?>

AB, Ukrayna'dan milyonlarca sığınmacı bekliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Ukrayna'daki savaştan kaçıp AB ülkelerine gelecek milyonlarca sığınmacıya hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Ylva Johansson, "Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle çok tehlikeli bir durumdayız. AB'ye milyonlarca sığınmacının gelmesine hazırlıklı olmalıyız." dedi.

Bugüne kadar Ukrayna'dan AB ülkelerine en az 1 milyon kişinin geldiğini aktaran Johansson, Ukrayna'ya komşu AB ülkelerinin şu ana kadar gelenlere yaptığı yardımlardan etkilendiklerini belirtti.

Johansson, Polonya, Romanya, Slovakya ve Macaristan gibi AB ülkelerinden, Ukrayna'dan gelenlerin diğer AB üyelerine "yeniden yerleştirme" için gönderme konusunda taleplerinin olmadığını, ancak bu ülkelerin mali yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Ukraynalılar için AB Geçici Koruma Yönergesi'ni hayata geçirmeyi teklif ettiklerini hatırlatan Johansson, bunun AB ülkeleri tarafından bugünkü toplantıda görüşüleceğini, yönergenin birkaç gün veya en fazla bir hafta içinde resmen hayata geçirilmesini beklediğini ifade etti.

Johansson ayrıca şu ana kadar çok az sayıda Ukraynalının AB ülkelerine iltica başvurusunda bulunduğu bilgisini verdi.

AB'nin geçici koruma yönergesi

Ukrayna-Rusya savaşından kaçanların sayısının hızla artması üzerine AB Komisyonu, 2001'de çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesi'ni ilk kez harekete geçirmeyi teklif etmişti.

AB ülkelerinden oluşan AB Konseyi'nin teklifi görüştükten sonra kısa sürede kabul etmesi bekleniyor.

Yönergenin harekete geçirilmesiyle geçici koruma statüsü verilecek Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma izni alabilecek, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanacak, iş bulup çalışabilecek. Ukraynalılara ayrıca sosyal refah yardımı, barınma yardımı ve geçim yardımı gibi imkanlar verilebilecek.

Geçici koruma ilk aşamada 1 yıl için verilecek, daha sonra duruma göre iki kez 6'şar ay uzatılması mümkün olacak.

Ukraynalılar, AB ile Ukrayna arasındaki vize serbestisi anlaşması sayesinde AB ülkelerinde vize almadan 90 gün kalabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'HDP'den, PKK'dan kızımı istiyorum'

2022-02-28 19:39 - Gündem

AB, Ukrayna'dan milyonlarca sığınmacı bekliyor

2022-03-03 14:21 - Dünya

Kuzey Kore balistik füze denedi

2022-02-27 08:25 - Dünya

ABD'de yapılan anket: Trump başkan olsa Putin Ukrayna'ya saldıramazdı

2022-02-26 21:03 - Dünya

Ticari hayatta dijital dönüşüm süreci hızlandı

2022-03-01 14:15 - Ekonomi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazırız

2022-02-25 16:28 - Dünya

Emekli öğretmen, öğrencisinin eliyle şifa buldu

2022-02-27 13:14 - Çevre-Hayat

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri

2022-02-25 22:42 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Rus oligarkların tüm mal varlıkları dondurulacak

2022-03-02 23:17 - Dünya

Putin: Şu anda olanlar alınması gereken tedbirlerdi ve başka şans yoktu

2022-02-24 20:35 - Dünya

İlgili Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi: ŞİÖ, hegemonyacılığa ve güç siyasetine karşı etkin bir güç haline geldi

08:43 - Dünya

ABD'de gözaltındayken fenalaşan Türk bisiklet taksi sürücüsü hayatını kaybetti

02:23 - Dünya

Afganistan'da 6,0 büyüklüğünde deprem

00:12 - Dünya

Kerkük'te Gazze'deki bebekler için mama desteği kampanyası başlatıldı

21:48 - Dünya

İsrail basınına göre, Netanyahu'nun Gazze'yi işgal ısrarının arkasında Trump'ın baskı

17:58 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da okullarda uyum haftası ve haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

09:33 - Gündem

Malatya'da depremzede sanayi esnafı için yapılan 714 dükkanın inşaatı tamamlandı

09:22 - Gündem

Küresel piyasalar haftaya karışık başladı

09:14 - Ekonomi

Çin Devlet Başkanı Şi: ŞİÖ, hegemonyacılığa ve güç siyasetine karşı etkin bir güç haline geldi

08:43 - Dünya

1204 Asia’da Kurulan Bizans Prenslikleri -Ramazan Topraklı yazdı-

08:22 - En Son Yazılar