?>

AB üyesi 10 ülkeden 'nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak sınıflama' çağrısı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülke, nükleer enerjinin yeşil yatırım sınıflandırmasında yer almasını istedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Brüksel

Elektrik üretimlerinde nükleer santrallerin önemli yer tuttuğu AB üyesi Fransa, Macaristan, Polonya, Finlandiya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'nın ilgili bakanları, AB Komisyonu'na ortak imzalı mektup gönderdi.

Mektupta, son dönemde enerji fiyatlarının artış gösterdiği anımsatılarak, enerjide üçüncü ülkelere bağımlılığı hızla azaltmanın önemine işaret edildi.

Yenilenebilir kaynakların enerji dönüşümünde kilit rol oynadığı belirtilen mektupta, "İhtiyaçları yeterli ölçüde karşılamak için diğer karbonsuz enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Nükleer enerji çok önemli." ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, nükleer enerji kaynaklarının Avrupa'nın karbonsuz elektrik üretiminin yaklaşık yarısını sağladığı anımsatılarak, nükleer sanayinin 60 yıldan uzun süredir Avrupa'da güvenli biçimde faaliyet gösterdiği kaydedildi.

Avrupa'da 14 ülkede 126 nükleer reaktör bulunduğu hatırlatılan mektupta, sektörün benzersiz teknolojilere sahip olduğu, üye ülkeler arasında iş birliğinin artması halinde yakın zamanda modern reaktörlerin inşa edilebileceği belirtildi.

Mektupta, AB üyesi ülkelerin kendi enerji kaynak çeşitlerini belirleyebileceklerine işaret edilerek, burada nükleer teknolojilerin de adil biçimde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Nükleer enerjinin Avrupa'da yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesi gerektiği belirtilen mektupta, nükleer enerjinin iklim değişimi ile mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğu ifade edildi.

Mektupta ekonominin karbonsuzlaştırılması için enerji üretim ve tüketim kalıplarının değiştirilmesi ve kapsamlı dönüşüm yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

AB Komisyonu, doğal gaz ve nükleer enerjiyi yeşil yatırımlar kategorisine dahil edip etmemek konusunda henüz karar vermedi.

Komisyonun birkaç ay içinde yeşil yatırımları içeren son listesini açıklaması bekleniyor.

AB ülkelerinin elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Altın Portakal Film Festivali söyleşiler ile devam ediyor

2021-10-06 18:05 - Gündem

2021 Nobel Fizik Ödülü'nü üç bilim insanı kazandı

2021-10-05 19:46 - Gündem

Şampiyonlar Kupası VakıfBank'ın

2021-10-06 00:46 - Spor

Merkez Bankası rezervleri 121,7 milyar dolar oldu

2021-10-07 18:26 - Ekonomi

Çekya Cumhurbaşkanı Zeman, hastaneye kaldırıldı

2021-10-10 20:41 - Dünya

Hattat Mustafa Halim Özyazıcı sergisi, Kazlıçeşme Sanat'ta ziyarete açıldı

2021-10-09 18:31 - Kültür Sanat

İranlı uzmanlardan Türkiye aleyhine yürütülen propagandaya tepki

2021-10-06 14:59 - Dünya

Romanya’da hükümet düştü

2021-10-05 21:56 - Dünya

Küresel piyasalarda denge arayışı öne çıkıyor

2021-10-07 11:51 - Ekonomi

2020 Olimpiyatları'nda yaklaşık 450 milyon siber saldırı önlendi

2021-10-06 11:21 - Teknoloji

İlgili Haberler

Antalya'ya yılın 9 ayında gelen turist sayısı 14 milyonu aştı

14:43 - Ekonomi

Türkiye'nin 11. kara yolu ekolojik köprüsünün yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor

13:38 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: Ülkemizde son 23 yılda enerji verimliliğinde tarihi adımlar attık

13:22 - Ekonomi

VHV Reasürans, 14. yılını Pickleball turnuvasıyla kutladı

11:53 - Ekonomi

Avrupa'nın en değerli şirketi yılın üçüncü çeyreği itibarıyla ASML oldu

11:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Meteorolojiden İstanbul ve çevre iller için sağanak uyarısı

14:48 - Gündem

Antalya'ya yılın 9 ayında gelen turist sayısı 14 milyonu aştı

14:43 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 250'yi aşkın Müslüman ve Hristiyan din adamı öldü

14:37 - Dünya

Yurt genelinde "Gazze İçin Sessiz Çığlık" eylemleri düzenlendi

14:33 - Gündem

FIFA'dan 2 Süper Lig kulübüne transfer yasağı

14:28 - Spor