?>

AB, Türk dönerini tescile hazırlanıyor

Türk mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetlerden dönerin "geleneksel ürün adı" olarak tescil edilmesi için Türkiye tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan başvurunun ilanı, AB Resmi Gazetesi'nde yayımland

Ekonomi - 1 yıl önce

Brüksel

İlanda, dönerin sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde dilimlenmiş şekilde kesilerek bir şiş üzerinde sabitlendiği, bunun dikey olarak kendi ekseni etrafında dönerek ateşte pişirildiği bilgisi verildi.

İnce ve yatay olarak dilimlenen etlerin pişirme öncesi yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çeşitli ot ve baharatlardan oluşan bir karışımla terbiye edildiği belirtilen ilanda, dönerin şişlenmesi sırasında et katmanlarının arasına yatay olarak dilimlenmiş yağ yerleştirildiği anlatıldı.

İlanda, dönerin içeriğinde büyükbaş hayvan eti veya koyun eti, dana kıyma veya koyun kıyma veya bunların karışımları ile tavuk eti kullanılabileceği ifade edildi.

Dönerin 1800'lü yılların başından itibaren İstanbul'dan Osmanlı coğrafyasının çeşitli şehirlerine yayıldığı, lokantalarda ve hanlarda pişirilip satıldığı belirtilen ilanda, Takiyüddin el yazmalarında dönerin dikey pişirilmesinin 1546 yılına kadar gittiği bilgisi verildi.

İlanda, dönerin 1962'den 1979'a kadar yoğun bir şekilde devam eden Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya göçünün kültürel simgesi haline geldiği, dönerin adı ve üretim süreci değişmeden Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı belirtildi.

Dönerin Avrupa'da en popüler sokak yemeklerinden biri haline geldiğine işaret edilen ilanda, döner tabirinin dönmek kelimesinden türediği ve yemeğin adının geleneksel pişirme tekniğiyle ilgili olduğu kaydedildi.

İlanda, et dönerin, kırmızı etin şekline göre yaprak biçiminde dilimlenmiş, kıyma ve karışık olarak sınıflandırılabileceği ve dönerde hayvansal olmayan proteinler, nişasta, nişasta içeren maddeler, soya ve soya ürünleri bulunması gerektiği ifade edildi.

İlanın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasıyla dönerin AB tarafından "Geleneksel Ürün Adı" tescil sürecinin ilk adımı atılmış oldu. Döner, 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edilecek ve Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Okçulukta 2024 Dünya Kupası sezonu başlıyor

2024-04-22 10:12 - Spor

Meteorolojiden Ege için fırtına uyarısı

2024-04-22 14:22 - Gündem

Başakşehir evinde kazandı

2024-04-21 15:48 - Spor

Anayasa Mahkemesi 62. yaşını kutluyor

2024-04-24 12:15 - Gündem

Rusya, Orta Doğu'daki gerilimden ABD'yi sorumlu tuttu

2024-04-18 15:57 - Dünya

Tekirdağ'ın gururu 57'nci Alay

2024-04-24 12:38 - Gündem

AB, Türk dönerini tescile hazırlanıyor

2024-04-24 15:22 - Ekonomi

Arzum, yeni ürünü Thermo Gusto'nun tanıtımını yaptı

2024-04-20 19:17 - Teknoloji

Türk güvenlik robotları ABD'de vitrine çıktı

2024-04-24 12:53 - Teknoloji

Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay'da törenle açıldı

2024-04-23 10:47 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul'daki havalimanlarında 5 aydaki yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı

22:07 - Ekonomi

İkinci el araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin süresi uzatıldı

18:33 - Ekonomi

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi mayısta 82,5 puan oldu

17:43 - Ekonomi

TÜRSAB'dan seyahat acentelerine yönelik güvenlik rehberi

17:32 - Ekonomi

Diyarbakır, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendiriyor

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını bildirdi

00:52 - Dünya

TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı

00:48 - Siyaset

AB liderlerinden, İsrail ile işbirliğini azaltmaya yönelik öneriler geliştirilmesi talimatı

00:32 - Dünya

CNN: ABD, İran'ı müzakere masasına oturtmak için sivil nükleer programlarına yardımı görüşüyor

00:18 - Dünya

İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz

00:07 - Dünya