

2021-09-21 22:21 - Spor

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

2021-09-24 19:11 - Teknoloji

Teniste geleceğin yıldızları Antalya'da buluşacak

2021-09-22 18:37 - Spor

Rusya'daki Perm Üniversitesi binasında silahlı saldırı

2021-09-20 13:41 - Dünya

Hasadı tamamlanan fıstığın lezzet yolculuğu başladı

2021-09-23 17:02 - Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirdi

2021-09-23 18:22 - Gündem

Avustralya Başbakanı Morrison Fransa’yla denizaltı anlaşmasını iptal ettiği için pişman olmadığını söyledi

2021-09-20 12:51 - Dünya

İlgili Haberler

İspanya'da geçen yıla göre bu yıl 10 kat fazla ormanlık ve kırsal alan yandı

18:27 - Dünya

Cezayir’in 7 kentinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor

16:53 - Dünya

Dünya genelinde "hipersonik füze yarışı" hız kesmeden sürüyor

15:37 - Dünya

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, Trump ile görüşecekleri konularda "makul sonuç" bekliyor

14:12 - Dünya

Putin'in ekonomi temsilcisi Dmitriyev: Belki de Merz, AB’nin enerji intiharını durdurur

13:13 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya'da geçen yıla göre bu yıl 10 kat fazla ormanlık ve kırsal alan yandı

18:27 - Dünya

Bakan Memişoğlu'ndan İsrail'in Gazze'de Nasır Hastanesine düzenlediği saldırıya tepki

18:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maziden Atiye" programı kampına katılan öğrencileri kabul etti

18:13 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Ahlat'ta partililer ve vatandaşlarla buluştu

17:48 - Siyaset

AJet'ten uçuş ve yolcu sayısında rekor

17:37 - Ekonomi