?>

AB, nükleer enerji ve gazı "yeşil yatırım" olarak tanımladı

Ekonomi - 4 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB), yeni nükleer enerji ve doğal gaz projelerini sürdürülebilir yatırım olarak sınıflandırdı.

AB Komisyonu, üye ülkelerdeki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasına ilişkin yeni kuralları içeren mevzuat teklifini açıkladı.

Buna göre, Avrupa'nın iklim hedeflerini yakalamasına katkı sağlayan, çeşitli koşulları yerine getiren gaz ve nükleer projeler sürdürülebilir yatırım listesine dahil edilecek.

Ruhsatını 2045'e kadar alan, gelişmiş teknolojileri kullanan, çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite olarak tanımlanacak.

İnşaat iznini 2030 yılı bitiminden önce alan, kömürden yenilenebilir enerjiye geçişe katkı sağlayan ve kilovatsaat başına 270 gramdan az karbon emisyonu salan doğal gaz yatırımları da söz konusu sınıflandırmada yer aldı.

AB sınıflandırması, özel sektör yatırımlarını iklim hedeflerine ulaşmak için gerekli olan faaliyetlere yönlendirmeyi amaçlıyor.

Bazı ülkeler, çevreciler ve çeşitli sivil toplum örgütleri nükleer ve doğal gazın sürdürülebilir ve yeşil olarak tanımlanmasını AB iklim hedefleriyle çelişkili görüyor ve bunu "yeşil göz boyama" olarak nitelendiriyor.

Fransa, Polonya ve Macaristan'ın başı çektiği 10 kadar ülke, nükleer enerjinin iklim değişimiyle mücadelede etkili, güvenli ve rekabetçi bir kaynak olduğunu belirterek, yeşil yatırım sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesini talep ediyordu.

Almanya'nın öncülüğünde bir grup ülke de doğal gazın bir süre için AB yatırım sınıflandırma kurallarında sürdürülebilir olarak kabulünü istiyordu.

Nükleerin AB tarafından iklim ve çevre dostu olarak tanımlanmasına Almanya, Avusturya, Lüksemburg, Danimarka, Portekiz ve İspanya gibi ülkeler sert tepki gösteriyor.

Avusturya ve Lüksemburg, söz konusu düzenlemeye karşı Avrupa Adalet Divanı'nda yasal süreç başlatacaklarını açıkladı.

Hollanda ve Danimarka da doğal gazın sürdürülebilir kabul edilmesine karşı çıkıyor.

Söz konusu mevzuatın reddedilmesi için AB Konseyi içinde Birlik nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil eden 20 üye ülkenin buna karşı çıkması veya AP milletvekillerinin çoğunluğunun buna onay vermemesi gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Johnson and Johnson ve distribütörleri opioid davasında Kızılderililere 665 milyon dolar ödeyecek

2022-02-02 09:29 - Dünya

Şahsenem: Sezen Aksu şarkısı okumam! -Selçuk Aka magazin dünyasından bildiriyor-

2022-01-26 19:58 - Magazin

Amasya kar altında ayrı bir güzelliğe büründü

2022-01-28 12:06 - Kültür Sanat

Burdur Gölü kıyısında köpüklenme oluştu

2022-01-28 12:04 - Gündem

Rusya Başsavcılığı, Moskova'da Nazi işbirlikçisi Ermeni asıllı Njdeh'in filmine izin vermedi -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-01-30 07:09 - Özel Haber

Hayalinden vazgeçmedi 69 yaşında okuma yazma öğrendi

2022-02-02 12:06 - Çevre-Hayat

İstanbul'da karla mücadelede 17 bin 894 personel görev aldı

2022-01-26 20:56 - Gündem

İsrail ordusu Batı Şeria'da 3 Filistinlinin evini yıktı

2022-02-01 20:53 - Dünya

Ürdün'den, 'terör saldırılarına maruz kalan BAE'nin yanındayız' açıklaması

2022-01-29 22:29 - Dünya

Çorum'da kar etkili oluyor

2022-01-31 10:00 - Gündem

İlgili Haberler

TürkTraktör bu yıl ihracatta 10 bin adedi geçmeyi hedefliyor

13:03 - Ekonomi

Tüketiciler Birliğinden "elektrikli araç poliçelerindeki menzillere dikkat edin" uyarısı

12:37 - Ekonomi

Karapınar GES 1 milyar dolarlık doğal gaz kullanımının önüne geçti

12:33 - Ekonomi

AJet, 3 Kasım'da Ankara'dan Bağdat'a direkt seferlere başlayacak

12:17 - Ekonomi

Bitcoin fiyatı, Trump'ın Çin tehditlerinin ardından 110 bin doların altına indi

11:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

13:27 - Gündem

Antalya'da göçükte zarar gören evlerinden tahliye edilen aileler bekleyişini sürdürüyor

13:23 - Gündem

İsrail tarafından alıkonulan İsviçreli aktivist Rochard, maruz kaldığı kötü muameleyi anlattı

13:17 - Gündem

Özgürlük Filosu'na katılan İzlandalı müzisyen Stina, İsrail hapishanesinde yaşadıklarını anlatt

13:07 - Gündem

TürkTraktör bu yıl ihracatta 10 bin adedi geçmeyi hedefliyor

13:03 - Ekonomi