?>

AB, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi hazırlığı yapıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik hazırladıkları 10'uncu yaptırım paketinin 10 milyar avroluk kapsamı olacağını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev'de 24'üncüsü düzenlenen AB-Ukrayna Zirvesi bitiminde ortak basın toplantısı yaptı.

Von der Leyen, AB'nin Ukrayna'ya şimdiye kadar 35 milyon LED ampul gönderdiğini ve bunun yakında 50 milyona çıkacağını belirterek, "50 milyon LED ampul bir nükleer reaktörün elektrik üretimine eşdeğer tasarruf anlamına geliyor." dedi.

Toplantıda enerji arz güvenliğini de ele aldıklarını anlatan von der Leyen, Ukrayna'da elektrik sağlanması için mevcut durumda jeneratörlerin son derece önem arz ettiğini söyledi.

Von der Leyen, "Ukrayna'ya 5 bin 400 jeneratörün teslim edilmesine karar verildi." diye konuştu.

Ukrayna'ya 2 gigavat elektrik verilecek

Ukrayna ve AB elektrik şebekelerinin savaşın başlamasıyla birbirine bağlandığını anımsatan von der Leyen, "Ukrayna'nın elektriğe ihtiyacı var. Size ihtiyacınız olan 2 gigavat elektriği sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Von der Leyen, Ukrayna'nın devlet işlevini sürdürebilmesi açısından maaşları ve sosyal ödemeleri yapmasının önemine işaret ederek, AB şimdiye kadar Ukrayna'ya 50 milyar avro sağladı." diye konuştu.

Ukrayna ürünleri AB'ye gümrüksüz giremeye devam edecek

Ukrayna'ya 18 milyar avroyu düzenli aylık ödemeler halinde bütçe desteği olarak vereceklerini anlatan von der Leyen, Ukrayna ürünlerinin AB pazarına gümrüksüz girmesine yönelik programı da uzatacaklarını söyledi.

Rusya'ya yeni yaptırımlar

Von der Leyen, Rusya ekonomisinin uygulanan yaptırımlar nedeniyle yüksek bir bedel ödediğini vurgulayarak, "10'uncu yaptırım paketi geliyor. Bu paketi 24 Şubat'a kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

10'uncu yaptırım paketinin yaklaşık 10 milyar avroluk bir kapsamı olacağını belirten von der Leyen, "Yine büyük bir yaptırım paketi hazırlanıyor. Plan, bir kez daha Rusya'nın savaşta kullanabileceği teknolojilere odaklanmak." dedi.

Rusya ve İran'da insansız hava araçları benzeri araçların üretimlerinin gerçekleşmemesini sağlamak istediklerini belirten von der Leyen, yaptırımlarla bu ürünlerdeki bileşenlere odaklanacaklarını ifade etti.

Von der Leyen, yaptırımların delinmesi veya çevresinden dolaşılmasına da yoğun biçimde odaklanacaklarına dikkati çekerek, "10'uncu yaptırım paketi yaptırımların çevresinden dolaşmayla mücadeleye yönelik teklifler içerecek." değerlendirmesinde bulundu.

AB savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 9 yaptırım paketi hayata geçirdi.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünleri de içeren geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Ayrıca, deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünleri, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ile çok sayıda kişi ve kuruluş AB yaptırım listelerinde yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Merkez Bankası, enflasyon risklerinin 2023’te artmasını bekliyor

2023-01-31 16:24 - Ekonomi

Fransa'nın unuttuğu kahramanlar: Senegalli Nişancılar

2023-02-02 11:40 - Dünya

Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlayan Honaz Tüneli açılıyor

2023-01-28 09:33 - Gündem

Bağımlılıkla mücadelede "BAHAR" dönemi başlıyor

2023-02-01 12:19 - Sağlık

Ukrayna Meclis Başkanı, Fransızlardan tank ve savaş uçağı istedi

2023-01-31 20:29 - Dünya

EYT'nin bütçeye maliyeti 194,4 milyar lira

2023-02-02 15:00 - Ekonomi

Doğal gaz ithalatı geçen yıl kasımda yüzde 18,3 azaldı

2023-02-01 09:57 - Ekonomi

Macaristan, Romanya, Polonya'nın işgal ettiği Ukrayna üçe bölünüyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2023-02-02 07:09 - En Son Yazılar

Avrupa'da ilaç sıkıntısı bitmiyor

2023-01-30 14:05 - Dünya

İdlib'de savaş mağduru kadın kedilerinden vazgeçmiyor

2023-01-29 12:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını duyurdu

19:58 - Dünya

İsveç'in başkenti Stockholm'de geniş katılımlı çocuk şenliği düzenlendi

19:53 - Dünya

Trump yönetiminden Harvard Üniversitesi'ne 450 milyon dolarlık ek kesinti

19:28 - Dünya

Çin-CELAC Forumu 4. Bakanlar Konferansı Pekin'de düzenlendi

19:22 - Dünya

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladık

19:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Uluslararası Anadolu Ankası-2025 Tatbikatı başladı

20:12 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını duyurdu

19:58 - Dünya

İsveç'in başkenti Stockholm'de geniş katılımlı çocuk şenliği düzenlendi

19:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yarın Özbekistan'a gidecek

19:33 - Siyaset

Trump yönetiminden Harvard Üniversitesi'ne 450 milyon dolarlık ek kesinti

19:28 - Dünya