?>

AB, X platformunun kurallara uymadığı görüşünde

Avrupa Birliği (AB), Elon Musk'ın sahibi olduğu X sosyal medya platformunun Birlik çevrim içi içerik kurallarına aykırı davrandığını bildirdi

Medya - 12 ay önce

Brüksel

AB Komisyonu, X (Eski adıyla Twitter) platformuna yönelik soruşturmada şirkete Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) ihlal ettiği yönündeki ön bulguların gönderildiğini açıkladı.

Açıklamada, "Komisyon, bugün X'e, karanlık modeller, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimiyle ilgili alanlarda AB yasalarını ihlal ettiği yönündeki ön görüşünü iletti." ifadesi kullanıldı.

İçerik denetimi, reklamcılıkta şeffaflık ve hesap verebilirliğin AB dijital kurallarının merkezinde yer aldığına işaret edilen açıklamada, yapılan incelemede X platformunun mavi onay işaretinin kullanıcıları yanıltıcı bir şekilde tasarlandığı ve çalıştırıldığı, bunun kullanıcıları aldatmak için kötü niyetli aktörler tarafından kullanıldığı yönünde kanıtlar bulunduğu bilgisi verildi.

Açıklamada, X'in reklam konusunda gerekli şeffaflığı sağlamadığı ve AB yasalarında belirtilen koşullar doğrultusunda araştırmacıların kamuya açık verilere erişimini sağlamadığı belirtildi.

X'in bu aşamadan sonra Komisyonun soruşturma dosyasındaki belgeleri inceleyerek ön bulgular karşısında kendisini savunabileceği hatırlatılan açıklamada, Komisyonun, ön bulgularının teyit edilmesi durumunda X'in dünya çapındaki toplam yıllık cirosunun yüzde 6'sına varan para cezası kesebileceği ve şirketin ihlali gidermeye yönelik önlemler alması gerekeceği kaydedildi.

AB Komisyonunun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eskiden mavi tik güvenilir bilgi kaynakları anlamına geliyordu." ifadesini kullandı.

X ile ilgili ön görüşlerinin kullanıcıların kandırıldığı ve AB dijital kurallarının ihlal edildiği yönünde olduğunu belirten Breton, X'in savunma hakkı bulunduğunu ancak görüşlerinin onaylanması halinde para cezası keseceklerini ve uygulamada önemli değişiklikler talep edeceklerini bildirdi.

AB'nin geçen yıl yürürlüğe giren yasası büyük dijital platformlara katı kurallar getirmişti.

AB, kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezası uygulayabiliyor. İhlallerin tekrarı durumunda söz konusu dijital platformların AB'deki faaliyetine son verilebiliyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Hollanda futbol maçını izlemek üzere Berlin'de

2024-07-06 20:23 - Gündem

Slovakya'da silahlı saldırıya uğrayan Başbakan Fico görevine döndü

2024-07-10 11:18 - Dünya

AB’de Orban-Putin görüşmesi sonrasında Macaristan’ın dönem başkanlığının geri alınması tartışılıyor

2024-07-12 11:18 - Dünya

Türkiye'de en fazla SUV otomobiller tercih ediliyor

2024-07-12 13:07 - Ekonomi

New York Borsası'nda gong, Turkcell'in 30'uncu yılı için çaldı

2024-07-09 10:52 - Ekonomi

Araç kiralama talebinde bu yaz yaklaşık yüzde 30 artış bekleniyor

2024-07-11 12:03 - Ekonomi

"Kahramanmaraş'ın kalbi"ndeki inşaatlar hızla yükseliyor

2024-07-06 12:42 - Gündem

Rehabilitasyon için başladığı yüzmede Paris Paralimpik Oyunları'na katılmaya hak kazandı

2024-07-09 12:53 - Spor

CANLI: Hollanda: 0 -Türkiye: 1 (İlk yarı sonucu)

2024-07-06 22:57 - Spor

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde şu ana kadar 76 bin yuvamızı vatandaşlarımıza teslim ettik

2024-07-07 16:58 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Medya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına Prof. Dr. Burhanettin Duran atandı

00:13 - Medya

X CEO'su Yaccarino istifa etti

19:03 - Medya

AGİT, TİKA'nın katkısı ve AA işbirliğinde Tacikistan’da Medya Yaz Okulu düzenliyor

15:49 - Medya

Grok'tan uygunsuz paylaşımlara ilişkin açıklama

09:53 - Medya

Günün Manşetleri

İklim Kanunu ile inşaatlarda karbon ayak izini azaltan yöntemlerin kullanılması bekleniyor

14:13 - Ekonomi

Bilecik'te üretilen yapay zeka kontrollü raflar 85 ülkeye ihraç ediliyor

14:09 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

14:04 - Ekonomi

Fenerbahçe, stat ismi ve forma göğüs sponsorluğu için Chobani ile görüşmelere başladı

13:59 - Spor

Sakarya ve Zonguldak'ta denize girişler yasaklandı

13:53 - Gündem