AB, Rusya'dan fosil yakıt alımını sonlandırmaya hazırlanıyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Onlarca yıl boyunca enerjide bağımlılığın getirdiği maliyetleri fark edemedik." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan bütün fosil yakıtların ithalatını aşamalı olarak sonlandırmaya yönelik somut önlemler içeren bir yol haritasını 2 hafta içinde sunacaklarını söyledi.
Von der Leyen, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve İngiliz hükümeti tarafından Londra'da düzenlenen Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi'nin açılışında konuştu.
AB ve İngiltere arasında enerjide işbirliğinin hayati önem taşıdığına işaret eden von der Leyen, çalışmalarını Kuzey Denizi'nde rüzgar enerjisi, hidrojen ve karbon yakalama ile depolama gibi alanlara yoğunlaştırdıklarını ancak kaynaklar kadar düzenleyici çerçevedeki belirliliğin de önem taşıdığını ifade etti.
Von der Leyen, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjinin ekonomilerin can damarı olduğunu, ulusal güvenliğin temelini oluşturduğunu, endüstriyel ve ekonomik rekabet gücünü ayakta tuttuğunu dile getirdi.
Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde AB'ye gazın yüzde 45'ini, kömürün yüzde 50'sini ve petrolün üçte birini Rusya'nın sağladığını anımsatan von der Leyen, "Onlarca yıl boyunca enerjide bağımlılığın getirdiği maliyetleri fark edemedik." dedi.
Von der Leyen, Rusya'nın savaşla birlikte Avrupa'ya doğal gazı keserek aşırı bağımlılığı istismar etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söyledi.
AB'nin enerji tedarikini çeşitlendirdiklerini, temiz enerji dönüşümünü hızlandırdıklarını, Rusya'dan gaz ithalatını yüzde 45'ten yüzde 18'e indirdiklerini belirten von der Leyen, petrol ithalatlarını onda bire düşürdüklerini, kömür alımına da son verdiklerini anlattı.
Von der Leyen, enerji alanında halen yapılacak çok şey olduğunu dile getirerek, "2 hafta içinde Rusya'dan bütün fosil yakıtların ithalatını aşamalı olarak sonlandırmak için somut önlemler içeren bir yol haritası sunacağız. Böylece enerji ihtiyaçlarımız için düşman bir güce bel bağlamayacağız." diye konuştu.
AB'nin enerji krizi döneminde doğal gaz tedariki konusunda da von der Leyen, "Kriz sırasında, ihtiyaç duyduğumuzda ABD'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile hemen devreye girmesini unutmadık." ifadesini kullandı.
Von der Leyen, "ABD'den LNG ithalatı da dahil olmak üzere enerji ortaklıkları AB için stratejik öneme sahip olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yenilenebilir kaynakların AB enerji karışımında yüzde 47 paya sahip olduğunu belirten von der Leyen, temiz enerji ve elektrik şebeke yatırımlarına hızla devam edeceklerini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'da 15 ülkeden çocukların katılımıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

2025-04-21 09:53 - Çevre-Hayat

Türkiye jeotermal enerji kapasitesini 10 katına çıkarabilir

2025-04-20 14:43 - Ekonomi

İtalya Kupası'nda ilk finalist Milan oldu

2025-04-24 00:48 - Spor

Bilek güreşinde 16 Türkiye birinciliği olan Aynur Bozdemir, uluslararası şampiyonluklar peşinde

2025-04-21 11:28 - Çevre-Hayat

Karların erimeye başladığı Sarıkamış'ta ormanlar kızıl sincaplarla şenlendi

2025-04-19 13:27 - Çevre-Hayat

Rusya, Paskalya Bayramı sebebiyle Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etti

2025-04-19 17:48 - Dünya

Bayraktar TB2'den Baykar üretimi TM100 motoruyla başarılı uçuş

2025-04-19 20:08 - Teknoloji

Marmara Üniversitesi "1. Kamu Diplomasisi Sempozyumu"na ev sahipliği yapacak

2025-04-23 12:12 - Gündem

Azerbaycan ile Çin arasında kapsamlı stratejik ortaklık bildirisi imzalandı

2025-04-23 12:23 - Dünya

Alanyaspor 3 puanı tek golle aldı

2025-04-21 22:27 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

09:03 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Türkiye-Pakistan-Suudi Arabistan ittifakı Rusya için tehdit oluşturuyor mu? -Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı-

07:26 - En Son Yazılar