?>

Bakan Bayraktar: Ülkemizde son 23 yılda enerji verimliliğinde tarihi adımlar attık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin son 23 yılda enerji verimliliğinde tarihi adımlar attığını belirterek, "Özellikle salgın sonrasında, dünyada enerji yoğunluğunu en hızlı iyileştiren ülkelerinden biri olduk." dedi.

Ekonomi - 8 saat önce

İstanbul

Bakan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeşil enerjiye yatırım yapan ülkelerin başında geliyoruz

Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, gelişen sanayisi ve artan ihracatıyla birlikte nüfusun ve şehirlerin büyüdüğünü, bu doğrultuda enerji talebinin de her geçen yıl arttığını kaydeden Bayraktar, "Geçtiğimiz 23 yılda 3 kat büyüyen elektrik talebimiz, önümüzdeki 30 yılda da benzer şekilde 3 kat artacak." ifadelerini kullandı.

????

Bayraktar, Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük oranda ithalatla karşıladığına değinerek, bu noktada en temel önceliğin artan enerji talebini karşılayarak vatandaşlara kesintisiz, güvenilir ve en düşük maliyetle enerjiyi sunmak olduğunu söyledi.

Aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığı azaltarak kendi kendine yeten bir ülke olmak ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak istediklerini de dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu hedeflere ulaşmak için dünyanın en modern filolarından biriyle, 'mavi vatan'da ve dünyadaki farklı coğrafyalarda petrol ve doğal gaz arayan bir Türkiye var. Gabar'da ülkemizin en kaliteli petrolünü üretiyor, ülkemizin enerjisine enerji, gücüne güç katıyoruz. Akkuyu ile ülkemizin 70 yıllık rüyasını gerçeğe dönüştürüyor, ilk nükleer reaktörlerimizin inşasına kararlılıkla devam ediyoruz. Yenilenebilir enerjide son 23 yılda küresel ölçekte kayda değer bir kapasiteye ulaşırken YEKA yarışmalarıyla rüzgar ve güneş yatırımlarını teşvik ediyor, 2035 yılında 120 bin megavat kara ve deniz üstü rüzgar ile güneş kurulu gücüne ulaşmayı hedefliyoruz."

Bayraktar, tüm bu faaliyetleri tamamlayacak, daha anlamlı kılacak konunun ise enerji verimliliği olduğunu belirterek, "Enerji verimliliği, artan enerji ihtiyacımızın karşılanmasında, aslında, en temiz ve en ucuz enerji kaynağımız. Enerji verimliliğini sadece bir tasarruf meselesi olarak da görmüyoruz. Enerji verimliliği sanayicimizin maliyetlerini düşürerek rekabet gücünü artırıyor. Böylece daha az kaynakla daha çok değer üretmemize katkı sağlıyor." diye konuştu.

"Son 23 yılda enerji verimliliğinde ciddi ilerleme sağladık"

Küresel ölçekte enerji verimliliği yatırımlarının son 5 yılda yüzde 50 artarak 650 milyar dolar seviyelerine ulaştığını aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ülkemizde son 23 yılda enerji verimliliğinde ciddi ilerleme sağladık, bu alanda tarihi adımlar attık. Türkiye'nin ilk iklim yasası niteliğindeki Enerji Verimliliği Kanunu'nu çıkardık. Binalardan ulaştırmaya, sanayiden tarıma kadar çok geniş bir yelpazede plan, proje, mevzuat ve politikaları ilk kez uygulamaya koyduk. Bu çalışmalarımızın neticelerini de almaya başladık. Özellikle salgın sonrasında dünyada enerji yoğunluğunu en hızlı iyileştiren ülkelerinden biri olduk. 2024 yılı başında Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladık. Ortaya koyduğumuz çok kapsamlı ve iddialı hedeflerimiz var. Bir önceki plan döneminde olduğu gibi, bu yeni hedeflere de ulaşacağımıza yürekten inanıyorum."

