?>

AB'den Irak'ta şiddetin durdurulması çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Irak'ta devam eden hükümet karşıtı gösterilerde ciddi can kaybı yaşandığına dikkati çekerek, şiddetin durdurulması için çağrıda bulundu.

Dünya - 6 yıl önce

Brüksel

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta özellikle Necef ve Nasıriye kentlerinde son 24 saatte şiddetin artması sonucu 40'tan fazla kişinin yaralandığına dikkati çekildi.

Açıklamada, "Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı atış mühimmatı kullanması kabul edilemez. Suçluların sorumlu tutulması gerekir." ifadesine yer verildi.

Ekim ayında başlayan gösterilerde yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 bin kişinin yaralandığı anımsatılan açıklamada, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı eylemlerden de kaçınılması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, göstericiler ve hükümet arasında kapsayıcı diyaloğun krizi çözmek için tek yol olduğu belirtilirken, Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nun çabalarının desteklendiği kaydedildi.

Gösteriler nasıl ve neden başladı?

Bağdat ve güneydeki Basra, Nasıriye, Meysan, Kadisiye ve Babil kentlerinde binlerce kişinin sokağa çıkmasıyla 1 Ekim'de başlayan gösteriler, ülkenin orta ve güneyinde birçok kente sıçradı.

Irak'ta yaklaşık iki aydır devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 350'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi, şiddet olaylarının her geçen gün tırmanması ve son olarak en yüksek dini merci Ali es-Sistani'nin seçim çağrısı, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi istifaya götürdü.

ABD'nin 2003'te ülkeyi işgaliyle kurulan devlet düzenindeki bozukluk, hükümette yer alan etnik ve dini temelli siyasi oluşumların kamu faydası yerine grup çıkarlarını öncelemesi toplumda rahatsızlık yarattı. Ülkede yolsuzluğun ciddi boyutlarda olması da topumda huzursuzluğa yol açtı.

Dünya Şeffaflık Örgütüne göre, Irak 180 ülke arasında 168'inci sırada bulunuyor. Ülkede 2003'ten bu yana 450 milyar dolarlık kamu fonunun kayıp olduğu iddia ediliyor.

Irak, kanıtlanmış petrol rezervleri açısından dünyada 4'üncü sırada yer alıyor. Ülkede elektrik, su, sağlık, ulaşım gibi temel kamu hizmetleri oldukça yetersiz. Dünya Bankasının 2014 verilerine göre, 40 milyonluk nüfusun neredeyse dörtte biri günde 1,90 dolar gelirle yaşıyor.

Verilere göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i, 35 yaşın altında bulunuyor. Irak'ta genç işsizlik oranının geçen yıl yüzde 20'lere ulaşması öfkeyi artırıyor. Ülkede 83 bine yakın yabancı uyruklunun çok yüksek maaşlı işlerde çalışması da tepki çeken nedenlerden biri.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TSKB: Elektrikte yerli ve yenilenebilir enerjinin kapasitesi artıyor

2019-11-29 17:47 - Genel

Lojman satışları 6 ilde başladı

2019-11-28 14:41 - Genel

Vanlı hayvansever, güvercinleri için ev üstüne 'ev' yaptı

2019-11-24 15:07 - Çevre-Hayat

Bakan Varank Kök Hücre Enstitüsü'nü ziyaret etti

2019-11-23 13:37 - Teknoloji

Gökkuşağı Tepeleri her mevsim ziyaretçilerini cezbediyor

2019-11-27 16:22 - Çevre-Hayat

Pentagon Trump'tan rahatsız

2019-11-27 02:47 - Dünya

Apple, Rusya'nın talebiyle Kırım haritasını değiştirdi

2019-11-28 00:07 - Dünya

'İnsan ruhunun sanata ihtiyacı var'

2019-11-23 10:27 - Kültür Sanat

İmar denetçisi sayısı artıyor

2019-11-28 14:17 - Gündem

16 ülkeye yeni büyükelçi atandı

2019-11-29 10:59 - Genel

İlgili Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ek hava savunma sistemleri için Washington'da

01:28 - Dünya

Trump, Putin'le Budapeşte'de yapacağı görüşmenin '2 hafta içinde' olabileceğini söyledi

01:17 - Dünya

İsrail mahkemesi, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ebu Safiyye'nin tutukluluk süresini 6 ay daha uzattı

23:27 - Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı Saar: Refah geçişi muhtemelen bu pazar günü açılacak

22:37 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde ve doğusunda 10'dan fazla hava saldırısı düzenledi

22:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ek hava savunma sistemleri için Washington'da

01:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Terörsüz Türkiye' mektubu Mardin'deki şehit ailelerine ulaştı

01:22 - Siyaset

Trump, Putin'le Budapeşte'de yapacağı görüşmenin '2 hafta içinde' olabileceğini söyledi

01:17 - Dünya

Küresel elektrik depolama sektöründe 2030'a kadar 1500 gigavat kapasite hedefleniyor

00:02 - Ekonomi

Geleceğin enerji uzmanları Türkiye'nin ilk nükleer santralini ziyaret etti

23:58 - Ekonomi