?>

AB nakit ödemeleri sınırlıyor

Avrupa Birliği (AB) kurumları, nakit ödemeleri 10 bin avro ile sınırlamayı, sıklıkla 3 bin ile 10 bin avro arası işlem yapanları belirlemeyi ve 1000 avronun üzerindeki kripto işlemleri sıkı biçimde denetlemeyi de içeren yeni kurallarda anlaştı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Brüksel

AB Konseyi, üye ülkelerle Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen, kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi için finansal sisteme katı kurallar getirecek yeni düzenleme paketinde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Buna göre, AB mali sisteminin yasal çerçevesi kara para aklama ve terörün finansmanına karşı korumak için güçlendirilecek.

AB genelinde mali kurallar uyumlu hale getirilecek. Suçluların yasa dışı gelirleri aklamak veya finansal sistem aracılığıyla terörist faaliyetleri finanse etmek için kullandıkları boşluklar giderilecek. Bu alanda üye ülkelerdeki mali kurumlar arasında işbirliği artırılacak.

Suçluların kara para aklamasını zorlaştırmak için AB ülkelerinde büyük meblağlardaki nakit ödemeler yasaklanacak.

AB ülkelerinde 10 bin avroyu aşan nakit ödeme yapılamayacak. AB üyesi ülkeler, nakit ödemeler için 10 bin avrodan daha düşük sınırlar belirleyebilecek.

Bankalar, emlak acenteleri, varlık yönetimi hizmetleri, kumarhaneler, tüccarlar, kuyumcular ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları gibi çeşitli yükümlü kuruluşların, sıklıkla 3 bin ile 10 bin avro arasında nakit işlem yapan kişilerin kimliğini tespit etmesi, doğrulaması ve raporlaması gerekecek.

Üye ülkeler isterlerse yükümlü kurumlar listesine futbol kulüplerini de ekleyebilecek.

Kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı ile mücadele kuralları bütün kripto sektörünü kapsayacak şekilde genişletilecek.

Kripto işlem kurumlarının müşterileri hakkındaki bilgileri doğrulamaları ve şüpheli işlemleri bildirmeleri gerekecek. Kripto hizmet sağlayanlar, 1000 avrodan daha fazla miktarda işlem gerçekleştiren müşterilere detaylı inceleme yapacak ve bunları raporlayacak.

Düzenleme, bu aşamadan sonra AB Konseyi ile AP tarafından onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Mevcut durumda, AB'nin nakit ödemeler konusunda bir sınırlaması bulunmuyor. Ancak pek çok üye ülke kendi sınırlarını belirliyor.

Nakit ödemeler, Fransa'da 1000 avro, İtalya, Belçika ve Portekiz'de 3 bin avro, Polonya'da 15 bin avroya kadar yapılabiliyor.

Bu sınırların üzerindeki ödemelerde bankacılık sisteminin kullanılması gerekiyor.

Mevcut durumda Almanya'da nakit ödemek için bir sınır bulunmuyor ancak 10 bin avro üzeri ödemelerde kimlik göstermek gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır anneleri, evlatlarının yolunu gözlüyor

2024-01-13 14:38 - Gündem

Trabzon, Hakkari ve Giresun'da eğitime kar engeli

2024-01-14 21:58 - Gündem

Trabzonspor, Antalyaspor'a konuk olacak

2024-01-13 10:38 - Spor

Aralık ayında en fazla yağışı Rize, en az yağışı Iğdır aldı

2024-01-14 12:37 - Gündem

İsrailli futbolcu Jehezkel, özel uçakla Antalya'dan ayrıldı

2024-01-15 18:07 - Spor

Milli Savunma Bakanı Güler'den şehit askerler için taziye mesajı

2024-01-13 08:33 - Gündem

AB nakit ödemeleri sınırlıyor

2024-01-18 13:48 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehirli şehidin babasıyla telefonda görüştü

2024-01-13 20:32 - Gündem

Yunan Profesör Sirigos: Türkiye özellikle dron üretimi konusunda çok yüksek seviyeye ulaştı

2024-01-15 19:37 - Dünya

Ukraynalı öğrenciler Muğla'da misafir ediliyor

2024-01-12 18:38 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

17:02 - Ekonomi

OPEC: Petrol piyasasında mevcut arz koşullarında müdahaleye gerek yok

16:42 - Ekonomi

IEA: Petrol piyasalarında arz iyi seviyede ancak gerekirse harekete geçmeye hazırız

16:28 - Ekonomi

İsrail'in İran'a saldırıları sonrasında uçuş rotaları yeniden planlandı

16:03 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 155,9 milyar dolara yükseldi

15:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hindistan'da düşen uçağı "dakikalar" ile kaçıran yolcu kazadan kurtuldu

17:33 - Dünya

Madleen gemisinin Fransız aktivistlerinden AP üyesi Hassan, Paris'te coşkuyla karşılandı

17:27 - Dünya

Bakan Fidan, Savunma Bakanı Güler ve MİT Başkanı Kalın'la İran'a yönelik İsrail saldırısın

17:23 - Gündem

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

17:02 - Ekonomi

"Dijital Sanat Akademisi"ni başarıyla tamamlayan 49 kursiyer sertifika aldı

16:58 - Gündem