"Enerji verimliliği farkındalığı için çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz"

Bayraktar, enerji verimliliği konusunda toplumu bilinçlendirmenin önemine dikkati çekerek, "Bu farkındalığı oluşturmak amacıyla çok yönlü ve eş zamanlı çalışmalar yürütüyoruz. Sosyal medya kampanyaları, ilkokul düzeyinden başlayarak farklı yarışmalar düzenliyoruz. Sanayi, üniversiteler ve inşaat sektöründe gerçekleştirdiğimiz yarışmalarla hem öğrencilerimizi hem de sektör profesyonellerini bu süreçlere dahil ediyor, bu alanda uzman kadrolar yetiştiriyoruz. Zira biliyoruz ki üretimden nihai tüketime kadar her aşamada enerjisini verimli kullanan bir Türkiye'ye ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın bu bütüncül yaklaşımın somut göstergesi olduğunu aktaran Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bir taraftan şehirlerimizi, sanayimizi ve ekonomimizi daha verimli kılacak politikaları hayata geçirirken diğer taraftan bu alanda bizim medeniyet tasavvurumuza uygun sorumlulukla hareket ediyoruz. Çünkü enerji, yalnızca üretilecek ve tüketilecek bir kaynak değil, aynı zamanda insan ile tabiat arasındaki ilişkinin en güçlü alanlarından biri. Bu nedenle, enerjide attığımız her adımda insana ve çevreye karşı sorumluluğumuzu ve bu hassas dengeyi bir an olsun göz ardı etmiyoruz. Türkiye yüzyılını enerjinin yüzyılı kılacak olan şey işte bu dengeyi kurma iradesidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Serie A'da Milan, Juventus'la golsüz berabere kalarak liderliği Napoli'ye kaptırdı

2025-10-06 00:13 - Spor

Rus Tekta Group yöneticisi Sevastyanova: Kalite, profesyonellik ve deneyim bakımından ANTTEQ ile çalışmaya karar verdik

2025-10-06 08:19 - Özel Haber

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

2025-10-06 00:37 - Dünya

Trump: Donanma tarihinde hiç olmadığı kadar çok, harika gemiler yapacağız

2025-10-06 03:27 - Dünya

Trump, Gazze'de ateşkese ilişkin çok olumlu görüşmeler yapıldığını söyledi

2025-10-06 03:33 - Dünya

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ'ye yönelik soruşturmada 21 zanlı yakalandı

2025-10-06 09:57 - Gündem

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ'ye yönelik yürütülen soruşturmada 23 şüpheli hakkında gözaltı kararı

2025-10-06 08:08 - Gündem

'Eker I Run Koşusu' Bursa'da yapıldı

2025-10-06 09:58 - Spor

Dünya 3.'sü 55 yaşındaki veteran güreşçi, gözünü altın madalyaya dikti

2025-10-06 11:57 - Spor

Avrupa'nın en değerli şirketi yılın üçüncü çeyreği itibarıyla ASML oldu

2025-10-06 11:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı kafe ve lokantalarda fahiş fiyatlı su satışlarını denetledi

17:27 - Ekonomi

Uluslararası cep telefonu firmasına sim kart çıkarıcı pim üretiyor

15:58 - Ekonomi

SPK Başkanı Gönül: 14 şirketin halka arzını tamamladık

15:42 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk endüstriyel ölçekli mobil hidrojen depolama sistemi hayata geçti

15:27 - Ekonomi

Antalya'ya yılın 9 ayında gelen turist sayısı 14 milyonu aştı

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

UEFA, Villarreal-Barcelona ve Milan-Como maçlarının ülke dışında oynanmasını onayladı

21:13 - Spor

Galata Kulesi'nde artırılmış gerçeklik ile mapping gösterisi yapıldı

21:07 - Gündem

Türkiye'de yarın tüm okullarda "Filistin farkındalık etkinlikleri" düzenlenecek

20:27 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan İtalyan vekil Scuderi, yaşadıklarını AP Genel Kurulunda anlattı

20:22 - Dünya

İran ülkenin güneyinde 10 trilyon fitküp gaz rezervi keşfettiğini duyurdu

20:18 - Dünya