?>

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Filistin-İsrail gündemiyle toplandı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Filistin-İsrail çatışması ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının yanı sıra Ukrayna ve Karabağ gibi konuları görüşmek üzere bir araya geldi.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hamas'ın İsrail'e saldırısı ve ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı sonrasında bölgeye acil insani yardım gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Borrell, son çatışmalardan önce Gazze'ye günde 100'den fazla yardım kamyonunun girdiğini hatırlattı.

Şimdi günde 20 kamyona izin verilmesinin yeterli olmadığını vurgulayan Borrell, bekleyen kamyonlara acilen izin verilerek yakıt, su ve elektrik ihtiyacının giderilmesinin önemine işaret etti.

Borrell, dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısına AB Komisyonunun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic'in de katılacağını aktardı.

İnsani yardımların ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesine değinen Borrell, "Bugün Birleşmiş Milletlerin çatışmalara ara verilmesine yönelik çağrısını da görüşeceğiz. Bu aynı zamanda rehineler için de gerekli." dedi.

Borrell, önceliklerinin insani durum olduğunu, ardından uzun zamandır kenara atılmış vaziyetteki Orta Doğu Barış Süreci'nin yeniden nasıl canlandırılacağını da düşünmek gerektiğini dile getirdi.

"Her sivil için aynı endişeyi taşıdığımızı göstermeliyiz"

Borrell, Filistinli veya İsrailli diyerek ayrım yapmadan öldürülen tüm siviller için aynı endişe taşınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Öldürülen her sivil için aynı endişeyi taşıdığımızı gösterme konusunda çok dikkatli olmalıyız. Aynı endişeyi göstermeliyiz. İsrail'e güçlü desteğimizi göstermeliyiz çünkü Yahudi toplumuna karşı en büyük saldırılardan birine maruz kaldılar. Bu kınanmalı ve biz de kınadık. Ancak aynı zamanda masum Filistinli sivillerin öldürüldüğünü de göz önünde bulundurmak zorundayız. Onlar da Hamas'ın kurbanları. Öldürülen her sivil için endişe taşımalıyız."

Bugünkü toplantıda Orta Doğu'daki gelişmelerin yanı sıra Ukrayna ve Karabağ'da durum da ele alınacak. AB bakanları ayrıca Orta Asya ülkelerinin dışişleri bakanları ile de bir araya gelecek. Bu toplantıda, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının Orta Asya ülkeleri tarafından da uygulanması görüşülecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alaska yakınlarında 6,4 büyüklüğünde deprem

2023-10-16 16:02 - Dünya

Tarımda otomatik dümenleme sistemiyle verim artırılıyor

2023-10-21 12:57 - Ekonomi

Birçok ülkede Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

2023-10-19 00:22 - Dünya

Doğaseverler "Vanadokya"da yürüyüş yaptı

2023-10-16 12:48 - Çevre-Hayat

Antalyasporlu Naldo'nun trafik kazasında yaralanan oğlu hayatını kaybetti

2023-10-16 13:32 - Spor

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Filistin-İsrail gündemiyle toplandı

2023-10-23 10:57 - Dünya

BM: Gazze'de artık insani yardım sağlayamıyoruz

2023-10-16 12:17 - Dünya

Köln'de "Filistin için Dayanışma" temalı gösteri düzenlendi

2023-10-22 17:52 - Dünya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'ı ziyaret edecek

2023-10-16 17:33 - Gündem

Brüksel'de düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

2023-10-16 22:48 - Dünya

İlgili Haberler

Pakistan, Hindistan ile yaşanan son çatışmada "dış destek" alındığı iddialarını reddetti

13:17 - Dünya

Rapor: İngiltere'de bazı çocuklar "Dickens romanlarını" andıran yoksulluk içinde büyü

13:12 - Dünya

Han Yunus’ta yerinden edilmiş Filistinliler zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ediyor

12:52 - Dünya

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze ve Batı Şeria'da 17 bin 315 Filistinli öğrenciyi öld

12:48 - Dünya

İran: Düşman (İsrail-ABD) saldırılarında zayıflatılmış uranyum kullanımına dair bulgu yok

12:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya'da startupların sayısı yapay zeka trendiyle arttı

13:27 - Ekonomi

İmamoğlu hakkında diplomasının sahte olduğu iddiasıyla hazırlanan iddianame kabul edildi

13:22 - Gündem

Pakistan, Hindistan ile yaşanan son çatışmada "dış destek" alındığı iddialarını reddetti

13:17 - Dünya

Rapor: İngiltere'de bazı çocuklar "Dickens romanlarını" andıran yoksulluk içinde büyü

13:12 - Dünya

HAVELSAN "TS EN ISO 56001 belgesi" alan ilk yazılım şirketi oldu

13:08 - Ekonomi