?>

AB liderleri yarın özel zirvede bir araya gelecek

Liderler yarın, 14-15 Aralık 2023'teki rutin zirvede AB Komisyonunun Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle kabul edilemeyen bütçe değişikliği önerisini görüşecek.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 1 Şubat'ta Ukrayna'ya mali destek sağlanması hedefiyle Birliğin uzun dönemli bütçesinde değişiklikleri ele alacakları özel zirve toplantısında buluşacak.

AB liderleri yarın, 14-15 Aralık 2023'teki rutin zirvede AB Komisyonunun Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle kabul edilemeyen bütçe değişikliği önerisini ele alacak.

Komisyon, Ukrayna'ya gelecek 4 yılda kesintisiz destek sağlayabilmek için, 2024-27 bütçesine 50 milyar avroluk bir fonun dahil edilmesini istiyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 13 Aralık 2023'te Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada "Ukrayna'nın siyasi desteğimizin yanı sıra sürdürülebilir mali desteğimize de ihtiyacı var." ifadesini kullanmış, 2020'de mevcut bütçe onaylandığında "kimsenin Avrupa topraklarında topyekun bir savaş çıkacağını öngöremediğini" söylemişti.

Macaristan, AB bütçesinin üye ülkeleri desteklemesi gerektiği, Ukrayna'da ciddi yolsuzluklar olduğu ve savaşta Batı'nın sunduğu desteğin sonuç vermediği gerekçeleriyle Ukrayna'ya mali yardım sağlanmasına karşı çıkıyor.

Üst düzey bir AB yetkilisinden alınan bilgiye göre, 15 Aralık'tan bu yana Macaristan heyetiyle günlük bazda müzakereler yapıldı.

Son günlerde yoğunlaştırılan temaslar henüz sonuç vermedi.

Macaristan'ın tutumunda yumuşama olsa da henüz tam anlamıyla bir uzlaşma sağlanamadı. Başbakan Viktor Orban, 18 Ocak'taki açıklamasında bütçenin her sene gözden geçirilmesi şartıyla vetosunu kaldırabileceğini belirtmişti.

AB Konseyinin Macaristan'ın oy hakkının elinden alınabileceği formüller üzerinde dahi çalıştığı öne sürülmüştü.

Yetkili bir soru üzerine, "Biz Macaristan'a baskı yapmıyoruz. 26 ülkenin bunu istediğini ve bu kararın 27 ülkeyle alınmasının en ideali olduğunu anlatıyoruz. Müzakerelerde konuşulan araçlarla ilgili yorum yapmayacağım." dedi.

Ukrayna'ya askeri destek de görüşülecek

Liderler, Ukrayna'ya askeri desteği hızlandırma konusunu da ele alacak.

AB, Mart 2024'e kadar Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlama ve eğitim verdiği Ukrayna askeri sayısını 40 bine çıkarma hedefi koymuştu.

Ortak tedarik ve üretimin hızlandırılması hedefleriyle ilgili son durum değerlendirilecek.

Orta Doğu konusunda sınırlı bir tartışma yapılacak

Üst düzey AB yetkilisinin aktardığına göre, liderler özel zirvede Orta Doğu'daki son durumu da görüşecek ancak bu sınırlı bir tartışma olacak.

İsrail-Filistin konusunda "güvenlik, insani ihtiyaçlar ve iki devletli çözüm" temelinde görüşmeler yapılacak.

AB'nin daha önce önerdiği uluslararası barış konferansı konusunda üye ülkelerin tutumları dinlenecek.

Öte yandan AB'nin Kızıl Deniz'e ticari gemilerin seyrüsefer güvenliğini sağlamak için donanma gönderme hedefi de masaya yatırılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, astronot Alper Gezeravcı ile görüştü

2024-01-26 20:58 - Teknoloji

CANİK, ABD güvenlik güçlerine görev tabancası üretmeyi hedefliyor

2024-01-26 11:22 - Ekonomi

Burak Yılmaz için imza töreni düzenlendi

2024-01-28 14:58 - Spor

Nogay Kalkınma ve Eğitim Vakfı 'NOGAY-EV' Ankara’da kuruldu

2024-01-31 08:58 - Özel Haber

Uluslararası Af Örgütünden UNRWA'ya sağladıkları finansal desteği askıya alan ülkelere tepki

2024-01-30 13:23 - Dünya

MİT Başkanı Kalın'dan Irak'a ikinci ziyaret

2024-01-28 21:28 - Siyaset

Nikaragua, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasına dahil olma

2024-01-25 22:02 - Dünya

MHP'de 55 belediye başkanı adayı daha açıklandı

2024-01-25 14:08 - Siyaset

AB liderleri yarın özel zirvede bir araya gelecek

2024-01-31 16:02 - Dünya

TSK'nın arama kurtarma köpekleri doğal afetlerde hayat kurtarıyor

2024-01-27 09:53 - Gündem

İlgili Haberler

Trump'tan "İran'ı etkisiz hale getirmeseydik Gazze'de barış mümkün olmazdı"

03:27 - Dünya

Suriye, 40 yıl sonra Dünya Bankası ile ilk projeyi imzaladı

00:27 - Dünya

Zelenskiy ABD'nin önerdiği ve üzerinde çalıştıkları barış planı hakkında konuştu

00:23 - Dünya

İsrail ordusunun, Lübnan'a yönelik geniş çaplı saldırı planını hazırladığı bildirildi

00:08 - Dünya

ABD'den Maduro'nun aile üyelerine yaptırım

23:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'tan "İran'ı etkisiz hale getirmeseydik Gazze'de barış mümkün olmazdı"

03:27 - Dünya

Bazı vergi mahkemelerinin yargı çevresinin yeniden belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

01:58 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 5. hafta maçları tamamlandı

01:43 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 6. hafta maçları tamamlandı

01:32 - Spor

Brann'ı deplasmanda 4-0 yenen Fenerbahçe, play-off için avantaj yakaladı

01:28 - Spor