?>

AB, nakit ödemeleri 10 bin avro ile sınırlandırmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, nakit yapılan ödemeleri 10 bin avro ile sınırlandırmak ve bin avronun üzerindeki kripto işlemleri sıkı biçimde denetleme konusunda anlaşma sağladı.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

AB Konseyi, üye ülkelerin, kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi için finansal sisteme katı kurallar getirecek yeni düzenlemeye ilişkin müzakerelerde uzlaştıklarını duyurdu. Buna göre, mevcut düzenleyici çerçevenin kapsamı genişletilecek ve boşluklar kapatılacak.

AB üyesi ülkelerde mali işlemlere daha katı kurallar uygulanacak. Suçluların kara para aklamasını zorlaştırmak için AB ülkelerinde büyük meblağlardaki nakit ödemeler sınırlandırılacak.

AB ülkelerinde 10 bin avroyu aşan nakit ödemeler yasaklanacak. Üye ülkeler, nakit ödemeler için belirlenenden 10 bin avrodan daha düşük sınır uygulayabilecek.

Kuyumcular aracılığıyla kara para aklanması daha da zorlaştırılacak.

AB, kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanıyla mücadele kurallarını bütün kripto sektörünü kapsayacak şekilde genişletebilecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilerine ilişkin gerekli özeni göstermesi gerekecek. Bu çerçevede kripto hizmet sunanlar, müşterileri hakkındaki gerçekleri ve bilgileri doğrulamak zorunda kalacak.

Kripto varlıklarda kimlik gizliliği zorlaşacak

Kripto varlıkların alınıp satılmasında kimliklerin gizlenmesi daha da zorlaştırılacak. Kripto hizmet sağlayanlar, bin avrodan daha fazla miktarda işlem gerçekleştiren müşterilere detaylı inceleme yapmak zorunda olacak.

Kara paranın aklanmasının önlenmesinde uluslararası standart belirleyen Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından listelenen üçüncü ülkeler, AB tarafından da listelenecek. Bu çerçevede, FATF listelerini yansıtan AB kara ve gri listeleri kurulacak.

Bu aşamadan sonra söz konusu düzenlemeyi son haline getirmek üzere AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakereler yürütülecek.

Her iki kurumun ortak bir yasal metin üzerinde anlaşmalarının ardından düzenleme resmen onaylanarak yürürlüğe girecek.

Mevcut durumda, AB'nin nakit ödemeler konusunda bir sınırlaması bulunmuyor. Ancak pek çok üye ülke kendi sınırlarını belirliyor.

Nakit ödemeler, Fransa'da bin avro, İtalya, Belçika ve Portekiz'de 3 bin avro, Polonya'da 15 bin avroya kadar yapılabiliyor.

Bu sınırların üzerindeki ödemelerde bankacılık sisteminin kullanılması gerekiyor.

Mevcut durumda Almanya'da nakit ödemek için bir sınır bulunmuyor ancak 10 bin avro üzeri ödemelerde kimlik göstermek gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Brent petrolün varil fiyatı 76,67 dolar

2022-12-09 10:23 - Ekonomi

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Sınavı yapıldı

2022-12-04 14:09 - Gündem

Gelir İdaresi Başkanlığı 71 sözleşmeli personel alacak

2022-12-05 09:39 - Gündem

Düzce'de pitbull saldırısına uğrayan kişi yaralandı

2022-12-08 13:08 - Asayiş

Ani görme kaybı yaşayan hasta, hiperbarik oksijen tedavisiyle iyileşti

2022-12-05 12:04 - Sağlık

Ağrı Dağı çevresinde yaşayan 100 kuş türü bir yıllık çalışmayla görüntülendi

2022-12-09 12:03 - Çevre-Hayat

Ordulu paralimpik milli atıcı Çağla, olimpiyat madalyası hedefinden vazgeçmiyor

2022-12-08 12:34 - Spor

"Dünyanın en uzun adamı"nın doğum günü dileği boyuna uygun otomobil

2022-12-09 11:48 - Çevre-Hayat

Polonya Savunma Bakanı: ABD, 116 Abrams tankının Varşova'ya satışını onayladı

2022-12-07 02:13 - Dünya

Hippiler ve Cannabis Rotası -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2022-12-06 06:48 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

İngiltere'de 96 parlamenter, İsrail'e yaptırım uygulanmasını istedi

15:02 - Dünya

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli yerlerindeki saldırılarında 55 Filistinli hayatını kaybetti

14:48 - Dünya

Antarktika'nın bir bölgesindeki imparator penguen nüfusu, 15 yılda yüzde 22 azaldı

14:37 - Dünya

Avrupa'da kadına yönelik şiddet, göçmenlere kötü muamele ve ırkçılık yaygın

14:18 - Dünya

Kremlin: Kiev ile ceset ve esir değişimiyle ilgili henüz nihai anlayış yok

14:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursa'da kaybolan çocuğu arama çalışmaları 5'inci gününde sürüyor

15:22 - Gündem

MEB'den LGS adaylarına sınava ilişkin öneriler

15:18 - Gündem

Kırgızistan'da "Cengiz Aytmatov Türk Dünyası'nın Geleceği" forumu gerçekleştiril

15:13 - Gündem

İstanbul'un 4 ilçesinde yarın 14 saat süreyle su kesintisi uygulanacak

15:07 - Gündem

İngiltere'de 96 parlamenter, İsrail'e yaptırım uygulanmasını istedi

15:02 - Dünya